Tutkimus: Koronavuosi heijastuu työssäkäyvien nuorten motivaatioon ja jaksamiseen
Työssäkäyvät nuoret kokevat mahdollisuuksien kehittyä omassa työssään huonontuneen koronan myötä. Myös nuorten tyytyväisyys työskentelytiloihinsa on laskenut vuoden aikana. Asia selviää Hartwallin tänään julkaisemasta vuosittaisesta Työssävirkistymisbarometrista, jossa tarkastellaan työssäkäyvien suomalaisten työviihtyvyyttä ja jaksamista työssä ja vapaa-ajalla.
Barometriin vastanneista alle 25-vuotiaista peräti 33 prosenttia koki työskentelytilansa esteenä työssä virkistymiselleen. Vuonna 2019 näin vastasi vain 15 prosenttia. 25–35-vuotiaista työssäkäyvistä puolestaan vain 66 prosenttia tunsi pystyvänsä vaikuttamaan mahdollisuuksiinsa kehittyä työssään. Viime vuonna näin vastasi 74 prosenttia. Muutos viime vuoteen verrattuna on siis ollut selkeä.
”Milleniaalien sukupolvelle työ ei usein ole pelkkä työ, vaan osa omaa identiteettiä. Siinä halutaan kehittyä ja edetä, ja tällaisten mahdollisuuksien puuttuminen vaikuttaa työmotivaatioon. Korona on vaikuttanut myös työelämän joustavuuteen esimerkiksi sen suhteen, missä työntekijä voi työnsä tehdä. Monet ovat pakotettuja etätyöhön tai vastaavasti lähityöhön, vaikka etätyö tuntuisi turvallisemmalta”, Hartwallin henkilöstöjohtaja Linda Aro sanoo.
Nuoret eivät tunne itseään virkistyneiksi vapaa-ajallaan
Kaikkia työikäisiä tarkasteltaessa työssäjaksaminen ei ollut huonontunut viime vuoteen verrattuna. Eri ikäryhmiä vertailtaessa työssäkäyvien nuorten jaksaminen erosi kuitenkin selvästi muista.
Työssäkäyvät nuoret ja nuoret aikuiset kokevat itsensä vapaa-ajallaan selvästi vähemmän virkistyneiksi kuin vuosi sitten. Barometriin osallistuneista alle 35-vuotiaista noin 70 prosenttia koki itsensä virkistyneiksi vapaa-ajallaan. Vuosi sitten huomattavasti useampi, 83 prosenttia, koki näin. Kokemukseen voi osaltaan vaikuttaa työn ja vapaa-ajan hämärtyminen ja tuen puute.
”Etätyöt ovat heikentäneet työyhteisöltä saatua tukea, joka on tärkeää työssäjaksamisen kannalta. Nuorilla työntekijöillä voi olla myös vanhempia sukupolvia vähemmän kokemusta erilaisissa työelämään vaikuttavista poikkeusoloista kuten yt-neuvotteluista”, Aro jatkaa.
Suomalaisten toiveet työnantajille: työhyvinvointia ja etätyömahdollisuuksia
Työssäkäyvät suomalaiset ovat pääasiassa tyytyväisiä siihen, miten heidän työnantajansa ovat hoitaneet korona-ajan. Monet toivoivat työnantajilta kuitenkin aktiivista otetta työhyvinvointiin myös tulevaisuudessa.
Suomalaisten toiveet työnantajia kohtaan koskivat perusasioita. Työpaikan ja työyhteisön virkistävyydestä huolehtimisen lisäksi barometriin vastanneet toivoivat työnantajiltaan kannustavaa suhtautumista etätöihin.
Barometrissä kartoitettiin kaikkien suomalaisten lisäksi Hartwallin omien työntekijöiden virkistyneisyyttä. Poikkeuksellinen vuosi on vaikuttanut myös Hartwallilla tehtävään työhön.
”Uskon vahvasti siihen, että työ voi olla virkistävää. Tämä vaatii kuitenkin panostusta ja sitoutuneisuutta työnantajilta. Korona on vaikuttanut myös meidän toimialaamme, ja meidän on pitänyt olla ratkaisuissamme nopeita, joustavia ja kekseliäitä, jotta poikkeusaikana on säästytty laajoilta lomautuksilta. Olemme esimerkiksi ottaneet käyttöön työvaihdon ja sisäisen mainostoimiston, joiden avulla voimme tarjota työntekijöillemme uusia töitä, jos heidän alkuperäiset työtehtävänsä ovat tilanteen takia katkolla. Tavoitteemme on olla Suomen virkistävin työpaikka myös poikkeusaikana”, Aro toteaa.
* Hartwallin kyselyyn töissä virkistymisestä vastasi 1 000 työssäkäyvää suomalaista sekä sisäisesti 198 Hartwallin työntekijää.