Pikkusuolaiset kruunaavat illanistujaiset
Talven parhaat pikkusuolaiset – 4 x helppo resepti ja viinisuositus
Oletko järjestämässä pikkujouluja? Haaveiletko herkullisista suupaloista välipäiville tai uuden vuoden juhliin? Parhaat tarjoiltavat syntyvät pienellä vaivalla, mutta lopputuloksesta tinkimättä. Mäti-katkarapusuupalat, parmesaanicrostinit, lohipastramileivät ja minipiirakat vievät kielen mennessään – kokeile ja ihastu!
Parhaat pikkusuolaiset on helppo valmistaa ja ne sopivat moneen tilanteeseen. Panosta näyttävään esillepanoon ja oikaise hyödyntämällä valmistaikinaa. Ohjeita on helppo skaalata juhlaväen määrään sopiviksi raaka-aineita vähentämällä tai lisäämällä.
Resepti
Mäti-katkarapusuupalat
200 g isoja katkarapuja 1 dl ranskankermaa ½ dl majoneesia ½ dl ruohosipulisilppua (lisäksi koristeluun) 1 tl tomaattipyreetä suolaa rouhittua pippurisekoitusta ruis- tai kaurasipsejä (kuppimaisia) 50 g mätiä
Sulata katkaravut siivilässä. Sekoita ranskankerma, majoneesi, ruohosipuli ja tomaattipyree kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla. Painele katkaravut kuiviksi ja lisää kastikkeeseen.
Lusikoi seos sipsien päälle juuri ennen tarjoilua. Viimeistele suupalat mätinokareella ja ruohosipulilla.
Vinkki! Jos vieraat saapuvat pitkin iltaa, voit tarjota sipsit kulhosta ja skagenseoksen erillisenä dippinä. Sekoita siinä tapauksessa mäti valmiiksi katkarapuseokseen.
Samppanjatalo Lansonin vakiosamppanja on jo vuodesta 1937 ollut Le Black Label. Talo on kuitenkin viime vuosina uudistunut uuden kellarimestarinsa Hervé Dantanin johdolla ja myös vakiosamppanjan makuprofiilia on päivitetty ja samalla talon vakiosamppanja sai uuden nimen – Le Black Création. Le Black Créationin laadun kulmakivinä ovat sekoituksessa aina pääosassa oleva Pinot Noir -lajike, suuri osuus reserve-viinejä sekä pitkä vähintään neljän vuoden kypsytys.
Lanson on perheyritys ja yksi maailman vanhimmista samppanjataloista. Viinintekemisen perintö on kulkenut koko talon historian ajan sukupolvelta toiselle, mutta erityisen leiman talon samppanjoille antoi Victor Lanson 1970-luvulla elvyttäessään perinteisen samppanjatekotyylin, johon ei kuulu malolaktinen käyminen. Malolaktisen käymisen välttämisen ja kaikkien viinien vähintään kolmen vuoden pullokypsytyksen ansiosta Lansonin samppanjat ovat poikkeuksellisen raikkaita ja puhdasaromisia. Pitkän historian omaava talo ei ole jäänyt paikalleen, vaan jatkaa edelleen kehittymistään. Tällä hetkellä yritys keskittyy erityisesti kestävään kehitykseen ja kannustaa myös kumppaneitaan ympäristöystävällisempään viininviljelyyn.
Resepti
Parmesaanicrostinit
1 patonki oliiviöljyä punaista pestoa 150 g parmesaania 50 g pähkinöitä basilikanlehtisipsejä
Viipaloi patonki. Paahda viipaleet rapeiksi kevyesti öljytyllä pannulla.
Sipaise viipaleille ohut kerros pestoa. Ripottele päälle karkeaksi rouhittua parmesaania ja pähkinöitä.
Friteeraa basilikanlehdet rapeiksi öljyssä pienessä kattilassa. Viimeistele leivät basilikanlehdillä.
Vinkki! Voit myös leikata vaalean hapanjuurileivän suupalan kokoisiksi viipaleiksi. Punaisen peston sijaan crostineihin sopii vihreä pesto tai oliivitahna eli tapenade. Molempia riittää leiville ohut sipaisu.
Armigero Ripasso on monipuolinen ja moneen makuun istuva punaviini. Corvina Veronesen ja Rondinellan yhdistelmä on keskitäyteläinen, mutta tanniinen viini, joka sopii myös sesongin pataruoille, riistalle ja joulupöytään kinkulle. Ripassossa maistuvat kypsät karpalot, kirsikat sekä suklainen yrttisyys. Viini ei ole liian tuhti nautittavaksi pelkiltään, mutta se kantaa hienosti myös ruoan pariksi yhdistettynä. Armigero Ripasso on vivahteikas ja monipuolinen osoitus italialaisen viinintekotaidon notkeudesta. Viini on myös viimeistelty tammessa.
Ripasso tulee aina samalta alueelta kuin amarone ja se onkin amaronen sivutuotos. Lyhykäisyydessään konsepti on hyvinkin yksinkertainen. Kun amarone on maseroitunut riittävän pitkään, on aika siivilöidä kuorimassa pois. Sitä ei suinkaan hävitetä, vaan käytetään vielä kertaalleen paikallisen valpolicella-viinin kanssa, jolloin syntyy ripassoa. Tällä tavoin otetaan talteen viimeisetkin maut tuosta arvokkaasta amaronesta ja saadaan valpolicella-viiniin lisää syvyyttä.
Resepti
Lohipastramileivät
400 g lohta (keskipala) 1 rkl karkeaa merisuolaa ½ tl sokeria 2 rkl seesam-wasabimausteseosta 3 rkl seesaminsiemeniä 1 dl majoneesia 2 tl piparjuuritahnaa korianteria tai lehtipersiljaa paahtoleipää
Mausta lohipala suolasokeriseoksella ja graavaa yön yli. Leikkaa graavilohi pitkittäin kolmeksi tangoksi.
Sekoita wasabimauste ja siemenet lautasella. Pyörittele tangot seoksessa ja paahda yksi tanko kerrallaan kuivalla pannulla noin 15 sekuntia per puoli. Kääri tangot muovikelmuun ja laita ne pakastimeen 1–2 tunniksi.
Leikkaa tangot noin 2 cm:n viipaleiksi. Leikkaa paahtoleivät pienemmiksi paloiksi ja paahda pannulla.
Sivele jäähtyneet leivät piparjuurella maustetulla majoneesilla. Lisää päälle korianteria tai persiljaa, lohipala ja nokare majoneesia.
Arthur Metz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten
Lue lisääArthur Metz Grand Cru Altenberg de Bergbieten on vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini. Maussa on kypsää persikkaa ja sitrusta, kevyttä mineraalisuutta, hieman kukkaisuutta, hedelmäisyyttä, reilua hapokkuutta sekä parfyyymista makeutta. Taustalta voi aistia laaturieslingeille tyypillistä petroolisuuteen vivahtavaa mineraalisuutta. Ryhdikkään tasapainoisesta kokonaisuudesta löytyy Grand Cru -tarhan tuomaa kypsyyttä ja syvyyttä. Viini sopii erinomaisesti kalaruoille, mutta kestää hyvin vaikka blinien suolaisuuden ja raa’an sipulin.
Arthur Metzin viinitalo sijaitsee Alsacen kuuluisan viinireitin pohjoisosassa. Se on yksi Alsacen alueen suurimmista viinintuottajista sekä johtava Crémant d’Alsacen valmistaja. Metz on perinteikäs viinitalo, joka on perustettu jo vuonna 1904. Nykyisin se kuuluu Les Grands Chais de France -yhtiöön. Viinien korkea laatu on aina ollut heidän tärkein päämäärä ja sitä tukevat useat investoinnit tuotantolaitoksiin sekä erittäin laadukas ja ammattitaitoinen ryhmä enologeja.
Resepti
Minipiirakat ja roseeviinisipuli
1 pkt (n. 400 g) valmista piirakkataikinaa 3 dl maukasta juustoraastetta 3 munaa 2 dl ruokakermaa suolaa mustapippuria
Roseeviinisipuli
3 punasipulia 1 rkl öljyä 1 dl roseeviiniä 1 tl sokeria ½ tl suolaa timjaminlehtiäKauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa siitä juomalasilla pyöreitä (halkaisija noin 8 cm) paloja. Painele palat muffinipellin pohjille ja reunoille (noin 2 cm:n korkeudelle).
Sekoita juustoraaste, munat ja kerma kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa täyte pohjien päälle. Paista 200-asteessa noin 20 minuuttia.
Kuori ja halkaise sipulit, leikkaa puolirenkaiksi. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää viini ja mausteet. Hauduta, kunnes viini on haihtunut. Lusikoi haaleaksi jäähtynyt sipuli lämpimien piirakoiden päälle. Viimeistele timjaminlehdillä.
Les Dauphins Rosé on puhdas, raikas ja hintaisekseen erittäin tyylikäs roseeviini. Kuivassa, kohtuullisen hapokkaassa ja mukavan aromaattisessa maussa erottuvat punaiset marjat, kuten vadelma ja karpalot. Suutuntumaltaan viini on eloisa ja pehmeä. Jälkimausta löytyy hedelmäkaramellia, persikkaa ja mausteita sekä hennosti tuntuvaa mineraalisuutta.
Les Dauphins -sarjan viinit tulevat Etelä-Ranskasta, tunnetulta Rhônen alueelta. Perinteisin ja Euroopassa yleisesti käytetty roseeviinin valmistusmenetelmä perustuu kuorikontaktiin. Niin kutsutussa maseraatiossa rypäleen kuoret ovat mukana rypälemassassa ennen käymistä sekä hetki käymisen alettua. Viini saa kuorista sekä makua että kauniin punertavaa väriä.
Psssst! Les Dauphins Rosé löytää hienosti paikkansa joulusesongissa, sillä klassiset juhlapöydän kalat ja kinkku saavat viinistä luotettavan parin. Tämän tasapainoisen roseeviinin laadukkuudesta kertoo ykkössija Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa. Viini oli paras eurooppalainen roseeviini alle 13 euron hintaluokassa!