Terassit avataan marraskuussa vielä yhdeksi päiväksi: yli puoli miljoonaa suomalaista juhlistaa pian harmaata säätä
Vuoden harmainta päivää juhlistetaan marraskuun toisena lauantaina. Harmauden juhlaa vietetään jo viidettä kertaa, ja suomalaiset kautta maan kokoontuvat 12.11. nostamaan maljan harmaalle säälle. Mukana on lukuisten ravintoloiden lisäksi yli 100 terassia, jotka aukeavat vielä yhdeksi päiväksi.
Hartwallin toteuttaman kyselyn mukaan tämän vuoden juhlapäivä tulee rikkomaan ennätyksiä, kun yli 500 000 suomalaisen odotetaan osallistuvan juhlintaan.
”Olemme valtavan iloisia siitä, miten suomalaiset ovat ottaneet juhlapäivän omakseen. Yhdessä olemme kääntäneet harmaan kansallissäämme juhlan aiheeksi. Harmaus ei tarkoita ankeutta!”, iloitsee tuotepäällikkö Ella Berner Hartwallilta.
Ainutlaatuinen juhlan aihe, jonka suosio kasvaa joka vuosi
Vihmovan harmauden juhliminen tuntuu sopivan suomalaiseen sielunmaisemaan.
”Vuoden harmaimman päivän juhliminen on kasvanut vuosi vuodelta, ja sekin kertoo siitä, että me suomalaiset olemme ainutlaatuista porukkaa: joka kulttuurissa ei lähdettäisi pariasteiselle terassille juhlistamaan synkkää säätä. Suosiosta kertoo myös se, että mukaan lähtee tänä vuonna ennätysmäärä ravintoloita”, Berner sanoo.
Virallisiin juhlallisuuksiin voi tänä vuonna osallistua terasseilla sekä lukuisissa ravintoloissa ympäri Suomea. Mukana olevat ravintolat ja terassit löytyvät ravintolakartasta täältä. Harmautta aiotaan juhlistaa myös kotiloloissa, ja skoolata harmaudelle pihoilla ja parvekkeilla.
”Viiden vuoden aikana suomalaiset ovat ottaneet juhlan omakseen ja rakentaneet omia perinteitään sen ympärille”
Vuoden harmain päivä juontaa juurensa vuoteen 2018 kun Foreca ja Hartwall selvittivät, että Helsinki on Euroopan harmain pääkaupunki. Harmautta mitattiin selvitystä varten kehitetyllä harmausideksillä, joka huomioi pilvisten päivien määrän, sademäärän, ilman suhteellisen kosteuden ja päivän pituuden.
Sama selvitys paljasti, että Suomessa vuoden harmain päivä osuu marraskuun puolivälin paikkeille. Selvityksen myötä Hartwallilla heräsi ajatus harmaan sään kääntämisessä ylpeyden aiheeksi ja näin syntyi Vuoden harmain päivä. Juhlassa yhdistyvät kaksi uniikkia suomalaista asiaa: harmaa kansallissää ja harmaa kansallisjuoma lonkero.
”Mikä alkoi aikoinaan kampanjasta, on sittemmin kehittynyt rakastetuksi juhlaksi, jota odotetaan innolla joka vuosi. Ihmiset ovat kehittäneet jo omia juhlaperinteitä harmaudelle, joka kertoo siitä, että olemme onnistuneet tuomaan uuden, pysyvän juhlan kalenteriin”, jatkaa Berner.