Moi, mitä etsit?
Valtaosa Hartwallin käyttämistä raaka-aineista on peräisin paikallisilta toimijoilta ja käyttämämme vesi ja suurin osa ohrasta ja sokerista on kotimaista. Mehut, aromit, humala ja useimmat lisäaineet ovat ulkomaisia, sillä näitä ei tuoteta kotimaassa.
Panimotuotteissa on sekä lukumäärällisesti että annoksina vähemmän lisäaineita kuin useimmissa muissa teollisissa elintarvikkeissa. Lisäaineiden tehtävänä on taata juoman säilyminen ja parantaa sen koostumusta, ulkonäköä ja makua.
Missään Hartwallin juomien valmistuksessa ei käytetä atsovärejä.
Elintarvikevärien tehtävä on parantaa juomien ulkonäköä ja nimensä mukaisesti antaa väriä. Hartwallin käyttämät värit ovat pääosin samoja, joita löytyy myös luonnossa kasveista ja hedelmistä.
Makeutustapa vaihtelee tuotteittain. Makeuttajia ovat sokeri, glukoosi (eli rypälesokeri), fruktoosi (eli hedelmäsokeri), aspartaami, sukraloosi ja asesulfaami-K.
Aspartaami on ns. intensiivimakeuttaja, joka koostuu kahdesta elimistössä tavallisesti esiintyvästä aminohaposta, asparagiinihaposta ja fenyylialaniinista. Aspartaami on 100−200 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri, joten sen käyttömäärät ovat erittäin pieniä. Aspartaamilla makeutetuissa juomissa on energiaa hyvin vähän, noin 1 kcal desilitraa kohden.
Aspartaami ja asesulfaami-K ovat makeuttajia, joita käytetään vähäkaloristen juomien valmistuksessa. Ne ovat kenties parhaiten tutkittuja ja eniten testattuja lisäaineita.
Aspartaami sisältää energiaa, mutta se on noin 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, joten sen käyttömäärät ovat pieniä sokeriin verrattuna. Aspartaamilla makeutetuissa juomissa on siten hyvin vähän energiaa, noin 1 kcal desilitraa kohden.
Elintarviketurvallisuusviranomaisen mukaan aspartaamin hyväksyttävä päivänsaanti (ADI) on 40 mg painokiloa kohden. ADI-arvon perusteella laskien ja olettaen, että juomaan on käytetty suurin sallittu määrä aspartaamia, voi 60 kiloa painava henkilö juoda joka päivä aspartaamilla makeutettua juomaa neljä litraa eli kahdeksan puolen litran pullollista ilman, että ADI-arvo ylittyy.
Aspartaamia on tutkittu todella paljon, ja EU on arvioinut sen olevan turvallinen makeutusaine. Aspartaamin hyväksyttävä päivänsaanti (ADI) on 40 mg painokiloa kohden. ADI-arvon perusteella laskien ja olettaen, että juomaan on käytetty suurin sallittu määrä aspartaamia, voi 60 kiloa painava henkilö juoda joka päivä aspartaamilla makeutettua juomaa neljä litraa eli kahdeksan puolen litran pullollista ilman, että ADI-arvo ylittyy. Ainoastaan harvinaista aineenvaihduntasairautta PKU-tautia sairastavat eivät voi käyttää aspartaamilla makeutettuja tuotteita. Heitä varten aspartaamilla makeutetuissa juomissa on merkintä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”.
Aspartaamia sisältävissä tuotteissa on merkintä ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”. Kyseinen merkintä on varoituksena PKU-tautia sairastaville. PKU-tauti eli fenyyliketonuria on Suomessa erittäin harvinainen aineenvaihduntasairaus. PKU-tautia sairastavien on noudatettava tarkkaa ruokavaliota, joista on poistettu mm. fenyylialaniinia sisältävät soija sekä naudan liha ja maksa.
Asesulfaami-K on ns. intensiivimakeuttaja. Intensiivimakeuttajista tulevat kalorimäärät ovat hyvin pieniä. Mahdollisten sivuvaikutusten suhteen ne ovat poikkeuksellisen perusteellisesti tutkittuja ja turvallisia.
Hartwallin valmistamista alkoholijuomista täysin hiivattomia ovat tuotteet, joiden sisältämä alkoholi on tislattua alkoholia, kuten Hartwall Original Long Drink. Esimerkiksi siidereissä ja oluissa ei lopputuotteena varsinaisesti ole hiivaa, mutta ne sisältävät käymisessä muodostuvia hiivan aineenvaihduntatuotteita.
Hartwallilla siiderin valmistuksessa käytetään vehnätärkkelyksestä valmistettua glukoosisiirappia. EU:n mukaan kyseinen valmiste on niin puhdas glukoosivalmiste, ettei sen katsota olevan missään määrin haitallinen keliaakikon käytössä.
Vaikka oluissa ei ole varsinaista gluteenia, voivat ainakin jotkut oluet sisältää pieniä määriä gluteenin hajoamistuotteita ja siten mahdollisesti aiheuttaa oireita keliaakikoissa. On siis syytä tarkoin noudattaa hoitavan lääkärin antamia tarkempia ohjeita. Hartwall valmistaa myös gluteenitonta Lapin Kulta Pure -luomuolutta. Sen gluteenittomuus on saatu aikaan entsyymillä, joka poistetaan oluesta valmistuksen aikana. Käyttämämme entsyymi ei vaikuta oluen makuun.
Hartwall Jaffa Ananas Sokerittomassa on alkuperäisen Jaffa Ananas Light -reseptin mukaisesti ripaus sokeria mukana. Sokeria juomassa on kuitenkin vain 0,1 g/100 ml eli todella vähän ja tuote on siis käytännössä sokeriton. Myös elintarvikelainsäädännön mukaan tuotetta voidaan kutsua sokerittomaksi silloin, kun se sisältää sokeria enintään 0,5 g/100 ml.
Juoman sopivuus vegaanille kannattaa tarkistaa juomakohtaisesti, sillä osa juomissa käytetyistä elintarvikeväreistä on eläinperäisiä.
Vaihteluvälit tuoteryhmittäin ovat:
Voit varmistaa parhaiten juomien maun säilymisen erinomaisena säilyttämällä niitä viileässä, valolta suojattuna ja elintarvikkeille soveltuvassa paikassa.
Parasta ennen -merkintä kertoo, miten kauan takaamme tuotteen laadun säilyvän ensiluokkaisena. On makukysymys, miten pitkään tuotteen makua voidaan pitää juomakelpoisena parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Merkitystä on myös sillä, onko tuotetta säilytetty jääkaapissa vai lämpimässä.
Mitään terveydellistä haittaa ei siitä ole, mutta tuotetta ei voida enää pitää hyvänlaatuisena. Jäätyneessä juomassa oleva hiilihappo poistuu nesteestä, mikä voi aiheuttaa kaasutilan paineen nousun ja myös pullon rikkoutumisvaaran. Tällainen juoma olisi syytä hävittää.
Oluessa on pieniä määriä valkuaisaineita. Kun olutta jäähdyttää hyvin kylmäksi, valkuaisaineet voivat osittain saostua. Saostumasta ei ole terveydellistä haittaa, mutta tuote olisi sulamisen jälkeen syytä hävittää pulloon tulevan paineen nousun takia.
Voit varmistaa parhaiten juomien maun säilymisen erinomaisena säilyttämällä niitä viileässä, valolta suojattuna ja elintarvikkeille soveltuvassa paikassa.
Hartwall pakkaa oluen tölkkeihin, lasipulloihin ja ravintoloiden käyttämiin astioihin, eli kegeihin. Siiderit ja lonkerot pakataan tölkkeihin, muovipulloihin ja lasipulloihin. Alkoholittomat juomat pakataan pääsääntöisesti muovipulloihin ja tölkkeihin.
Hartwall tekee jatkuvasti töitä juomiemme ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Siksi olemme lisänneet kierrätysmuovin käyttöä pulloissamme. Kierrätysmuovipullot valmistetaan kevyestä, kemiallisesti kestävästä ja täysin kierrätettävästä PET-muovista. Sitä käytetään yleisesti elintarvike- ja muun teollisuuden pakkausmateriaalina. Kierrätysmuovipullot syntyvät vasta juoman pakkauslinjalla, jossa pullo puhalletaan muotoonsa. Näin kuluttaja saa aina uuden pullon. PET-muovista on mahdollista tehdä erikokoisia ja -muotoisia pulloja.
Kun kierrätysmuovia lajitellaan, voi kirkkaan muovin joukkoon päätyä myös värillistä muovia. Se voi lopulta näkyä täplänä kirkkaassa kierrätysmuovista valmistetussa pullossa. Kyseessä on vain visuaalinen haitta ja merkki siitä, että pullossa on käytetty kierrätysmuovia. Tällä ei ole vaikutusta pullon tai sen sisältämän juoman laatuun tai makuun.
EU-direktiivi edellyttää, että kaikissa EU-maissa myytävissä, alle kolmen litran juomapakkauksissa tulee olla pakkauksessa kiinni pysyvä korkki. Uusi korkki jää avattaessa roikkumaan saranastaan pulloon, eikä ole vaaraa, että korkki tippuisi maahan. Uudistuksella pyritään vähentämään muoviroskan määrää ympäristössä.
Hartwallin pullot valmistetaan PET-muovista ja korkit HDPE-muovista. Käytämme PET-muovia pulloissa, koska se on panttijärjestelmän mukaista, korkealaatuista ja kestävää.
Palautetut kierrätysmuovipullot litistetään ja rouhitaan, ja rouhe toimitetaan uudelleenkäytettäväksi. Rouheesta valmistetaan uusia pulloaihioita tai sitä voidaan käyttää muun teollisuuden raaka-aineena.
Kierrätysmuovipullojen panttiarvot ovat pullon koosta riippuen 10, 20 tai 40 senttiä, ja panttiarvosta on merkintä etiketissä. Palautusautomaatit tunnistavat pantilliset pullot EAN-koodista. Pantin maksun edellytyksenä on, että etiketissä oleva koodi on ehjä ja luettavissa.
Kaikki juomapakkaukset ovat ympäristöystävällisiä, kunhan ne palautetaan uusiokäyttöön.
Pago-mehut, joita on saatavilla ravintoloissa ja kahviloissa, ovat pantittomia.
Tuotekohtaiset valmistusaine- ja ravintosisältötiedot löytyvät tuotteidemme etiketeistä sekä tuotesivuilta.
Hartwallilla on oma verkkokauppa, josta voi tilata Hartwallin juomia suoraan kotiin. Lisäksi brändien oheistuotteita, kuten paitoja, voi tilata Hartwallin fanituotekaupasta.
Suurin osa oluen valmistuksen keskeisimmän raaka-aineen, maltaan, valmistukseen käytetystä ohrasta on viljelty Suomessa. Veden nostamme omasta kaivosta.
Lainsäädännöllisesti olut on alkoholiton, kun siinä on alkoholia enintään 0,5 %. Hartwallilla on oluita, joissa ei ole lainkaan alkoholia ja oluita, joissa on alkoholia hyvin vähän, 0,5 %. Pieni määrä alkoholia oluessa vaikuttaa oluen makuun.
Suurin osa aforismeista on Hartwallin oman henkilökunnan kynästä lähtöisin. Otamme oikein mielellämme ehdotuksia uusista aforismeista vastaan: kuluttajapalvelu@hartwall.fi
Hartwall Original Long Drink -juomat valmistetaan tislatusta alkoholista. Otto-lonkerot valmistetaan käymisteitse viinipohjasta.
Salpausselän harjujen kupeesta, Hartwallin omasta kaivosta nousee 10 vuotta maaperässä suodattunutta vettä. Kaikki Hartwallin juomat valmistetaan Lahdessa, paitsi Novelle-lähdevesi, joka pullotetaan Karijoella 8 000 vuotta vanhasta lähteestä. Lähdevesi pullotetaan Karijoella käsittelemättömänä ja vain tarvittava määrä kerralla ‒ vesi on aina raikasta ja vastapakattua. Lähteen vesi suodattuu maan uumenissa 20 vuotta ennen lähteeseen nousemista. Puhtaampaa vettä on vaikea löytää.
Kyllä on. Resepti ja hiilihapon määrä on sama riippumatta siitä pakataanko juoma tölkkiin, muovipulloon tai lasipulloon.
Kaikki hiilihapottomat Hartwall Novelle -lähdevedet ovat pH-arvoltaan 6–7 eli neutraaleja. Niillä ei ole mitään vaikutusta hampaisiin. Hartwall Novelle -kivennäisvesien ja Hartwall Vichy Originalin pH-arvo on 4,5–5,5, hiilihapotetun Hartwall Novelle lähdeveden arvo on 4–5. Juomat eivät ole erityisen happamia, eivätkä normaalikäytössä vaikuta hampaiden kuntoon. Samaa happamuustasoa ovat monet ruoat ja juomat, kuten kahvi ja tee.
Satavuotias Pommac on vanhin Suomessa edelleen valmistettava virvoitusjuoma. Se valmistetaan tarkoin valikoitujen hedelmä- ja marjamehujen sekoituksesta. Valmistukseen käytetään 25 eri hedelmää ja marjaa, kuten omenaa, mustaviinimarjaa ja päärynää. Juoman sokeripitoisuus on alhainen.
Juoman valmistamiseen käytettävä tiiviste on kypsytetty tammitynnyrissä vähintään kolme kuukautta. Tynnyreitä on aiemmin käytetty konjakin valmistukseen.
Hartwall on sitoutunut noudattamaan UNESDA:n toimintaohjetta virvoitusjuomien vastuullisesta kaupasta ja markkinoinnista. Hartwall ei myy tai mainosta virvoitus- tai energiajuomia peruskoulun ala-asteilla. Yläasteilla, lukiossa ja ammattioppilaitoksissa tarjoamme vähäkalorisia tai kalorittomia virvoitusjuomia ja vesiä, emmekä sijoita kouluihin juoma-automaatteja, joissa on brändien mainoksia. Energiajuomia emme markkinoi alle 16-vuotiaille.
Ylemmillä kouluasteilla päivät venyvät usein pitkiksi ja juomat tuovat piristystä päivään samaan tapaan kuin aikuisten iltapäiväkahvi. Automaatit ovat myös merkittävä tulonlähde oppilaskunnille.
Kiniini luokitellaan aromiaineeksi ja se antaa tuotteelle karvaan maun.
Monet virvoitusjuomat sisältävät erilaisia hedelmätäysmehuja. Juomassa voi näkyä mehun vuoksi pieniä määriä pullon pohjalle laskeutunutta hedelmälihaa.
Yhden kahvikupillisen sisältämä kofeiinimäärä on noin 8 dl:ssa Pepsi Max -juomaa.
Energiajuomien sisältämät aineosat ovat tutkitusti todettu ihmiselle turvallisiksi kohtuudella nautittuna. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) mukaan terveet aikuiset voivat käyttää päivittäin turvallisesti 400 mg kofeiinia.
Energiajuomia ei suositella lapsille korkean kofeiinipitoisuuden vuoksi. Samasta syystä juomaa ei suositella myöskään raskaana oleville eikä kofeiiniherkille henkilöille.