Mikä punaviini joulupöytään?
Punaviini tuo tunnelmaa juhlaan
Loppuvuoden juhla-ateriaa suunnitellessa katseet kääntyvät usein klassiseen punaviiniin. Mikä viini luo upean makuyhdistelmän perinteisen kinkun tai kalkkunan kanssa? Mitä kannattaa kaataa lasiin herkullisen juustovalikoiman seuraksi illan edetessä? Mikä valita riistan seuraan? Tutustu suosituksiin ja valitse paras punaviini joulupöytään 2024!
Perinteinen suomalainen jouluruoka on maultaan hillittyä, joten parhaan elämyksen saa valitsemalla astetta hentoisemman punaviinin kinkun ja laatikoiden seuraksi. Voimakkaat ja tukevat punaviinit löytävät myös paikkansa joulunaikaan – ne kannattaa nauttia juustojen kaverina.
Etsitkö valko- tai roseeviiniä joulupöytään? Katso vinkit täältä.
Tutustu suosituksiin ja löydä parhaat punaviinit joulupöytään!
Valitse mehevä punaviini joulupöytään
Perinteisen joulupöydän eli sinapilla höystetyn kinkun, monien laatikoiden ja makean limpun yhdistelmä muodostaa kirjavan makupaletin. Hyvä punaviini joulupöytään on maultaan mehevä ja hedelmäinen. Nämä punaviinit kokoavat elementit yhteen ja luovat kokonaisuudesta eheän.
Ricossa Barbera Appassimento
Ricossa Appassimenton valmistuksessa lainataan suosittua menetelmää, jota yleensä käytetään Valpolicellan alueella Pohjois-Venetossa mm. kuuluisien Amarone-viinien valmistukseen. Sadonkorjuun jälkeen rypäleitä kuivatetaan pari viikkoa ennen niiden murskaamista ja käymistä. Näin viiniin jää hieman makeutta, joka antaa maulle samettista runsautta, pehmeyttä ja pyöreyttä. Menetelmällä verraten hapokkaan Barbera-rypäleen maku tasoittuu ja kesyyntyy. Lopputulos on keskitäyteläinen, mehevä ja hillomainen viini, jossa voi aistia tummia kypsän punaisia marjoja, hivenen mausteisuutta, pähkinää sekä vaniljaa.
Amarone on ikoninen jouluviini
Laseissa läikkyvät joulun aikaan toinen toistaan täyteläisemmät punaviinit. Klassisesta joulupöydästä on hyvä ajatus jättää nämä kuitenkin välistä, sillä suhteellisen hennon makuinen suomalainen jouluruoka jää helposti voimakkaan punaviinin jalkoihin. Runsas ja rehevä juustotarjotin tai voimakkaammat liharuoat, kuten riista, puolestaan nauttivat voimakkaan punaviinin seurasta.
Arancione Originale Amarone della Valpolicella
Amarone tunnetaan juustojen rakastajana ja eleganttina lahjaviininä. Joulunajan juustot rakastavat arvostetun Amarone Armigeron täyteläisyyttä ja hentoa makeutta, joka syntyy valmistustavasta kuivata rypäleet. Puhutaan appassimento-menetelmästä, jolloin rypäleitä kuivataan usean kuukauden ajan saaden lopputuloksena voimakkaan ja tiiviin makuisen viinin.
Amarone Armigero edustaa erinomaista edullisemman kategorian amaronea. Viini on maultaan viikunainen, kypsän karpaloinen, rusinainen, kevyen lakritsinen ja tamminen. Pehmeät tanniinit tekevät kokonaisuudesta ryhdikkään tasapainoisen. Yhdistä viini herkullisen juustovalikoiman seuraan ja kokeile erityisesti piparkakun ja sinihomejuuston kera.
Voimakas riista ja vivahteikas ripasso täydentävät toisiaan
Toisinaan joulupöydän keskiössä komeilee juhlavaa riistaa. Riistaruoalle ominaista ovat voimakkaat, aidot ja maanläheiset maut, jolloin viiniltäkin kaivataan voimakkaampaa olemusta. Riistaruoan lisäksi ripasso on oiva valinta, kun haluat nauttia viiniä seurusteluhetkissä sellaisenaan.
Armigero Ripasso
Corvina Veronese ja Rondinella-lajikkeiden yhdistelmästä syntyy keskitäyteläinen ja hienostuneen tanniinen punaviini. Ripasso loistaa monipuolisuudellaan – se sopii ominaisuuksiltaan niin sellaisenaan nautittavaksi kuin ruokapöytään makuja täydentämään. Jos juhlapöydässä on hienostunutta, mutta voimakkaampaa riistaa, on ripasso elegantti valinta.
Armigero Ripassossa maistuvat sesongin maut, kuten kypsät karpalot, kirsikat sekä suklainen yrttisyys. Vivahteikas ja monipuolinen viini on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä ja lopputulos on upea osoitus italialaisen viinintekotaidon notkeudesta.