Mikä punaviini joulupöytään?
Punaviini tuo tunnelmaa juhlaan
Loppuvuoden juhla-ateriaa suunnitellessa katseet kääntyvät usein klassiseen punaviiniin. Mikä viini luo upean makuyhdistelmän perinteisen kinkun tai kalkkunan kanssa? Mitä kannattaa kaataa lasiin herkullisen juustovalikoiman seuraksi illan edetessä? Mikä valita alkoholittomaksi viiniksi? Tutustu suosituksiin ja valitse paras punaviini joulupöytään 2023!
Perinteinen suomalainen jouluruoka on maultaan hillittyä, joten parhaan elämyksen saa valitsemalla astetta hentoisemman punaviinin kinkun ja laatikoiden seuraksi. Voimakkaat ja tukevat punaviinit löytävät myös paikkansa joulunaikaan – ne kannattaa nauttia juustojen kaverina.
Tutustu suosituksiin ja löydä parhaat punaviinit joulupöytään!
Valitse mehevä punaviini joulupöytään
Perinteisen joulupöydän eli sinapilla höystetyn kinkun, monien laatikoiden ja makean limpun yhdistelmä muodostaa kirjavan makupaletin. Hyvä punaviini joulupöytään on maultaan mehevä ja hedelmäinen. Nämä punaviinit kokoavat elementit yhteen ja luovat kokonaisuudesta eheän.
Marqués de Cáceres Reserva
Muheva, maanläheinen tuoksu on paahteinen ja tyylikkäästi jo kehittynyt. Siinä on makeaa mausteisuutta, samoin nahkaa muistuttavia piirteitä. Keskitäyteläinen maku on sekin maanläheinen, tummasävytteinen ja nahkainen. Viinissä on reilusti hedelmäisyyttä ja tätä tukevat lempeät hedelmähapot sekä pehmeät tanniinit. Kokonaisuus jättää nielua lämmittävän, varsin pitkän ja monivivahteisen jälkivaikutelman, jota sävyttävät vaniljaa sekä kahvia muistuttavat piirteet.
Zensa Nero d'Avola Organico
Monien luottoviini, italialainen Zensa Nero d'Avola, edustaa keskitäyteläistä ja miellyttävän tanniinista punaviiniä. Pehmeys ja hento makeus sointuvat harmonisesti hieman imelien joululaatikoiden seuraan. Tämä viini toimii diplomaattina myös muille pöydän hyvin rikkaille mauille.
Zensa Nero d'Avola on sekä luomu että vegaaniystävällinen punaviini. Viinistä 20 % on kypsytetty 4-5 kk amerikkalaisissa tammitynnyreissä.
Amarone on ikoninen jouluviini
Laseissa läikkyvät joulun aikaan toinen toistaan täyteläisemmät punaviinit. Klassisesta joulupöydästä on hyvä ajatus jättää nämä kuitenkin välistä, sillä suhteellisen hennon makuinen suomalainen jouluruoka jää helposti voimakkaan punaviinin jalkoihin. Runsas ja rehevä juustotarjotin tai voimakkaammat liharuoat, kuten riista, puolestaan nauttivat voimakkaan punaviinin seurasta.
Amarone Armigero
Amarone tunnetaan juustojen rakastajana ja eleganttina lahjaviininä. Joulunajan juustot rakastavat arvostetun Amarone Armigeron täyteläisyyttä ja hentoa makeutta, joka syntyy valmistustavasta kuivata rypäleet. Puhutaan appassimento-menetelmästä, jolloin rypäleitä kuivataan usean kuukauden ajan saaden lopputuloksena voimakkaan ja tiiviin makuisen viinin.
Amarone Armigero edustaa erinomaista edullisemman kategorian amaronea. Viinilehden tyylikäs huippuviini -tunnustuksella ja viidellä tähdellä arvioitu viini on kypsän karpaloinen, karhunvatukkainen ja taatelinen. Pehmeät tanniinit tekevät kokonaisuudesta ryhdikkään tasapainoisen. Yhdistä viini herkullisen juustovalikoiman seuraan ja kokeile erityisesti piparkakun ja sinihomejuuston kera.
Alkoholiton punaviini joulupöytään
Viini kuuluu seurusteluun ja juomaelämyksillä kruunataan tähtihetket myös joulupöydässä. Ei ole ollenkaan erikoista, että näissä tilanteissa lasiin valitaan alkoholiton viini. Lue lisää alkoholittomien viinien trendistä.
Freixenet 0,0% Red Blend Low Calorie
Lue lisääFreixenet Low Calorie Red Blend 0.0%
Espanjalaisen Freixenet-viinitalon alkoholittoman punaviinin maku on nyt entistä kuivempi. Viini valmistetaan normaalilla käymisprosessilla rypäleistä viiniksi ja kun perusviini on valmis, se tyhjiötislataan matalassa lämpötilassa. Paineen vaikutuksesta alkoholi haihtuu – mutta aromit säilyvät.
Freixenet Low Calorie Red Blend 0.0% -punaviinissä on runsaasti tummaa, kypsää marjaisuutta sekä hentoa tumman suklaan ja kahvipapujen paahteisuutta.