Näin pullojen muovi kiertää
Palautusautomaatti on kuin arkipäivän teleportti: kun siihen laittaa pullon, se ”katoaa”, kunnes se päätyy uudelleenkäsittelyyn ja muuttaa muotoaan.
Palautuslaite tunnistaa pullon ja ohjaa sen oikeaan astiaan. Tämän jälkeen se muuttuu Palpan eli Suomen Palautuspakkaus Oy:n omaisuudeksi, kertoo Palpan viestintäjohtaja Tommi Vihavainen.
”Pullot litistetään ja toimitetaan kumppaniemme käsittelylaitoksille. Siellä ne kasataan suuriksi, 300 kilon paaleiksi, josta ne lähtevät kierrätysyrityksiin.”
Kierrätyslaitoksilla pullot rouhitaan lastuiksi, pullojen materiaali pestään ja niistä liuotetaan etiketit ja liima. Sen jälkeen materiaali järjestetään värin mukaan. Lopulta lastuista valmistetaan pellettejä.
Pellettejä toimitetaan preformivalmistajalle, joka valmistaa muoteissa preformeja eli pullojen aihioita. Eri kokoisille pulloille on erilaiset muottinsa. Pullon kierteet ovat preformissa valmiissa muodossaan, mutta itse pullo-osa on vain muutamia senttejä halkaisijaltaan oleva suora putkilo. Kompaktin kokoisia preformeja on kätevä kuljettaa, kun rekat eivät rahtaa turhaa ilmaa.
Preformit menevät Hartwallin tehtaalla Lahdessa pullonpuhalluskoneeseen, jossa niistä puhalletaan muoteissa eri muotoisia uusia pulloja.
Sitten pulloihin laitetaan etiketit ja täytetään, ja pullot ovat taas valmiita lähtemään kauppojen hyllyille.
Muovin kierrätys tehostuu
EU edellyttää, että pullojen muovista 25 prosenttia on kierrätettyä vuoteen 2025 mennessä.
Hartwallin tavoite on, että vuonna 2025 kaikki sen myymät muovipullot on tehty kierrätysmuovista eli rPET:stä, kierrätetystä polyetyleenitereftalaatista.
Siirtymä ei ole yksinkertainen, kertoo Hartwallin pakkauskehitysasiantuntija Virve Valkeapää. Kierrätysmuovi nimittäin käyttäytyy eri tavalla kuin neitseellinen muovi.
”Täytyy kehittää kierrätysmuovipullolle resepti, jolla saadaan pullolle lähes yhtä hyvät ominaisuudet kuin neitseellisestä muovista tehdyllä pullolla”, Valkeapää sanoo.
Kierrätysmuovia ei voi kierrättää loputtomiin ilman, että sen ominaisuudet kärsivät liikaa. Siksi rPET-materiaaliin täytyy mahdollisesti jossain vaiheessa lisätä mukaan neitseellistä muovia.
Yksi ratkaisu ongelmaan on kierrätysmuovin kemiallinen prosessointi. Sen avulla muovi voidaan kierrättää niin, että sen ominaisuudet ovat lähes vastaavat kuin neitseellisessä muovissa. Kemiallinen prosessointi on kuitenkin vielä tällä hetkellä melko kallista, eikä sopivia laitteistoja löydy helpolla.
Suljettu järjestelmä helpottaisi muovin kierrätystä
Kierrätysmuovi on niin kysyttyä tavaraa, ettei sitä aina riitä kaikille haluaville. Hartwallilla ja Palpalla ei ole suljettua järjestelmää: kun Hartwallin pullo tulee automaattien kautta Palpalle, Hartwallin pullot ovat muiden pullojen mukana, ja muovi voi päätyä minne tahansa. Hartwallin palautuspullot eivät siis aina päädy takaisin Hartwallille. Pullojen kierrätys suljetussa järjestelmässä voisi olla parempi vaihtoehto.
”Silloin preformitoimittajamme voisi aina ostaa meiltä kerätyn raaka-aineen, ja se palautuisi takaisin meille”, Valkeapää sanoo.
Haasteista huolimatta Valkeapää on toiveikas muovin kierrätystä koskevien tavoitteiden suhteen.
”Kyllä niihin päästään.”