Aika korkata grillikausi: Viinivinkit grilliruokien pariksi
Viinisuositukset grillatuille kasviksille
Kasvikset saavat grillistä hienoista täyteläisyyttä makuunsa ja niiden luontainen makeus nousee grillin kuumuuden houkuttelemana esiin.
Mutkaton, kesäinen ruokaviini isompiinkin grillibileisiin sopivassa hanapakkauksessa istuu hyvin viilennettynä mainiosti monipuolisille grillatuille vihanneksille. Karamellisoidut porkkanat, kukkakaalit ja kesäkurpitsat sekä tomaatti saavat oivan kumppanin metsämarjaisesta, raikkaan kukkaisesta roseesta.
Vihreäaromisten vihannesten – grillattujen parsojen, salaattien ja parsakaalien – raikas maku korostuu vedet kielelle herauttavan hapokkaan, rapsakan kuivan ja sitrusaromisen cavan kera nautittuna.
Kokeile näitä viinejä grillattujen kasvisten kanssa
JP. Chenet Colombard Chardonnay 2017 hanapakkaus
- 11 %, 2 l
- Ranska, Vin de France
- Colombard, Chardonnay
- 13 %, 0,75 l
- Argentiina
- Shiraz
- 11,5 %, 0,75 l
- Espanja, DO Cava
- 40% Parellada, 35% Macabeo, 25% Xarel-lo
Viinivinkit grillatulle kalalle
Kesäiset kalaruoat nappaavat makuunsa aromikkuutta grillissä kypsyessään. Savun maku, tummuneen pinnan kevyt karvaus ja kalan oma, hento maku asettavat vaatimuksensa valittavalle viineille.
Rasvaiset kalat, kuten lohi sekä runsaanmakuiset grillatut merenelävät vaativat riittävän särmikkään viinin taittamaan aterian runsautta ja tuomaan toivottua raikkautta. Vihreäarominen Sauvignon Blanc on oiva valinta.
Hienostuneet, usein sitruunalla maustetut vaaleat kalat, kuten siika, kuha tai ahven kaipaavat rinnalleen eloisan, hentoaromisemman viinin, jossa raikas hedelmäisyys ja jälkimaun keveä yrttisyys tuovat makuun ryhdikkyyttä.
Tuhdimpi grilliherkku eli vaikkapa keskeltä raa’aksi jätetty tonnikalapihvi tai aromikkaammat savukalat nauttivat kuivan roseeviinin elegantista punaherukkaisuudesta ja raikkaasta verigreippimäisyydestä.
Kokeile näitä viinejä grillattujen kalojen kaverina
- 12 %, 0,75 l
- Saksa, QbA Rheinessen
- Rivaner, Riesling
[yellow tail] Pinot Grigio 2018
- 11,5 %, 0,75 l
- Australia, South Eastern Australia
- Pinot Grigio
- 12,5 %, 0,75 l
- Ranska, AOP Côtes de Provence
- Grenache Noir, Syrah, Cinsault, Carignan
Viinit grillatun lihan kanssa
Lihatiskiltä grilliin sujautetaan niin vähärasvaista possua, tuhteja pihvejä kuin myös miedonmakuista ja kevyttä kanaa tai kalkkunaa. Viinikirjo vaihtelee täyteläisestä ja tumman marjaisesta punaviinistä pyöreään, mutta napakka-aromiseen roseeviiniin.
Grillatuille, vihannesten siivittämille possuvartaille, mausteisille grillimakkaroille ja muutenkin runsaanmakuisille mutta simppeleille grillilihoille nappivalinta viiniksi on mukavan marjaisa, jopa hitusen hilloinen ja keveästi mausteinen punaviini. Tanniinit saavat olla maltillisen pehmeät.
Parilalla tirisseet, simppelisti maustetut kanan- tai kalkkunan rintafileet saavat maistuvan kumppanin runsaan metsämarjaisesta ja hapokkaasta, mutta puolikuivana suussa pyöreän hedelmäiseltä maistuvasta roseeviinistä.
Kun grillistä nostetaan pöytään tuhti t-luupihvi, herkullisen roseeksi jätetty sisäfilee tai vaikkapa riistaa, saa viinikin olla rotevampi. Mainio makupari pihvien kanssa on lämminhenkinen, täyteläinen punaviini shiraz’n runsaan pippurisella jälkimaulla ja muhevalla hilloisuudella ryyditettynä.
Kokeile näitä viinejä grillattujen lihojen parina
Marqués De Cáceres Vino Ecológico
- 14,5 %, 0,75 l
- Espanja, DOCa Rioja
- 88% Tempranillo, 12% Graciano
- 11 %, 0,75 l
- Saksa, Qualitätswein Rheinhessen
- Merlot
- 13,5 %, 0,75 l
- Australia, South Eastern Australia
- Shiraz
- 14,5 %, 0,75 l
- Australia, Barossa
- Shiraz, Tempranillo, Mourvédre, Grenache