Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Olut:

Portterin rinnalle sopivat tuhdit liharuoat: olutliemessä haudutetut karitsanpotkat

Paahteisen portterin seuraksi sopii ruoka, jossa on samanlaista jykevyyttä kuin tummassa oluessa itsessään. Tässä reseptissä portteri paritetaan karitsanpotkien kanssa. Erityisen toimivaksi kombon tekee se, että potkat haudutetaan portteriliemessä.

Portteri on voimakkaan paahteinen ja tumma brittiläinen pintahiivaolut. Maussa on monia suomalaisille tuttuja vivahteita, kuten kahvia, suklaata ja mämmiä. Koska portteri itsessään on maultaan vahva, sen pariksi sopivat parhaiten tuhdit liharuoat, esimerkiksi karitsa ja lammas. Yllättäen portterit maistuvat myös äyriäisten kanssa.

Haudutetut karitsanpotkat on klassikkoruoka, joka käy niin pääsiäiseen kuin syksyn ja talvenkin juhlaviin hetkiin. Tässä reseptissä potkat haudutetaan olutliemessä, ja monen tunnin haudutus palkitsee: portteri antaa karitsan makuun syvyyttä ja umamisuutta. Lopuksi liemestä suurustetaan kastike täydentämään annosta.

Karitsanpotkat ovat hyvin lihaisia, joten kaksi kolme potkaa riittää hyvin neljälle hengelle. Lisukkeeksi sopii kotoisa peruna keitettynä tai muusiksi tehtynä. Kokeile lisukkeena myös keitettyä ohraa.

Oluessa haudutettujen karitsanpotkien kanssa tarjotaan tietenkin portteria, esimerkiksi Mattsson Imperial Porteria. Se on mustanpuhuva ja roteva olut, jossa tuntuu paahdettujen maltaiden puraisu. Suutuntuma on samettinen, ja vahvan oluen jälkimaussa on hieman makeutta, joka pyöristää oluen reippaan katkerohumaloinnin.

Vinkki! Tarjoile jälkiruuaksi suklaakakkua ja portteria. Makuyhdistelmä toimii mainiosti!

Olutliemessä haudutetut karitsanpotkat

4:lle

2–3 karitsanpotkaa (n. 900 g)
öljyä
suolaa ja mustapippuria
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 lehtisellerin vartta
2 porkkanaa
½ dl tomaattipyrettä
2 rkl fariinisokeria
2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna (tai 2 tl kuivattua)
2 laakerinlehteä
12 maustepippuria
1 plo Mattsson Imperial Porteria (33 cl)
6 dl lihalientä
2 rkl maissitärkkelystä
½ dl vettä

Näin valmistat olutliemessä haudutetut karitsanpotkat

Ota karitsanpotkat huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen ruoanlaittoa. Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen.

Ruskista potkat öljyssä paistinpannulla ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Siirrä sivuun.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna lehtisellerin varret. Kuori ja paloittele porkkanat.

Kuumenna tilkka öljyä padassa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää valkosipulit, lehtisellerit ja porkkanat. Kuullota vielä pari minuuttia. Sekoita joukkoon tomaattipyre, fariinisokeri ja timjami. Lisää laakerinlehdet ja maustepippurit.

Laita karitsanpotkat pataan ja lisää olut ja lihaliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja peitä kannella. Siirrä uuniin.

Kypsennä pataa uunissa 2–2,5 tuntia. Käännä potkia haudutuksen aikana pari kertaa.

Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen. Sekoita maissitärkkelys ja vesi keskenään ja lisää padan liemen joukkoon. Kypsennä pataa vielä 15 minuuttia ilman kantta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Riivi liha irti luista haarukan ja veitsen avulla ja annostele ruokailijoille.

Tarjoile karitsanpotkat esimerkiksi keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa.