Kokkaa mökillä tai kotona
Paras kesäruoka on helppoa ja herkullista – 4 x resepti ja viinisuositus
Kaipaatko ideoita kesäkeittiöön? Haaveiletko herkullisista purtavista puutarhajuhliin? Mietitkö, millä annoksilla ilahduttaa mökkivieraita? Parhaat tarjoiltavat syntyvät pienellä vaivalla, mutta lopputuloksesta tinkimättä. Katkarapuceviche, kesäpotut & tilli-fetadippi, yrttiset lihapullat & paahdetut paprikat sekä marinoidut mansikat & mascarponevaahto vievät kielen mennessään – kokeile ja ihastu!
Paras kesäruoka on helppo valmistaa ja se sopii moneen tilanteeseen. Tarjoile annokset yksittäin tai loihdi näistä yhdessä koko menu. Reseptit on suunniteltu neljälle hengelle. Ohjeita on vaivatonta skaalata ruokailijoiden määrään sopiviksi raaka-aineita vähentämällä tai lisäämällä.
Poimi annoksille paritetut viinisuositukset ja kruunaa kesäruoka onnistuneella juomavalinnalla.
Resepti
Katkarapuceviche
300 g katkaravunpyrstöjä kuorittuina 10 kirsikkatomaattia 5 retiisiä 2 kevätsipulia varsineen ½ pnt korianteria 2 limetin mehu suolaa mustapippuria oliiviöljyä
Valuta (sulatetut) katkaravut. Kuutioi tomaatit, viipaloi retiisit, hienonna kevätsipuli ja korianteri.
Laita kasvikset ja katkaravut kulhoon, purista päälle limettimehu ja loraus laadukasta oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja anna maustua hetki jääkaapissa.
Tarjoile ceviche raikkaana alkuruokana kesäpöydässä. Saat loihdittua cevichestä myös helppoa sormisyötävää salaattiveneiden, maissilastujen tai rapean leivän kanssa.
Viinisuositus: Ricossa Piemonte Nebbiolo Rosato
Italialainen roseeviini ihastuttaa maullaan – miellyttävän kuivassa ja elegantissa viinissä on aistittavissa metsämansikkaa ja vadelmaa. Ricossa Rosato on valmistettu mahtipontisesta Nebbiolo-rypälelajikkeesta, jota yleisemmin tunnetaan arvostettujen punaviinien, barolojen ja barbarescojen, valmistuksessa.
Resepti
Kesäpotut & tilli-fetadippi
Potut
600 g tasakokoisia uusia perunoita suolaaDippi
150 g fetaa 1 pnt tilliä hienonnettuna 3 dl ranskankermaa 1 sitruunan kuoriraaste ½ sitruunan mehu suolaa mustapippuriaMurusta feta kulhoon. Lisää tilli, ranskankerma, sitruunankuori ja -mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.
Anna dipin tekeytyä jääkaapissa sen aikaa, kun keität perunat suolavedessä.
Tarjoile keitetyt potut ja dippi kesäisten grilliruokien lisukkeena tai rentona sormisyötävänä. Muista jäähdyttää dippiperunat huoneenlämpöisiksi ennen tarjoilua.
Viinisuositus: Dr. Pauly-Bergweiler Riesling Trocken
Dr. Pauly-Bergweiler kannattaa painaa ehdottomasti mieleen, mikäli tunnistaudut rieslingin ystäväksi. Maineikas Moselin viinialue tunnetaan erityisesti hienostuneista, aromikkaista sekä erittäin hapokkaista rieslingeistä.
Ryhdikkääseen rieslingiin mieltyvä valitsee tilli-fetadipille Dr. Pauly-Bergweiler Riesling Trocken -valkoviinin. Mukavan hapokas ja mineraalinen viini kätkee makuihinsa viheromenan, ananaksen sekä hennon hunajamelonin aromit.
Resepti
Yrttiset lihapullat & paahdetut paprikat
Lihapullat
3 valkosipulinkynttä ½ pnt minttua ½ pnt persiljaa 400 g rasvaista naudanjauhelihaa 1 kananmuna 2 tl savupaprikajauhetta suolaa mustapippuriaPaprikat
4 suippopaprikaa rypsiöljyä suolaaHalkaise paprikat pitkittäin ja poista siemenet. Valele paprikat öljyllä ja mausta kevyesti suolalla. Paahda paprikat kypsiksi grillissä tai uunissa. Paprikat saavat tummua, mutta kääntele niitä välillä grillissä, etteivät ne pala kauttaaltaan. Leikkaa kypsät ja jäähtyneet paprikat suupaloiksi.
Hienonna valkosipuli, minttu ja persilja. Sekoita ne kulhossa ensin jauhelihan kanssa ja lisää sitten kananmuna. Mausta seos paprikajauheella, suolalla ja pippurilla.
Pyörittele lihapullataikinasta haluamasi kokoisia palleroita. Paista lihapullat kypsiksi grillissä, muurikalla, pannulla tai uunissa.
Tarjoile lihapullat grillattujen paprikoiden kanssa. Mainion lisukkeen saat vaikka kesäpotuista ja tilli-fetadipistä. Voit myös täyttää grillissä paahdetut pitaleivät lihapullilla ja makeilla paprikoilla. Pitkään säilyvät pitaleivät ovat mahtavaa mökkiruokaa!
Viinisuositus: Marqués de Cáceres Crianza
Marqués de Cáceresin viinit ovat erittäin korkeatasoisia, uudentyylisiä Rioja-viinejä. Ne ovat runsaanvärisiä, miellyttävän hedelmäisiä ja täynnä taidokasta eleganssia.
Crianza-viinissä maistuu punaisten marjojen aromit, johon tammikypsytys tuo lämmintä mausteisuutta. Keskitäyteläisen punaviinin runsas ja täyteläinen maku komppaa hienosti yrttilihapullien makumaailmaa.
Resepti
Marinoidut mansikat & mascarponevaahto
300 g mansikoita ½ pnt basilikaa 4 rkl sokeria 1 sitruunan kuoriraaste 2 dl vispikermaa 250 g mascarponejuustoa kaurakeksejä
Laita viipaloidut mansikat, hienonnettu basilika ja 2 rkl sokeria kulhoon. Sekoita ja anna maustua hetki jääkaapissa.
Sekoita vispikerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone, 2 rkl sokeria ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita tasaiseksi vaahdoksi.
Laita mehustuneet mansikat ja mascarponevaahto tarjolle kulhoihin tai annostele jälkiruoat valmiiksi. Viimeistele jälkiruoka keksipaloilla.
Gran Passione Organic Dry Spumante
Lue lisääViinisuositus: Gran Passione Organic Dry
Gran Passione on pyöreän hedelmäinen yhdistelmä Pinot Grigiota ja Chardonnayta juuri sopivassa suhteessa. Puolikuivan viinin päärynäinen hedelmäisyys ja raikkaus tekevät siitä täydellisen seurustelujuoman, joka sopii nautittavaksi jälkiruoan seuraan kuin sellaisenaan.
Näyttävä kuohuviinipullo on kohokuvioitu – Suomen suosituimpiin kuohuviineihin lukeutuva Gran Passione on myös loistava tuliainen!