Näin luot italialaisen illallisen kotonasi
Lukuaika: 2 minuuttia
Italialainen illallinen on katettu kauniisti
Italiassa illallinen alkaa aikaisintaan kahdeksalta. Hämärtyvä ilta on hyvä syy kaivaa esiin kynttilät ja luoda kotiin tunnelmallinen, pehmeä valaistus.
Aseta pöydälle isoäidin perintöpöytäliina sekä kauneimmat astiasi. Nosta illallispöytään myös kannulliset tavallista vettä ja kivennäisvettä, viiniä sekä kylmää olutta, joka on olennainen osa italialaista illallista.
Koristeluun sopivat esimerkiksi värikkäät leikkokukat, kokonaiset sitruunat ja rosmariininoksat. Tärkeä tunnelmanluoja on myös Birra Moretti Mood -soittolista, joka koostuu parhaista italialaisista klassikoista.
Mitä enemmän vieraita, sitä parempi
Italialaiset kutsuvat illalliselle perheensä lisäksi sukulaisia, ystäviä ja naapureita. Illanvietto keskittyy ruokapöydän ympärille, ja sen ääressä viivytään pitkään, jopa tuntikausia, jutellen ja nautiskellen. Kenelläkään ei ole kiire eikä puhelimia kaiveta esiin.
Viiden ruokalajin illallinen
Tyypillinen italialainen illallinen koostuu viidestä ruokalajista: aperitiivista, antipastosta, primi piattista, secondi piattista ja dolcesta eli jälkiruoasta.
Tuoreista, laadukkaista raaka-aineista ei tingitä, ja ruokalajit valmistetaan rakkaudella yksinkertaisen täydellisistä resepteistä, jotka ovat kulkeutuneet sukupolvelta toiselle.
Italialainen illallinen alkaa aperitiivilla
Aloita illallinen aperitiivilla, kuten kuohuviinillä tai bellinillä, ja tarjoa sen kanssa pientä suolaista, kuten oliiveja, suolaisia keksejä tai pähkinöitä. Aperitiivin tarkoitus on herätellä ruokahalua.
Varsinainen alkupala, antipasto, voi olla esimerkiksi erilaisia juustoja, bruschettaa tai ilmakuivattua kinkkua ja melonia.
Olutta ruokajuomaksi
Olut on Italiassa yleinen ruokajuoma siinä missä viinikin. Kevyen maltaista lageria Birra Morettia voi nauttia läpi illallisen, mutta se on loistoseuraa erityisesti pizzalle. Maut ovat tasapainossa, eikä kumpikaan jyrää toista alleen.
Italialaisen illallisen kaksi pääruokaa
Jokainen ruokalaji tarjoillaan aina uudelle puhtaalle lautaselle. Vieraat eivät siis itse ota ruokaa, eivät edes santsikierroksella.
Antipaston jälkeen vuorossa on primi piatti, joka on useimmiten pastaa, risottoa tai keittoa. Perinteisesti annos ei sisällä lainkaan punaista lihaa, sillä se loistaa pääroolissa seuraavana tarjottavassa secondi piattissa. Se on nimensä mukaisesti toinen pääruoka, jossa liha tai kala nautitaan pienten lisukkeiden, kuten perunoiden ja kasvisten, kanssa.
Secondin jälkeen voit yllättää vieraat vielä simppelillä vihreällä salaatilla, joka on maustettu oliiviöljyllä, punaviinietikalla ja suolalla.
Makea lopetus ja kaiken huippuna kuppi espressoa
Illallisen loppuhuipennus on dolce eli jälkiruoka. Tiramisu, pannacotta, semifreddo tai gelato, kaikki italialaisia jälkkäriklassikoita, jotka ilahduttavat taatusti – varsinkin alusta asti itse tehtyinä.
Aterian päättää kupillinen vahvaa espressoa tai digestiivi. Ja kaikki ne tiskit? Ne jätetään odottamaan seuraavaan päivään.