Riojan viini kuuluu pääsiäiseen
Kaksi viinisuositusta juhlapöytään ja taivaallisen karitsapadan resepti
Espanjalaisen laatuviinitalon Marqués de Cáceresin viinit ovat aina loistava valinta pääsiäispöytään. Tila sijaitsee Espanjan parhaimmistoon kuuluvalla Riojan viinialueella Pohjois-Espanjassa. Se on perheyhtiö, jonka Enrique Forner perusti vuonna 1970. Nykyisin tilaa johtaa hänen tyttärensä Cristina.
Marqués de Cáceres Crianza on ikoninen pääsiäispöydän punaviini. Riojan ykkösrypäle Tempranillo tuo viiniin upean ja raikkaan marjaisuuden. Viiniä on kypsytetty 12 kuukautta ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä, jonka ansiosta sen maku on miellyttävän täyteläinen, mausteinen ja kevyen tamminen. Se on tyylikäs valinta lammas- ja riistaruokien sekä juustojen pariksi.

Suomalaisten rakastama Marqués de Cáceres Satinela on puolimakea, runsaan hedelmäinen ja aromaattinen valkoviini. Riojan alueen paikallinen Viura-lajike tuo siihen raikkautta ja hedelmäisyyttä, Malvasia puolestaan antaa sille kukkaisuuden ja mausteisuuden. Tarjoa Satinela hyvin viilennettynä herkullisen persikka-mantelipiirakan kanssa, jonka reseptin löydät tämän artikkelin lopusta.

Kaikki Marqués de Cáceresin viinit sopivat vegaaneille. Niillä on myös viljelyn ja tuotannon kattava Sustainable Wineries for Climate Protection -vastuullisuussertifikaatti.
Resepti
Pähkinäinen ja mausteinen pata karitsan paahtopaistista
900 g karitsan paahtopaisteja 120 g saksanpähkinöitä 2 rkl oliiviöljyä 1 rkl voita 2 sipulia pieneksi silputtuna 3 valkosipulinkynttä ½ tl kanelia ½ tl kuminaa ½ tl kurkumaa 1 tl suolaa 1 kanelitanko 1 rkl harissaa appelsiinin kuorisuikaleita 100 g kuivattuja kivettömiä taateleita hienonnettuna 1 granaattiomenan siemenet (löytyy myös kaupan pakastealtaista) 500 ml lihalientä
Koristeeksi
Kourallinen tuoretta minttua silputtuna 2 rkl kuorittuja pistaasipähkinöitä granaattiomenan siemeniäLisukkeeksi
Couscous tai riisi
Pilko paahtopaistit kuutioiksi.
Paahda saksanpähkinöitä kuumalla pannulla tai uunissa, kunnes ne alkavat muuttua kullanruskeiksi. Pähkinöitä kannattaa vahtia, jotta ne eivät pala. Jauha paahdetut pähkinät hienoksi blenderissä.
Lämmitä oliiviöljy ja voi padassa, kunnes voi alkaa vaahdota. Lisää sipulit, peitä kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 20 minuuttia välillä sekoitellen – ei ole tarkoitus paahtaa, ainoastaan kuullottaa.
Sekoita sipulin joukkoon mausteet, suola ja appelsiininkuori, kuullota vielä pari minuuttia.
Lisää kuutioidut paahtopaistit ja sekoittele niin, että mausteet tarttuvat paloihin joka puolelta. Lisää tarvittaessa hiukan lientä, jos lihat tarttuvat kiinni pataan.
Lisää taatelit ja granaattiomenan siemenet, sekoita hyvin.
Lisää lihaliemi ja kiehauta.
Lisää jauhettu saksanpähkinä, sekoita huolellisesti, peitä kannella ja kypsennä pataa matalalla lämmöllä liedellä tai uunissa noin tunnin ajan. Sekoita noin 20 minuutin välein. Lopuksi nesteen tulisi olla haihtunut ja padasta tulee ihanan paksua ja kiiltävän ruskeaa väriltään.
Poista kanelitanko ja appelsiinin kuoret. Maista ja mausta suolalla sekä mustapippurilla maun mukaan.
Koristele mintulla, pistaasipähkinöillä ja granaattiomenan siemenillä. Tarjoile couscousin tai riisin kanssa.
Resepti
Persikka-mantelipiirakka
150 g kananmunan valkuaista 155 g sokeria 70 g vehnäjauhoja 65 g mantelijauhoja 190 g suolaamatonta voita, sulatettuna ja viilennettynä Persikoita

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kevyeksi vaahdoksi.
Lisää vehnäjauho ja mantelijauho, sekoita.
Lisää sulatettu voi varovasti, kunnes taikina on tasaista.
Laita taikina jääkaappiin vähintään tunnin ajaksi.
Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan, täytä noin puoliväliin. Asettele persikkalohkot taikinan pinnalle leikkauspinta ylöspäin, upota.
Paista 175 asteessa noin puoli tuntia, kunnes taikinan pinta on kullanruskea ja reunat mukavan rapeat. Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.
Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö
Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!