Tutkimus: Lähes joka kolmas suomalainen on vähentänyt alkoholin kulutustaan – yhä useampi siirtynyt alkoholittomaan olueen
Jopa 27 prosenttia suomalaisista kertoo vähentäneensä alkoholin kulutustaan viimeisen kahden vuoden aikana, paljastaa Hartwallin kuluttajatutkimus*. Muutos näkyy erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa, sillä 25–34-vuotiaista jopa 39 prosenttia on vähentänyt alkoholin juomistaan.
”Korona-aika on omalta osaltaan vaikuttanut alkoholin kulutuksen laskuun, mutta kyse on ennen kaikkea pidemmän aikavälin kehityksestä, jota on jatkunut jo useamman vuoden ajan”, taustoittaa Hartwallin Insight Specialist Elisa Tiilimäki.
Moni juo paitsi harvemmin, on myös siirtänyt kulutustaan alkoholittomiin juomiin ja erityisesti alkoholittomiin oluisiin. Jo useampi kuin joka kymmenes suomalainen (12 %) juo alkoholitonta olutta vähintään kuukausittain.
”Alkoholittomien oluiden suosion taustalla on paitsi yleinen hyvinvointia ja terveellisiä valintoja painottava trendi myös se, että oluen valmistusmenetelmät ovat kehittyneet. Tämän myötä moni alkoholiton olut seisoo nykyään makunsa puolesta omilla jaloillaan, eikä ole vain valinta silloin, kun alkoholillista versiota ei voi tai halua juoda”, kertoo Hartwallin tuotepäällikkö Ville Alanko.
Ei enää alkoholitonta vedellä laimentamalla
Alkoholittomista oluista puhuttaessa monia edelleen kuitenkin mietityttää niiden maku. Kun oluesta puuttuu alkoholi, vaikuttaa se väistämättä makuun jonkin verran, mutta monelle takavuosilta tutut kitkerät ja vetiset alkoholittomat oluthörpyt ovat kuitenkin historiaa.
”Kun oluesta poistetaan alkoholia, samalla poistuu myös oluen makupartikkeleita. Niitä voidaan kuitenkin ottaa talteen ja palauttaa takaisin juomaan alkoholin poistamisen jälkeen”, kertoo Hartwallin tuotepäällikkö Pekko Koski.
Aiemmin alkoholitonta olutta valmistettiin muun muassa vedellä laimentamalla, mutta nykyisin alkoholitonta olutta voidaan valmistaa useilla eri tekniikoilla, jotka kaikki säilyttävät maun laadukkaana.
”Lisäksi, aivan kuten perinteisten oluiden, myös alkoholittomien oluiden resepteissä voidaan käyttää makua tuomaan esimerkiksi hedelmiä, kahvi- tai kaakaopapuja, hunajaa tai chiliä”, Koski kertoo.
Erikoisolutbuumi näkyy myös alkoholittomien oluiden tarjonnassa ja tuttujen vaaleiden ja tummien alkoholittomien lagereiden seuraksi ovat nousseet alkoholittomat pilsit, porterit, vehnäoluet sekä IPAt. Myös happamankirpeitä sour-oluita löytyy jo alkoholittomanakin.
Alkoholittoman oluen neljä valmistustapaa
- Alkoholi poistetaan oluesta
Valmiista oluesta voidaan erotella alkoholi pois eri menetelmillä. - Oluen käymistä kontrolloidaan muun muassa kuumentamalla
Hiivan käymistoimintaa voidaan kontrolloida kuumentamalla olutta tai suodattamalla hiiva pois. - Oluen käymiseen vaikutetaan
Olut valmistetaan siten, että käymisprosessissa alkoholia syntyy vain vähän. Esimerkiksi kun oluen käymislämpötila pidetään matalana, jotkin hiivakannat tuottavat vähemmän alkoholia. Näin oluen lopullinen alkoholipitoisuus jää alhaiseksi. - Uudet hiivalajikkeet
Viime vuosina on pystytty kehittämään ja jalostamaan hiivalajikkeita, jotka tuottavat jo lähtökohtaisesti vain vähän alkoholia.
*Tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin joulukuussa 2020 Bilendi Oy:n kuluttajapaneelissa. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000 ja otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.