Hei, ystävä!
Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?
Moi, mitä etsit?
Barolo, barbaresco, amarone ja ripasso saattavat olla tuttuja termejä, mutta mitä ne oikein tarkoittavat? Lähde kiinnostavalle punaviinimatkalle ja nappaa Italian tunnetuimmat viinitermit haltuun!
Piemonten alueelta tulevat kaksi italialaisen viinikulttuurin ehdotonta helmeä – Nebbiolo-rypälelajikkeesta valmistettavat barolo ja barbaresco. Siinä missä tyypillisesti suuremman huomion saa hieman voimakkaampi barolo, on elegantti barbaresco myös tutustumisen arvoinen viini. Tällä viiniparilla on osuvat lempinimet, kun baroloa kutsutaan King of Wines ja barbarescoa Queen of Wines -nimikkeellä.
Sekä barolot että barbarescot ovat mitä tyylikkäimpiä riistaviinejä sekä omiaan kovien juustojen kanssa yhdistettynä. Lasiin kaataessa paljastuu viinin kauniin punainen väri, joka voi ensimmäisellä kerralla yllättää läpikuultavuudellaan. Voimakas tanniinisuus ja mausteisuus kuuluvat viinityylien ydinpiirteisiin. Molemmat viinit nauttivat kypsyttämisestä ja joskus kannattaakin kokeilla, kuinka tanniinit kesyttyvät vuosien saatossa ikääntyvässä viinissä.
Viineihin suuren eron tekee maaperä. Barbarescossa maaperä on hyvin hiekka- ja savipitoista, minkä ansiosta viini on hieman hillitympi kuin barolo. Koska maaperä on ravinnerikkaampi kuin barolossa, rypäleet eivät kehitä itseensä niin voimakkaita tanniineja.
Barololta ja barbarescolta vaaditaan tiettyä kypsytysaikaa, niin pullossa kuin tammitynnyrissäkin. Riserva-nimike kertoo pidemmästä kypsytysajasta.
Barolo 3 vuotta (vähintään 18 kk tammessa)
Barolo Riserva 5 vuotta (vähintään 18 kk tammessa)
Barbaresco 2 vuotta (vähintään 9 kk tammessa)
Barbaresco Riserva 4 vuotta (vähintään 9 kk tammessa)
Keskitäyteläinen ja tanniininen barolo on saanut nimensä viininvalmistajaperheen, Ricossan, sukunimen mukaan.
Syvän tummanpunainen viini avaa matkan upeiden makujen maailmaan. Ricossa Barolossa on aistittavissa viikunaa, hapankirsikkaa, kypsää karpaloa ja kevyttä nahkaisuutta.
Osoituksina korkeasta laadusta ovat kultamitali Vuoden Viinit -kilpailussa sekä hopeasija Mundus Viini -kilpailussa.
Täyteläinen ja vivahteikkaan tanniininen viini on väriltään tumman viininpunainen. Makuprofiili on upean marjaisa, viinistä nimittäin löytyy kirsikkaa ja boysenmarjaisuutta. Loppumaku on sopivan tamminen.
Roberto Sarotto Estates on piemontelainen perheyritys, joka omistaa yli 90 hehtaaria viinitarhoja Piemonten alueella. Viini säilyy hyvin 10–15 vuotta vuosikerrasta ja se on korkitettu DIAM10-aidolla korkilla, joka antaa takuun korkkiviattomuudesta 10 vuoden ajalle pullottamisesta. Vuoden Viinit -kisassa 2020 viini nappasi hopeamitalin.
Puulaatikkoon kätkeytynyt amarone lukeutuu arvostetuimpiin ja klassisimpiin lahjaviineihin. Rusinaisen pyöreästä makeudesta ja runsaan ryhdikkäästä jälkimausta tunnettu amarone kuuluu monilla etenkin joulun ajan klassikkoviineihin. Amarone tulee aina Italian Venetosta, tarkemmin sanottuna Valpolicellan alueelta, Gardajärven kupeesta. Amarone on melko iso viini, joka vaatii ruoalta paljon makuja.
Amaronen tuhdin ja täyteläisen maun sille antaa rypäleiden kuivatus. Puhutaan appassimento-tekniikasta, joka on melko yleinen tapa tehdä viiniä Italiassa. Usean kuukauden ajan rypäleitä kuivataan, jotta niistä haihtuu vetisyys pois. Tämän takia rypäleistä tulee hieman rusinamaisen näköisiä ja sokerin määrä kasvaa suhteessa nesteeseen. Kun viiniä aletaan käyttämään, kasvaa alkoholipitoisuus korkeamman sokerimäärän ansiosta. Amaronet saattavat olla helposti yli 15 prosenttisia, mutta tuhdin makuprofiilin vuoksi ei alkoholi hallitse makuelämystä. Korkean alkoholipitoisuuden vuoksi viinistä tehdään verrattain kuiva, sillä suurin osa kuivatuksesta syntyneestä sokerista käytetään alkoholiksi, eikä se jää itse viiniin jäännössokeriksi. Lopuksi viini viimeistellään vielä tammitynnyrikypsytyksellä.
Loistokkaan täyteläinen ja tanniininen Amarone Armigero hellii runsaalla ja miellyttävän makealla maullaan. Syvä ja intensiivinen viini on hieno esimerkki klassisesta amaronesta.
Amarone Armigero tuotetaan kuuluisalla Valpolicellan viinialueella Cantina Valpantenan viinitilalla. Cantina Valpantena on Valpantenan kylässä 50-luvulta asti toiminut pienehkö tila.
Amarone Armigero on saanut Viinilehden arviossa täydet viisi tähteä saatesanoin: ”Tyylikäs huippuviini.”
Ripassosta puhuttaessa ei voi oikeastaan olla mainitsematta amaronea. Miten ripasso siihen sitten liittyy?
Ripasso tulee aina samalta alueelta kuin amarone, ja ripasso on ikään kuin amaronen sivutuotos. Lyhykäisyydessään konsepti on hyvinkin yksinkertainen. Kun amarone on maseroitunut riittävän pitkään, on aika siivilöidä kuorimassa pois. Sitä ei suinkaan hävitetä, vaan käytetään vielä kertaalleen paikallisen valpolicella-viinin kanssa, jolloin syntyy ripassoa. Tällä tavoin otetaan talteen viimeisetkin maut tuosta arvokkaasta amaronesta ja saadaan valpolicella-viiniin lisää syvyyttä.
Ripassot ovat mainioita ruokaviinejä, mutta loistavia myös sellaisenaan nautiskeltuina. Ripassojen skaala on laaja ja niistä löytyy todella kevyitä viinejä aina hyvin tuhteihinkin vaihtoehtoihin asti.
Arancione Originale Ripasso on yksi Suomen myydyimmistä ripassoista. Vaikka tämä viini onkin täyteläinen luokitukseltaan, niin makumaailmaltaan pyöreänä ja keskitanniinisena se sopii loistavasti niin sellaisenaan nautittavaksi kuin ruokapöydän ääreen.
Mehevää makumaailmaa tähdittävät kirsikkaisen karpaloiset sekä hennon mausteiset maut. Viini on helposti lähestyttävä ja pienen sokerinsa ansiosta maistuu monille punaviinin ystäville.