Hyvä rapuviini saa ravun maut esiin
Näillä vinkeillä onnistut rapuviinin valinnassa
Suosi rapuviinissä suoraviivaisia, selkeitä ja raikkaita piirteitä, jotka korostavat ravun makua. Yhdistelmällä kuiva, hapokas ja hedelmäinen pääsee erittäin pitkälle. Tutustu perusteluihin tarkemmin ja nappaa neljä erinomaista valkoviinisuositusta kesän railakkaimpiin kekkereihin – Hartwallin viinit rapujuhliin tulevat tässä!
Valitse makeusasteeltaan kuiva tai puolikuiva valkoviini
Ravut vaativat viiniltä hapokkuutta
Hedelmäisyys on hyvän rapuviinin ominaisuus
Vältä tammitynnyrissä kypsytettyä valkoviiniä
Omien makumieltymysten mukaan kannattaa valita rapujuhliin joko kuiva tai puolikuiva valkoviini. Makeammat viinit peittävät helposti herkän ravun maun ja lopputuloksena on hieman epätasapainoinen kokonaisuus.
Suolaiset ravut arvostavat viinin hapokkuutta. Tunnettuja hapokkaita valkoviinilajikkeita ovat esimerkiksi Riesling ja Grüner Veltliner – nämä ovatkin klassisia valintoja rapujuhlien juomatarjoiluihin juuri tämän ominaisuutensa vuoksi.
Rakenteeltaan hapokkaassa valkoviinissä esiin nousee luonnostaan sitruksisuus. Tämä on erinomainen ja luonteva aromi rapujen pariksi.
Viinivalinnassa kannattaa huomioida, että tillillä maustetussa suolavedessä keitetyt ravut pehmentävät jonkin verran viinin makua. Tätä saadaan tasapainotettua valitsemalla hedelmäinen viini. Rapujen viipyilevän ja suuntäyttävän maun kanssa upean hedelmäinen valkoviini luo voittamattoman liiton.
Tammitynnyreissä kypsytetyt valkoviinit ovat ominaisuuksiltaan melko rotevia ja harteikkaita. Tämmöinen viini jyrää helposti ravun alleen ja näin ollen jää helposti fiilis, että ruoalta olisi kaivannut jotain enemmän. Säästä siis tammitetut viinit toisiin tilanteisiin.
Valkoviini ravuille – poimi neljä viinisuositusta
Rapujuhlien viinisuositukset menevät edellisten perustelujen pohjalta grüner veltlinerille, chablis’lle ja rieslingeille. Löydä oma suosikkisi ja tarjoile viini hyvin viilennettynä.
Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel Terrassen
Grüner Veltliner -rypäleen yhdistelmä hapokkuutta, mausteisuutta ja mineraalisuutta on varma valinta rapujuhliin. Itävaltalaisen huipputuottajan, Domäne Wachaun, viinissä voi havaita vihreää omenaa sekä Grüner Veltlinerille tyypillistä valkopippuria ja yrttisyyttä. Viini on kuiva ja hapokas, se edustaa makutyyppiä pirteä & hedelmäinen.
Moillard Petit Chablis
Moillard Petit Chablis edustaa Chablis-viinien ryhdikästä, sitruksista ja mineraalista koulukuntaa. Se tuotetaan AC Petit Chablis’n alueen tarhoilla kasvaneista Chardonnay-lajikkeen rypäleistä.
Tuottaja Moillard kunnioittaa alueen terroiria tavoitteenaan valmistaa gastronomisia viinejä ruoan kanssa nautittaviksi. Moillardin viineissä korustuvat rakenne, mineraalisuus ja hapokkuus.
Frischer Morgentau Organic Riesling
Vuoden Viinit 2024 -kilpailussa sarjassaan kultamitalilla palkittu viini on todellinen löytö. Saksalainen luomuriesling on maultaan yhtä raikas ja ilahduttava kuin nimensäkin, Frischer Morgentau – raikas aamuinen sadekaste. Erinomaisen hinta-laatusuhteen valkoviini tarjoaa veden kielelle nostattavan makuelämyksen.
Frischer Morgentau edustaa puolikuivaa, pirteän hedelmäistä valkoviiniä. Sen juju piilee runsaassa hapokkuudessa, joka luo tasapainoisen kokonaisuuden rapupöydässä. Viini tulee Rheinhessenin kukkulaiselta ja innovatiiviselta viinialueelta.
Frischer Morgentau Organic Riesling
Lue lisää50° Riesling hanapakkaus
50° Riesling Trockenin tuottaa maailmankuulu Schloss Johannisberg. Viinin nimi tulee 50. leveyspiiristä, joka kulkee Johannisbergin viinitarhojen halki.
Tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja maussa löytyy viheromenaa, sitrus tuo pirteän eloisuuden ja persikka aromaattisuutta. Rapean ryhdikäs valkoviini sopii rapujen lisäksi myös kalaruoille, runsaille salaateille ja vaalealle lihalle sekä seurusteluhetkiin.
Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö
Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!