Tuunaa perinteiset joulukakut oluella: olut-taatelikakku ja olut-suklaakakku
Oluella maustettu kakku voi kuulostaa erikoiselta, mutta vaikka et olisi oluen ylin ystävä, näitä reseptejä kannattaa testata! Jouluoluen tumma maku toimii hyvin taateli- ja suklaakakussa ja antaa niiden makeuteen uutta maltaista sävyä.
Perinteiseen taatelikakkuun taatelit keitetään pehmeiksi vedessä, mutta tässä versiossa keittoliemenä toimii Lahden Erikois jouluolut.
Suklaakakussa olut taas sekoitetaan sulan suklaan joukkoon. Lisäksi olutta lorautetaan kakun päälle kinuskikastikkeeseen, jossa se antaa mukavan hapokkuuden kinuskin suloiseen makeuteen.
Voit leipoa kakut hyvissä ajoin odottamaan joulunajan herkuttelua: ne säilyvät viikon pari huoneenlämmössä, esimerkiksi folioon käärittynä. Jos leivot kakun todella hyvissä ajoin, voit myös pakastaa sen.
Rohkeimmat nauttivat oluella maustetun kakun jouluoluen kera, perinteisempään makuun kyytipojaksi sopii tietysti kahvi tai vaikka glögi.
Olut-taatelikakun ainekset
1 kakku / 12 palaa
2 t
1 pkt (250 g) kivettömiä taateleita
2 dl Lahden Erikois jouluolutta
2 dl fariinisokeria
200 g voita
2 kananmunaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
Vuokaan
voita
korppujauhoja
Ohje: Näin teet olut-taatelikakun
- Paloittele taatelit kattilaan. Lisää olut ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia, kunnes taatelit ovat pehmenneet.
- Kuutioi voi kattilaan ja anna sen sulaa. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Voit jäähdyttää seoksen vatkaamalla sitä sähkövatkaimella, jolloin kakusta tulee erityisen kuohkea.
- Sekoita munat taikinaan. Yhdistä jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään ja sekoita jauhoseos taikinaan.
- Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (tilavuus 1 ½–2 l).
- Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes se on tikulla kokeiltaessa kypsää.
- Anna kakun jäähtyä vuoassaan 10–15 minuuttia ja kumoa se.
Olutsuklaakakun ainekset
8–10 palaa
1 t + kakun ja kinuskin jäähtyminen
Kakku
200 g taloussuklaata
150 g voita
1 ½ dl Lahden Erikois jouluolutta
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 dl fariinisokeria
1 ½ dl suolapähkinöitä
2 kananmunaa
Voiteluun ja jauhotukseen
voita
korppujauhoa
Olutkinuski
2 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa
1 dl Lahden Erikois jouluolutta
2 rkl voita
Lisäksi
kermavaahtoa
joulupipareita
suolapähkinöitä
Ohje: Näin teet olut-suklaakakun
- Sulata paloiteltu voi ja suklaa kattilassa välillä sekoitellen. Lisää joukkoon olut. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne, fariinisokeri, suolapähkinät ja munat taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun, reunoiltaan voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm).
- Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä kosteaksi. Anna jäähtyä.
- Valmista olutkinuski: Mittaa sokeri, kerma ja olut kattilaan. Keitä noin 15–20 minuuttia ilman kantta, kunnes kinuski on hieman paksuuntunut. Kokeile kinuskin paksuutta pudottamalla tippa kuumaa kinuskia vesilasiin, jossa on kylmää vettä: jos kinuski jähmettyy kiinteäksi, se on valmista. Sekoita voi kinuskikastikkeeseen ja anna kastikkeen jäähtyä.
- Siirrä kakku tarjoiluvadille. Lusikoi päälle kermavaahtoa, asettele pipareita, ripottele pähkinöitä ja valuta kinuskia.
Vinkki! Kun ryhdyt leipomaan, tee varmuuden vuoksi pari ylimääräistä kakkua. Olut-taatelikakku tai olut-suklaakakku on helppo paketoida joulun herkkulahjaksi. Kääri kakku sellofaaniin, sido ja koristele kauniilla nauhalla. Täydellinen joulutuliainen!
Lisää joulun leivontaideoita:
Resepti: leipäkranssi kruunaa joulupöydän