Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Rosee ja trendit:

Kuivaa, makeaa vai jotain siltä väliltä? Roseekuohuvasta on moneksi!

Perlapp extra dry roseekuohuviini pöydällä kuohuviinilasin ja kukkien kanssa

Kuohuviineistä löydät eri makeusasteita laidasta laitaan, mutta toisinaan merkinnät sokeripitoisuudesta saattavat olla hieman hämmentäviä ja jopa harhaanjohtavia. Myös maakohtaiset erot merkinnöissä tuovat oman osansa soppaan. Katso alta lista yleisimmin käytetyistä makeusasteista ja löydä suosikkisi!

Kuohuviinin valmistuksessa voidaan käyttää sokeriliuoksen lisäämistä, jolla säädetään haluttu lopputulos makeuden osalta. Esimerkiksi samppanjamenetelmää käytettäessä sokeriliuos, hiivaa ja kirkasteita lisätään enne toista käymistä pulloissa. Pääsääntöisesti suurin tekijä makeuden osalta on sokeri, mutta aistittuun makeuteen vaikuttaa lisäksi muun muassa hapot ja aromimaailma. Korkea happopitoisuus tekee kuohuviinistä kuivemman tuntuisen ja runsaan hedelmäinen makumaailma saattaa luoda illuusion sokerimääräänsä makeammasta viinistä. Parhaan arvion makeudesta saat yleensä EU:n osalta lakisääteisistä makeusastemerkinnöistä, jotka ovat yleisessä käytössä myös Euroopan ulkopuolella. Yleisimmin käytössä oleviin merkintöihin lukeutuu muun muassa:

  • Brut Nature: Nykyisin trendikäs tyylisuunta, jossa perusviini käytetään kuivaksi ja sokeria ei lisätä lainkaan toiseen käymiseen. Normaalisti maksimissaan 3 g/l sokeria.
  • Brut: Yleinen makeusaste erityisesti Cavassa ja Samppanjassa. Brut-kuohuvia luonnehditaan erittäin kuiviksi ja ne pitävät sisällään 0-12 g/l sokeria.
  • Extra Seco/Sec/Dry: Erityisesti Proseccon ja vastaavien kuplivien suosima makeusaste. Extra dry viinit ovat hämäävästä nimestään poiketen yleensä aavistuksen makeita, joka korostaa monesti viinin muuten hedelmäistä tyyliä. Sokeria 12-17 g/l.
  • Seco/Sec/Dry: 17-35 g/l litrassa sisältävät viinit. Haarukan ollessa iso myös erilaisten viininen kirjo on laaja, mutta yleisesti sopiva hieman makeampaan makuun.
  • Semi-Seco/Demi-Sec/Medium Dry: Niin kutsuttu puolimakea kuohuviini, jossa sokeri on jo selvästi aistittavissa. Yleensä maukkaan aromikkaita viinejä, joita löytyy monista eri hintaluokista. Sokeripitoisuus 32-50 g/l.
  • Dulce/Doux/Sweet: Selvästi makea kuohuviini, jossa sokeri yli 50 g/l. Monesti erinomainen vaihtoehto jälkiruoan pariksi ja jälkiruoaksi sellaisenaan.

Makeusasteet toimivat pääsääntöisesti myös roseekuohuvissa kuten perinteisissäkin kuplivissa. Alla muutama nosto kesään eri makeusasteiden osalta:

Erittäin kuiva Brut Ranskan Champagnesta: Lanson Rosé Label Brut
Kuivahko Extra Dry Italiasta: PerlApp Extra Dry Rosé
Puolimakea Semi Seco Espanjasta (kera jäiden): Freixenet Ice Rosé Cuvée Especial Cava Semi Seco

Perlapp roseekuohuvaa laseihin