6x vinkit rapujuhlien järjestämiseen!
Ravustuskausi alkaa joka vuosi 21.7 klo. 12, mutta rapujuhlat ajoitetaan yleensä elokuulle ja alkusyksyyn. Tämä antaa lomakauden jälkeen kivasti aikaa suunnitteluun, jotta juhlista saadaan mahdollisimman onnistuneet. Haastattelimme kokeneita rapujuhlien järjestäjiä ja poimimme kuusi takuuvarmaa vinkkiä joiden avulla takaat vieraillesi onnistuneet rapujuhlat!
1. Varaa riittävästi rapuveitsiä sekä ohjeita rapujen kuorimista varten, jotta ensikertalaisetkin selviävät haasteesta. On toki vielä helpompaa, mikäli paikalla on erityisen kokeneita rapukonkareita, jotka voivat opastaa kuorimisen salat livenä.
2. Valitse rapuaterialle sopiva viini, joka on riittävän kepeä ja raikas. Ravun maun ollessa herkkä, mutta maukas, sopii viiniksi erinomaisesti tammittamaton ja kuiva(hko) valkoviini. Annoksen suolaisuus vaatii myös kaverikseen viiniltä happoa, jolloin muun muassa Von Buhl Bone Dry Riesling on omiaan saksiniekan parina.
"Valitse rapuaterialle sopiva viini, joka on riittävän kepeä ja raikas"
3. Rapujen kuorminen ja syöminen pitkästä aikaa saattaa yllättää sotkuisuudellaan kokeneemmankin tekijän, jonka vuoksi on hyvä varata jo alkuun riittävästi servettejä. Kannattaa lisäksi kattaa juhlaväelle omat vesikipot sormien huuhtelua varten, joka vähentää tarvetta servettien uusimiselle. Näissä juhlissa sotkuisuus kuuluu kuitenkin asiaan ja se on hyvä tiedostaa jo etukäteen!
4. Snapsilaulut ovat juhlien suola ja iloisia värssyjä voidaan laulaa, vaikka snapseja ei olisikaan tarjolla. Jos paikalla on paljon ensikertalaisia, kannattaa valita helppoja ja tuttuja lauluja sekä säveliä, jolloin osallistuminen on helpompaa. Kannattaa myös tulostaa riittävä määrä laulujen sanoja, jotta opettelu (tai lunttaaminen) on helpompaa.
"Monet nykypäivän rapujuhlista noudattavat erittäin rentoa kaavaa, mutta vanhasta etiketistä löytyy myös hauskoja perinteitä"
5. Olit sitten järjestäjä tai vierailija, kannattaa tutustua rapujuhlien etikettiin päällisin puolin etukäteen. Monet nykypäivän rapujuhlista noudattavat erittäin rentoa kaavaa, mutta vanhasta etiketistä löytyy myös hauskoja perinteitä, joita voi hyödyntää. Esimerkiksi perinteisesti vierustoverit voivat valita toisilleen ensimmäiset ravut, herrasmiesten solmiessa ensin naisille kaulurit.
6. Pohdi riittävästi etukäteen ovatko ravut pääateria vai alkuruoka. Hieman rapujen koosta ja pääruokavalinnasta riippuen kannattaa alkuruoaksi varata ainakin viisi rapua per ruokailija. Rapujen ollessa pääruoka, kannattaa varautua reiluun kymmeneen rapuun per syömäri. Järjestäjän on hyvä ilmoittaa jo heti alkuun paljon rapuja on varattu vierasta kohden, jolloin myös hitaimmat ravunkuorijat saavat varmasti osansa.
Iloisia rapujuhlia pimeneviin kesäiltoihin!