Resepti: kurpitsatagine
Tagine-sanalla tarkoitetaan sekä kannellista kartionmuotoista savipataa että taginessa valmistettua ruokalajia. Tagine-padan salaisuus piilee sen kartiomaisessa muodossa, jonka ansiosta aineksista irtoava kosteus palautuu takaisin pataan. Näin mehevä lopputulos on taattu. Jos keittiösi kaapeista ei löydy tagine-pataa, käy hommaan myös mikä tahansa muu kannellinen uunin kestävä astia.
Ras el hanout –mausteseos ja aprikoosit vievät ajatukset Marokkon auringon alle. Kurpitsatagine saa hautua uunissa maukkaaksi ja mureaksi ajan kanssa.
Viinisuosituksemme kurpitsataginen kanssa
Yali Wetland Reserva Carménère
Chileläinen Yali Wetland Reserva Carménère sopii pehmeän ja kypsän tanniinisuutensa ansiosta erinomaisesti pitkään haudutetun lihapadan pariksi. Keskitäyteläisen punaviinin mehevä marjaisuus, ryhdikäs rakenne ja yrttinen mausteisuus tukevat padan monipuolista makumaailmaa.
Kurpitsataginen ainekset
4 hengelle
400 g luutonta naudan lapaa (tai paistia tai etuselkää)
öljyä paistamiseen
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
2 keltasipulia
3 valkosipulin kynttä
3 rkl tomaattipyreetä
3 cm pala inkivääriä raastettuna
1 rkl ras el hanout -mausteseosta
1 tl rouhittuja korianterinsiemeniä
1 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
3 dl lihalientä (fondista)
2-3 rkl juoksevaa hunajaa
2 kanelitankoa
1 (n. 600 g) pieni kurpitsa kookkaina kuutioina
150 g pehmeitä aprikooseja
1 tlk veteen säilöttyjä kikherneitä
Lisäksi:
1 ruukku silputtua lehtipersiljaa
rieskaa tai flatbreadia ja paksua jugurttia
Näin valmistat kurpitsataginen:
1. Kuutioi liha ja ruskista se öljyssä isossa padassa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pataan kuullottumaan lohkotut sipulit ja kokonaiset valkosipulinkynnet.
2. Kippaa joukkoon tomaattipyree, raastettu inkivääri, ras el hanout -mauste sekä korianterinsiemet. Paista käännellen muutama minuutti.
3. Lisää sekaan kirsikkatomaatit, liemi, hunaja sekä kanelitangot. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää lopuksi kuutioitu kurpitsa ja aprikoosit.
4. Paista 180 asteessa kannen alla ensin tunti. Nosta pata uunista ja lisää kikherneet. Paista vielä ilman kantta 30-45 minuuttia, kunnes liha on murean pehmeää.
5. Hienonna pinnalle lehtipersiljaa. Tarjoa leivän ja paksun jogurtin kanssa.