Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Olut, Tietoa oluesta, Olut ja ruoka:

Olut ruoanlaitossa – käy lähes kaikkeen keitoista kakkuihin

Olut ruoanlaitossa voi kuulostaa yllättävältä, mutta itse asiassa olut toimii kokkauksessa jopa viiniä paremmin. Olut käy kastikkeisiin, patoihin, marinadeihin, leivontaan – jopa siirapiksi jäätelön päälle. Testaa olutreseptejämme ja ylläty!

Punaviiniä kastikkeeseen ja valkoviiniä risottoon. Viiniä on totuttu käyttämään ruoanvalmistuksessa, mutta olut ruoanlaitossa voi olla monelle vieraampi ajatus. Olut kuitenkin sopii lähes mihin vain: lähes kaikkiin niihin ruokiin, mihin käytetään viiniä – ja lisäksi moneen muuhunkin.

Yksinkertaistaen voi sanoa, että punaviinin voi vaihtaa ruoanlaitossa tummaan olueen ja valkoviinin voi korvata vehnäoluella tai vaalealla lagerilla. Sekä viini että olut antavat ruoalle makua ja hapokkuutta, mutta eri tavalla. Olut voi olla ruoassa vain pienessä roolissa, esimerkiksi lorauksena kastikkeessa. Tai se voi olla reseptin tärkein raaka-aine, kuten pelkästä oluesta ja mausteista sekoitetussa marinadissa.

Ruoassa oluen maku muuttuu, joten oluella höystetty ruoka voi hyvinkin maistua myös hänelle, joka ei juomana siitä välittäisi. Koska keitettäessä oluen alkoholi haihtuu, esimerkiksi olutliemessä haudutettu liha tai oluella maustetut padat sopivat myös lapsille.

Olut ruoanlaitossa: padat, keitot ja liemet

Yksi perinteisimmistä tavoista käyttää olutta ruoanlaitossa ovat erilaiset padat ja haudutettavat ruoat. Tyypillisesti jos lihapataan lorautetaan olutta, se on vahva-aromista stoutia tai portteria. Esimerkiksi haudutetut karitsanpotkat maustaa tuhdin maltainen Mattson Imperial Porter. Patoihin taas sopii myös tumma lager, kuten mureassa riistapadassa käytetty tšekkiläinen Krušovice Cerne.

Katso haudutettujen karitsanpotkien olutresepti täältä.

Murean riistapadan olutresepti löytyy täältä.

Jos haluat lihapataan kepeämmän maun, käytä tumman oluen sijasta vehnäolutta. Vehnäolut on oikea valinta myös silloin, kun kokkaat merenherkkuja: sinisimpukoita, kalakeittoa tai kalaisaa pastaa.

Perinteiseen merimiespataan taas kuuluu vaalea lager. Samoin sipulikeitolle vaalea lager antaa ihan uudenlaista maltaista makeutta.

Simpukoiden kanssa taas toimii trendikäs hapanolut. Kiehauta oluesta liemi, mausta se valkosipulilla ja lopuksi maut voi pyöristää kermalla.  

Olut ruoassa: marinadit, kastikkeet ja vinegretet

Grilliruokien marinadeissa olutta voi käyttää monella tavalla. Esimerkiksi naudan tai porsaan liha saa syvää makua tummasta lagerista, stoutista tai portterista. Joko voit lorauttaa tilkan olutta marinadin mausteeksi, tai antaa lihan marinoitua ainoastaan yrteillä ja pippurilla maustetussa oluessa. Kanan marinadissa taas toimii vehnäolut tai vaalea lager.

Kastikkeissa pätevät samat parituksen periaatteet: kala- ja kanakastikkeisiin sopii vehnäolut tai vaalea lager, punaisen lihan kaveriksi taas tummalla oluella maustettu kastike.

Jos kaipaat kastikkeelle pienen terän ja kirpeyden, ratkaisu ovat runsaasti humaloidut oluet kuten IPA:t. Periaatteessa IPAn kanssa saa olla ruoanlaitossa tarkkana, sillä liian runsas käyttö voi muuttaa koko ruoan turhan katkeran makuiseksi. Suhtaudu siis IPA:an kuten sitruunaan tai etikkaan: pieni määrä riittää viimeistelemään ruoan. Esimerkiksi aasialaisten kanaburgereiden majoneesille Lagunitas IPA antaa sitruunaisen maun, joka taittaa sopivasti majoneesin rasvaisuutta.

Klikkaa aasialaisten kanaburgereiden ja IPA-majoneesin olutreseptiin tästä.

Vinegreteissä taas kannattaa testata hapanolutta tai alea viinin tai viinietikan tilalla. Sopiva suhde on noin 1 dl olutta ja 0,5 dl öljyä, lisäksi mausteita, kuten salottisipulia, valkosipulia, hunajaa, dijon-sinappia ja pippuria.

Olut ruoanlaitossa: leivät, blinit ja suolaiset letut

Viiniä ei kannata leivontataikinoihin kaadella, mutta olut sopii niihin hienosti. Yleisin tapa hyödyntää olutta leivonnassa ovat erilaiset leivät. Olut antaa leipätaikinalle paitsi makua, myös mehevää rakennetta. Vaaleisiin leipiin vaaleaa lageria, esimerkiksi Lapin Kulta Luomulageria, saaristolaisleipään taas esimerkiksi Auran Tummaa.

Pannulla paistettaviin leivonnaisiin, kuten blineihin ja suolaisiin lettuihin, olut tuo maltaista makua ja kuohkeaa ja rapeaa rakennetta. Esimerkiksi savulohitäytteisten lettujen taikinaan sopii Lahden Erikois Vehnä, ja sama olut maustaa lisukkeena olevat marinoidut punasipulit.

Katso savulohitäytteisen lettujen olutresepti täältä.

Olut ruoanlaitossa: makeat leivonnaiset ja jälkiruoat

Ehkä yllättävin tapaa käyttää olutta ruoanlaitossa ovat erilaiset makeat leivonnaiset ja jälkiruoat. Mutta koska oluessa itsessäänkin on makeutta, se löytää makuparin monestakin herkusta.

Kaada esimerkiksi munkkitaikinaan seuraavalla kerralla hedelmäistä vehnäolutta: se tuo taikinaan kuohkeutta sekä happaman raikas maku tasapainottaa munkkien rasvaisuutta.

Myös suklaan ja oluen kombo on pettämätön, koska niissä molemmissa on sekä katkeria että makeita makuja, ja lisäksi oluen hiilihapot taittavat suklaan rasvaisuutta. Mitä tummempi suklaa, sitä tummempi olut kannattaa valita sen kaveriksi: yleensä parhaita suklaan pareja ovat stoutit ja portterit. Esimerkiksi supersuklainen brownie saa intensiivistä makua Guinness-stoutista. Testaa olutta myös suklaakakuissa ja tryffeleissä. Perinteiset joulun kahvipöydän herkut, suklaakakku ja taatelikakku, taas maustetaan jouluoluella.

Supersuklaisen Guinness-brownien olutresepti löytyy täältä.

Kurkkaa suklaakakun ja taatelikakun olutresepti täältä.

Oluesta voi keittää myös makeita siirappeja vaikkapa jäätelön tai kakkujen kanssa tarjottavaksi ja erilaisten juomasekoitusten pohjaksi. Erityisesti marjoilla tai hedelmillä, kuten vadelmilla ja sitruunalla maustetut hapanoluet sopivat siirappeihin. Tummasta oluesta tehdyt paahteisen makeat siirapit taas parittuvat parhaiten suklaisten ja kahvinmakuisten jälkiruokien kanssa.

Ennakkoluulottoman makutestailijan kannattaa ottaa kokeiluun myös aikuiseen makuun sopivan retro jälkiruoka: jäätelösooda, jossa virvoitusjuoman tilalla onkin olutta. Saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta varsinkin raikas vehnä- tai hapanolut istuu hienosti makean jäätelön kanssa.