Moi, mitä etsit?

search
Vastuullisuus, Kestävä tuotanto:

Kuplat kiertoon! Limun poreet syntyvät oluen panemisessa

Hartwallin panimo Lahdessa on fiksu tuotantolaitos. Siellä laitetaan hyvä kiertämään. Vettä, sähköä, höyryä ja hiilidioksidia käytetään säästäväisesti ja älykkäästi. Energiaa napataan talteen tuotantoprosessista, lämmöt säilötään laitteiden lauhduttimista ja oluen panemisessa syntyvä hiilidioksidi päätyy kupliksi Hartwallin virvoitusjuomiin.

Kupliva, kuohuva, poreileva juoma. Miltei kaikki Hartwallin juomat sisältävät hiilihappoja eli hiilidioksidia. Osa Hartwallilla käytetystä hiilidioksidista syntyy kätevästi oluen tuotannossa, josta se otetaan talteen.

"Oluen panemisen käymisvaihe on kuin pullataikinan tekemistä. Ohravierteeseen lisätään sopiva määrä hiivaa ja odotellaan. Hiiva reagoi vierteen sokerin kanssa, ja käyminen alkaa. Silloin syntyy alkoholia ja hiilidioksidia. Hiilidioksidi nousee käymistankin yläosaan, josta se otetaan talteen", summaa Hartwallin automaatio- ja energiapäällikkö Sami Pohjanen.

Seuraavaksi hiilidioksidista erotetaan vaahto ja nesteet, minkä jälkeen se matkaa kaasupesuriin, joka poistaa siitä ylimääräiset kiinteät aineet. Lopuksi hiilidioksidille tehdään aktiivihiilisuodatus, jossa aine kulkee huokoisen hiilen läpi, joka imee tehokkaasti epäpuhtaudet. Sen jälkeen hiilidioksidi nesteytetään ja jäähdytetään noin -40 asteiseksi. Jäähdytyksessä ja nesteytyksessä kaikki mahdolliset ylimääräiset kaasut, kuten happi, erottuvat joukosta. Jäljelle jää puhdasta hiilidioksidia.

"Yleensä noin puolet meillä käytetystä hiilidioksidista on peräisin olutkattiloista. Jaffan, Pommacin ja Novellen kuplat ovat siis osin oluesta lähtöisin. Näin saamme hyödynnettyä tuotannon sivutuotteita ja pienennämme panimon päästöjä", Pohjanen paljastaa.

Lämpö kiertää ja vettä käytetään monta kertaa

Hiilidioksidin lisäksi tuotannosta ja laitteista otetaan talteen muutakin hyödyllistä. Jääkylmästä hiilidioksidista huokuvalla kylmäenergialla viilennetään laitteita ja tiloja. Näin panimon sähkön ja höyryn kulutus on laskenut vuositasolla noin 1 300 megawattituntia. Tämä vastaa noin 70 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkön kulutusta vuodessa.

Tuotantolaitteiden lauhduttimista saadaan talteen myös lämpöä, jolla lämmitetään vettä. Lämmintä vettä käytetään tuotantoprosessin eri vaiheissa, kuten laitteiden pesuissa. Vettä käytetään säästeliäästi ja useaan kertaan. Viimeisen pesuvaiheen huuhteluvesi otetaan talteen ja käytetään uudelleen seuraavan pesun ensimmäisessä eli likaisimmassa vaiheessa.

"Esimerkiksi vesi, jolla uudelleen täytettävät lasipullot pestään ensimmäisen kerran niiden saavuttua panimolle, on jo kertaalleen käytetty pesussa. Monen pesuvaiheen jälkeen pullot huuhdellaan täysin puhtaalla vedellä, ja huuhteluvesi otetaan talteen. Näin tulee varmasti puhdasta, mutta ilman veden tuhlausta", selventää Pohjanen.

Hartwallilla on onnistuttu vähentämään veden kulutusta tuntuvasti vuosi vuodelta. Viime vuonna vettä kului 2,82 litraa yhtä tuotettua juomalitraa kohden. Vastaava luku vuonna 2018 oli 2,85 litraa.