Moi, mitä etsit?
Ceviche on eteläamerikkalainen klassikkoruoka, jossa tuore kala kuutioidaan pieniksi paloiksi ja raakakypsennetään limettipohjaisessa marinadissa. Hapokas marinadi ja sen mausteet, kuten chili ja korianteri, tekevät kylmänä tarjoiltavasta cevichestä ihanan raikkaan kalaruoan
Vaaleat lagerit ovat loistavia kumppaneita kalaruoille, niin myös meksikolainen Sol 4,5 % -olut. Cevichessä olut taipuu myös kalan marinointiin: Sol-limettimarinadi syventää cevichen makua ja tuo annokseen mukavaa happamuutta, mikä tekee oluesta ja ruoasta entistä paremman täsmäparin.
Cevichen ohjetta voi soveltaa erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tarjoa ceviche sellaisenaan kylmänä alkuruokana, ruokaisana aperitiivina nachojen kanssa tai pääruokana tortilloiden tai tacojen täytteenä. Sol-marinoitu ceviche sopii myös joulun kalapöytään graavikalojen kaveriksi.
Cevichen ohje on simppeli ja ruoka syntyy nopeasti: marinadin tekemiseen menee vartti ja kalan pintakypsytykseen toinen. Raakakypsentäminen sitrushapolla mureuttaa lihaa ja tekee siitä läpikuultamattoman, mutta silti kala säilyttää raikkautensa ja kiinteän napakkuutensa.
Mitä yksinkertaisempi ohje, sitä isompi merkitys on hyvillä raaka-aineilla. Ceviche tulee tehdä aina tuoreesta laatukalasta. Kotimaisista kaloista cevicheen sopivat parhaiten vaalealihaiset merikalat, kuten siika, kuha ja ahven, mutta myös lohi ja kirjolohi taipuvat raakakypsentämiseen. Ceviche syntyy toki äyriäisistäkin, vaikka kypsennetyistä katkaravuista.
Myös sisävesistä pyydetyn ja tuoreena pakastetun kalan voi raakakypsentää. Silloin on hyvä varmistua, että kala on ollut –20 asteen lämpötilassa ainakin vuorokauden ajan. Muussa tapauksessa cevicheä ei tule valmistaa sisävesistä pyydetyistä kaloista, sillä tuoreen järvikalan mahdollisia loisia raakakypsentäminen ei tuhoa.
Purista limeteistä tarvittava määrä mehua. Kuori ja hienonna punasipuli. Poista chilistä enimmät siemenet ja hienonna se. Hienonna korianteri. Sekoita kaikki marinadiainekset huolellisesti kulhossa.
Leikkaa kalafilee sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Kaada marinointiliemi astiaan kalapalojen päälle. Peitä astia kelmulla tai kannella ja anna marinoitua jääkaapissa 15–20 minuuttia, kunnes kalan pinta on raakakypsynyt. Jos haluat raakakypsentää kalan kauttaaltaan, anna sen marinoitua 1–2 tuntia.
Valuta hieman marinointilientä pois kalasta. Tarkista cevichen maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa kylmä ceviche sellaisenaan, nachojen kera tai vaikka tortillan täytteenä.