Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Viinitrendit 2025

Vapautuneisuus muovaa viinikulttuuria

Trendit ja vinkit, Viinit, Viinitietoa
Viinitrendit pitävät sisällään vapautuneempaa viiniharrastamista, klassikoiden kiertokulkua, viinihanoja ja monipuolisia drinkkejä – näitä asioita suomalaiset haluavat viineiltä tänä vuonna. Lue lisää ja katso, mitkä ovat kiinnostavimmat viinitrendit, joita tänä vuonna kannattaa seurata.
  1. Vapautuneempaa viiniharrastamista

  2. Viiniharrastajan ei tarvitse mahduttaa itseään totuttuun muottiin. Viiniin liittyvät säännöt, tarkkaan mieleen painettu ruokaparitusoppi ja vaikeaselkoisuus väistyvät vapautuneemman viiniharrastamisen tieltä.

    ”Mitä minä haluan viiniltä?” on kysymys, joka kannattaa itselleen esittää. Näkökulma kääntyy viinin vaatimuksista omiin toiveisiimme; sen sijaan, että minä mukaudun viinin periaatteisiin, mukautuu viini minun periaatteisiini. Viinien harrastaminen ei ole hienostunutta salatiedettä vaan rohkeaa ja kokeilevaa nautiskelua. Nuorempi sukupolvi on ottanut tavan jo omakseen, mutta nyt se virtaa laajemman yleisön joukkoon.

  3. Klassisten punaviinien paluu

  4. Viinimaailmassa nähdään jatkuvaa trendien kiertokulkua. Vuonna 2025 perinteiset punaviiniklassikot, kuten riojat, barolot ja bordeaux-blendit tekevät paluun.

    ”Monilla klassikkoalueilla hinnat ovat pysyneet yllättävänkin vakaina, vaikka viinin tuotantoon on investoitu. Nämä viinit tarjoilevat erinomaista laatu-hintasuhdetta ja tuttuutta, joita myllertävässä maailmantilanteessa nyt arvostetaan”, kertoo Hartwallilta viinien kategoriapäällikkö Heta Korpinen.

    ”Tammisista viineistä tunnetulla Riojalla oli pitkään pölyttynyt imago, mutta monet alueen viinit ovat nykyään muhkean hedelmäisiä ruoka- ja nautiskeluviinejä, joihin tyylikäs tammikypsytys tuo hienoa mausteisuutta ja pyöreyttä. Rioja on ehdottomasti alue, jota kannattaa pitää silmällä", jatkaa Korpinen

    Barolo taas tulee Italian Piemontesta. Tanniinisesta ja hapokkaasta Nebbiolo-lajikkeesta valmistettu punaviini on upea nautiskelujuoma kovien juustojen ja leikkeleiden seuraan. Nebbiolosta tehdään myös helposti lähestyttäviä lajike- ja sekoiteviinejä, jotka sopivat pizzalle ja pastalle.

  5. Chile yhdistää perinteet ja modernit otteet

  6. Chile on jo pitkään lukeutunut arvostetuimpiin viinintuottajamaihin. Alkon tilastot osoittavat, että useiden vuosien ajan maa on nauttinut asemastaan Suomen myydyimpänä viinimaana. Chile ei nojaa vain perinteisiin, vaan tällä hetkellä siellä tuotetut viinit ovat nousussa aivan uudella tavalla.

    ”Viininvalmistuksen innovatiivisuus, kestävät viljelymenetelmät ja erinomaiset hinta-laatusuhteet tekevät maan viineistä erityisen houkuttelevia”, listaa Korpinen.

    Lue kymmenen kiinnostavaa nostoa Chilen viineistä.

    Punaviiniä ja valkoviiniä viinilaseista nautittuna.
  7. Läpinäkyvyys viinitarhalta lasiin

  8. Tiukka taloustilanne aiheuttaa sen, että vastuullisten vaihtoehtojen etsimiseen ei aina haluta kuluttaa aikaa ja rahaa. Myöskään viiniostoksilla ei välttämättä haluta puntaroida päätöksiä vastuullisuusvinkkelistä: viinin tuottajien ja maahantuojien tehtävä on tarjota viinejä, joiden koko tuotantoketju on valmiiksi läpinäkyvä.

    ”Näin voidaan tehdä hyvät valinnat helpoksi”, Korpinen summaa.

    Hartwallin vastuullisuusstrategiassa satsataan siihen, että viinin tuotanto on kestävää ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa tarhalta lasiin saakka.

    ”Esimerkiksi oman Liisa-valkoviinimme Muscat- ja Sauvignon blanc -rypäleet ostetaan tutuilta chileläistarhoilta ja tuottajalla on Sustainable Wines of Chile -sertifikaatti. Olemme sitoutuneet maksamaan viinistä tietyn hinnan, johon ei vaikuta markkinan heilunta tai satojen laatuerot. Lopuksi tiukkoja laatustandardejamme vastaava viini tuodaan Eurooppaan ja pakataan täällä ympäristöystävällisiin tetroihin.”

  9. Valinnanvaraa tarjoavat viinihanat

  10. Hanasta lasiin laskettavat cocktailit ovat yleistyneet vauhdilla. Ravintoloiden ja baarien lisäksi niitä näkee näppäryytensä ansiosta erityisesti festivaaleilla. Viinihanat ovat vielä Suomessa harvinaisia, mutta myös ne tekevät tuloaan.

    Viinihana tarjoaa monia etuja niin asiakkaan, ravintolan kuin ympäristönkin näkökulmasta. Annoskokoa on mutkatonta vaihdella ja viinien maistelu tulee helpommaksi, kun tilata voi vaikka useampaa laatua neljän senttilitran verran.

    Viinihanat säästävät pakkausmateriaalia ja sitä kautta myös kuljetuksen ympäristökuormaa. Laadusta ei viinihanasta juomansa valitsevan tarvitse tinkiä – hapelta ja valolta kätkeytyvä viini säilyy paljon pulloa paremmin.

  11. Viiniä kotiovelle

  12. Miltä tuntuisi helpottaa juhlajärjestelyjä vastaanottamalla viinilähetys suoraan juhlapaikalle? Tai pizzatilauksen yhteydessä nauttia pizzasi makuihin täydellisesti sopivaa punaviiniä? Nämä elämää sujuvoittavat vaihtoehdot saattavat tulla mahdollisiksi tänä vuonna, mikäli alkoholin kotiinkuljetusta koskeva lakiesitys menee läpi.

    Erilaisia viinidrinkkeja tarjottimella.
  13. Valloittavat viinidrinkit

  14. Cocktailien ja valmiiden juomasekoitusten luotsaamassa trendissä porskuttavat myös monipuoliset viinidrinkit. Vapautuneemmasta viiniharrastuksesta osoituksena on se, että viinin yhdistäminen muiden juomien kanssa on todellakin sallittua.

    Kuplivan pirskahtelevat, kuohuviinipohjaiset spritz-drinkit, hedelmillä tai marjoilla höystetyt sangriakannut ja nollaviinipohjaiset mocktailit ovat tulevan kesän hittejä.

  15. Suomi = tulevaisuuden viinimaa?

  16. Ilmastonmuutos muuttaa viininviljelyn karttaa: yhä useammat maat, jotka aiemmin eivät olleet tunnettuja viinituotannostaan, alkavat tuottaa viinejä. Tulevaisuudessa viinitarhoja voidaan nähdä Pohjolassakin.

    Tällä hetkellä Suomessa viinirypäleistä valmistettua juomaa ei saa virallisesti kutsua viiniksi. Jos Suomesta tulee EU:n hyväksymä viinintuottajamaa, tulee tähän muutos.

    ”Kotimaiset viinit ja viinintekijät trendaavat jo nyt. On jännittävää nähdä, millainen tulevaisuus Suomella on viinimaana”, Korpinen sanoo.

    Heta Korpinen
    Asiantuntija
    Heta Korpinen
    Category Manager, Wines

    Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö