Opi tuntemaan prosecco
Proseccon suosiolle ei näy loppua
Prosecco on valloittanut kuohuviinin ystävät puolelleen. Tämä italialainen kupliva on saavuttanut suuren suosion niin juhlissa kuin arjen pienissä hetkissä. Miten prosecco valmistetaan? Mitkä ovat juoman tunnuspiirteet? Lue lisää!
Hedelmäiseen proseccoon on helppo mieltyä ja kyseinen kupliva on lunastanut paikkansa monissa viinilaseissa. Tämä italialainen kuohuviini on tullut tunnetuksi raikkaasta maustaan ja iloisesta kuplivuudestaan. Tutustu lähemmin prosecco-kuohuviinin maailmaan ja selvitä, mikä on suosion salaisuus.
Proseccon koti on Pohjois-Italiassa
Prosecco eroaa monista muista tunnetuista kuohuviineistä, kuten samppanjasta ja cavasta, siinä, että sen valmistaminen ei ole sidottu tiukasti maantieteellisiin raameihin. Sen sijaan prosecco on nimi, joka kattaa useita italialaisia viinialueita, pääasiassa Pohjois-Italian Venetossa. Valmistusalueiden erot antavat monimuotoisuutta ja mahdollistavat erilaisten makuvarianttien syntymisen.
Vaikka prosecco voi olla peräisin eri puolilta Pohjois-Italiaa, sen ydinalueeksi voidaan silti nimetä Veneton alue. Tunnetuimmat prosecco-alueet Venetossa ovat Conegliano ja Valdobbiadene.
Glera-rypälelajike on proseccon perusta
Prosecco tunnetaan raikkaudesta ja hedelmäisestä mausta, ja sen laadun salaisuus piilee käytetyissä rypäleissä. Prosecco valmistetaan pääasiassa Glera-lajikkeesta, jonka osuus käytetyistä rypäleistä on vähintään 85 %. Glera antaa proseccolle sen tunnusomaisen päärynäisen ja kukkaisen aromin.
Prosecco voi sisältää pieniä määriä myös muita rypälelajikkeita. Pinot Bianco, Chardonnay, Pinot Grigio ja Pinot Nero tuovat lopputulokseen oman vivahteensa.
Vuonna 2020 valmistettiin ensimmäiset vaaleanpunaisina hehkuvat roseeproseccot. Italian viinilainsäädäntö muuttui ja proseccon valmistukseen hyväksyttiin tumma rypälelajike: Pinot Nero (toiselta nimeltään Pinot Noir). Rypäleen tumma väri luo upean vaaleanpunaisen sävyn kuplivalle ja se antaa myös hieman ryhtiä lopputulokseen. Tutustu roseeproseccoon tarkemmin.
Proseccon kuplat syntyvät terästankeissa
Prosecco valmistetaan charmat-menetelmällä, jossa toinen käyminen ja kuplien syntyminen tapahtuvat suurissa paineistetuissa terästankeissa. Tankkimenetelmällä valmistus käy paljon pullomenetelmää nopeammin ja valmista kuohuviiniä saadaan nautittavaksi jo kolmessa viikossa. Valmistustapa antaa proseccolle sen raikkaan ja hedelmäisen luonteen sekä houkuttelevan hintalapun.
Proseccon makeusasteet ovat Brut, Extra Dry ja Dry, jolloin se voidaan luokitella erittäin kuivan ja kuivan lisäksi myös puolikuivaksi.
Prosecco hurmaa monipuolisuudellaan – yhdistä ruoalle tai nauti sellaisenaan
Prosecco on monipuolinen kuohuviini, joka sopii erilaisiin tilaisuuksiin. Sen kevyt ja raikas maku tekee siitä ihanteellisen aperitiivin tai seurustelujuoman. Prosecco yhdistyy mainiosti myös kevyiden alkupalojen, äyriäisten ja salaattien kanssa. Voit myös nauttia proseccoa jälkiruokien ja makeiden herkkujen kera, jos valitset makeamman version.
Tutustu tyylilajin kolmeen edustajaan.
Divici Organic Prosecco Extra Dry
Divici Prosecco on väriltään vaaleaa, ja sen kuplat ovat raikkaat ja vahvat. Tyypillisen omenainen ja päärynäinen, kuten proseccon kuuluukin olla.
Tilan viinit ovat luomuna viljeltyjä ja tuottavat pirtsakoita kuplia, jotka sopivat lähes jokaiseen makuun. Tyylikäs ulkoasu huokuu modernia italialiasta tyyliä ja onkin kaunis lisä kattaukseen, tätä viiniä on ilo tarjota aperitiiviksi!
Perlage Canah Prosecco Brut
Canah Brut on erittäin kuiva prosecco, joka maltillisella 10 gramman sokeripitoisuudellaan on pirteä poikkeus muutoin hieman makeampien proseccojen seassa. Hapokkaan kuiva ja viheromenainen prosecco on viehkeä valinta aperitiiviksi sekä loistava kumppani risotoille, äyriäisille ja vaaleille kaloille.
Canah DOCG Brut on vuosien varrella kerännyt paljon tunnustusta sekä palkintoja huikeasta maustaan sekä laadustaan, viimeisimpänä se palkittiin pronssimitalilla erittäin arvostetussa The Drinks Business Prosecco Masters 2019 -kilpailussa.
Fiorissimo Prosecco Rosé Extra Dry
Fiorissimo Prosecco Rosé on taidonnäyte siitä, miten monien suosikki prosecco-kuohuviini ja suuren suosion saavuttanut rosee kietoutuvat onnistuneesti yhteen.
Hedelmäisen lempeää makua ryhdittävät raikas sitruunaisuus ja punamarjaisuus. Vaaleanpunaisen värin ansiosta roseeprosecco on erityisen näyttävä maljajuoma.