Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Talven parhaat piirakat

3 x hurmaava piirakka – katso ohjeet ja viinisuositukset

Juoma ja ruoka, Viinit, Ruoka ja juoma, Sesongissa nyt, Ruoka & juoma

Kaipaatko tarjoiluideoita pikkujouluihin, itsenäisyyspäivään, välipäiville – tai ihan vain arjen keskelle? Talvisesongin höyryävän herkulliset piiraat syntyvät vähällä vaivalla valmistaikinasta ja oivaltavista täytteistä. Poimi kolme ohjetta sekä viinisuositukset pihistäen tai panostaen.

Parhaat piirakat on helppo valmistaa ja ne istuvat moneen tilanteeseen, niin arjen iloksi kuin juhlan tähdeksi. Jujuna on panostaa täytteiden lumoaviin makuyhdistelmiin ja oikaista kaupan valmiilla taikinalla. Resepteistä löydät kaksi suolaista piirakkaa ja yhden makean version.

Hartwallin sommelier ja viinien tuotepäällikkö Richard Roos vinkkaa parhaat viinisuositukset. Kullekin kolmelle piirakalle löytyy erinomaiset, kokonaisuutta nostattavat viinit halusitpa tilanteen mukaan pihistää tai panostaa valinnassa.

Katso ideat myös sesongin herkullisiin pikkusuolaisiin tai näyttäviin dippeihin!

Resepti

Päärynäinen kinkku-sinihomejuustopiirakka

6–8 annosta

1 iso (500 g) pakastevoitaikinalevy

Täyte

250 g mascarponejuustoa 1 rkl karkeaa dijonsinappia 1 rkl hunajaa 2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia ripaus suolaa ripaus mustapippuria 2–3 päärynää 150 g saunapalvikinkkua 75 g täyteläistä sinihomejuustoa

Viimeistelyyn

3 rkl paahdettuja saksanpähkinöitä tuoretta timjamia
Päärynäinen kinkku-sinihomejuustopiirakka leivinpaperin päällä tarjoiltuna.
  • Taittele sulanut taikinalevy auki leivinpaperille. Kauli levyä hieman isommaksi. Tee veitsellä kevyet viillot taikinan jokaiselle sivulle (noin 1,5 cm reunoista).

  • Sekoita mascarponeen sinappi, hunaja, timjami, suola ja pippuri. Levitä seos tasaisesti taikinalevyn päälle, viiltojen sisäpuolelle.

  • Leikkaa päärynät ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla tai veitsellä. Levitä mascarponen päälle kinkku- ja päärynäviipaleet. Ripottele pinnalle sinihomejuusto. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

  • Rouhi saksanpähkinät ja ripottele rouhe lämpimän piirakan pinnalle. Koristele timjamilla.

Zensa Rosso Organico 75cl
10 38
0.75 L

Zensa Rosso Organico 75cl

IGT Puglia

Lue lisää

PIHISTÄ

Zensa Rosso Organico

Zensa Rosso on mehevän hilloinen, keskitäytetläinen luomuviini Apulian maakunnasta, Salentosta. Alue sijaitsee Italian saappaankorossa. Viinissä käytettyjä Primitivo-rypäleitä on kuivattu köynnöksissä jopa 3 viikkoa. Tämä prosessi tuo rypäleisiin makeutta, ja näin itse viini saa lisää syvyyttä sekä hivenen lisää pehmeyttä.

Peter Lehmann The Barossan Shiraz
26 75
0.75 L

Peter Lehmann The Barossan Shiraz

Barossa Valley

Lue lisää

PANOSTA

Peter Lehmann The Barossan Shiraz

Peter Lehmannin uuden sukupolven viinintekijät ovat luoneet huippuviinin, jossa voi maistaa Barossan laakson parhaiden viininviljelijöiden korkealaatuiset Shiraz-rypäleet. Kahden viikon maseraatio ja 12 kk kypsytys tammitynnyreissä (25% uusia amerikkalaisia 300 l tynnyreitä) ovat tuoneet tähän viiniin konsentraatiota, tanniinisuutta, syvyyttä ja paahteisuutta.

 

Resepti

Vuohenjuusto-sipulipiiras

6 annosta

1 pkt (400 g) suolaista pakastepiirakkataikinaa

Täyte

1 kg kelta- tai punasipulia 3 rkl voita 1 tl suolaa 1 rkl hunajaa ripaus mustapippuria 1 rkl balsamiviinietikkaa 1 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia 150 g pehmeää vuohenjuustoa 75 g kovaa vuohenjuustoa raastettuna

Viimeistelyyn

2 rkl hunajaa tuoretta rosmariinia
Vuohenjuusto-sipulipiiras palana lautasella ja valkoviinin kanssa tarjoiltuna.
  • Painele sulatettu taikina piirakkavuoan (ø 23–24 cm) pohjalle ja reunoille.

  • Kuori ja suikaloi sipulit. Kuumenna voi paistinpannulla. Lisää sipulit ja suola, kuullota sipuli läpikuultavaksi. Laske lämpöä ja anna sipulin ruskistua hiljalleen. Mausta hunajalla, pippurilla, etikalla ja rosmariinilla.

  • Levitä vuohenjuusto piirakkapohjan päälle. Lisää sipulipaistos ja ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

  • Viimeistele piirakan pinta hunajalla ja rosmariininlehdillä.

Frischer Morgentau Organic Riesling
11 98
0.75 L

Frischer Morgentau Organic Riesling

Lue lisää

PIHISTÄ

Frischer Morgentau Organic Riesling

Frischer Morgentau edustaa puolikuivaa, pirteän hedelmäistä valkoviiniä. Sen juju piilee runsaassa hapokkuudessa, joka luo tasapainoisen kokonaisuuden. Viini tulee Rheinhessenin kukkulaiselta ja innovatiiviselta viinialueelta. Erinomaisen hinta-laatusuhteen valkoviini tarjoaa veden kielelle nostattavan makuelämyksen.

Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg
21 99
0.75 L

Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg

AC Alsace Grand Cru

Lue lisää

PANOSTA

Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg

Ranskalainen erittäin laadukas Grand Cru Riesling on taidonnäyte siitä, mitä Alsacen viinialue parhaimmillaan tarjoaa. Tämä upea viini on puolikuiva ja mukavan hapokas ilmestys, jossa maistuu kuuluisa petrolisuus, jota laaturieslingiltä odotetaan. Kunniaa ja menestystä viini on niittänyt useissa arvosteluissa – mainittakoon kulta- ja pronssimitalit Vuoden viinit -kilpailuissa.

Resepti

Päärynä-karpalo-timjamikinuskipiirakka

6–8 annosta

1 iso (500 g) pakastevoitaikinalevy

Timjamikinuski

2 dl kuohukermaa 2 dl fariinisokeria 3 rkl tuoretta timjamia ripaus sormisuolaa

Täyte

3–4 kypsää päärynää 1 rkl sokeria 1 tl kanelia 2 dl karpalohilloa tai -marmeladia

Voiteluun

1 kananmuna

Viimeistelyyn

tomusokeria tuoretta timjamia
Päärynä-karpalo-timjamikinuskipiirakka vuoassa ylhäältä päin.
  • Mittaa kinuskiainekset kattilaan ja kiehauta. Keitä 15–20 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu. Jäähdytä.

  • Kauli sulanut taikinalevy paksuhkoksi (noin 0,5 cm) levyksi jauhotetulla pöydällä tai leivinpaperin päällä. Nosta taikina piirakkavuoan päälle, leikkaa siitä sopivan kokoinen pyöreä pala ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Säästä lopputaikina.

  • Kuutioi päärynät ja sekoita niiden joukkoon sokeri ja kaneli.

  • Levitä karpalohillo taikinapohjalle. Kaada päälle päärynät ja puolet kinuskista. Kauli jäljellä oleva taikina levyksi, leikkaa se suikaleiksi ja koristele piirakan pinta suikaleilla. Voitele suikaleet kananmunalla. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

  • Viimeistele jäähtynyt piirakka tomusokerilla ja timjamilla. Tarjoa lopun timjamikinuskin kanssa.

Freixenet Carta Nevada Cava Medium Dry
11 73
0.75 L

Freixenet Carta Nevada Cava Medium Dry

DO Cava

Lue lisää

PIHISTÄ

Freixenet Carta Nevada Cava Medium Dry

Puolikuiva Carta Nevada on makumaailmaltaan kypsän sitruunainen ja persikkainen. Samppanjamenetelmällä valmistetussa kuohuviinissä on eloisat kuplat ja pehmeän hedelmäinen loppumaku. Keveän makeutensa ansiosta Carta Nevada sopii erinomaisesti makean piirakan pariksi.

Opi tuntemaan cava!

Lanson Le White Label Sec  
59 69
0.75 L

Lanson Le White Label Sec  

Champagne

Lue lisää

PANOSTA

Lanson Le White Label Sec

Raikkaasta ja elegantista samppanjasta voi aistia persikan ja viheromenan hedelmäisiä vivahteita sekä kevyen paahteista jälkimakua. Hedelmäiset vivahteet yhdistyvät sitruksiseen raikkauteen ja makuprofiili on täydellisessä tasapainossa happorakenteen kanssa. Maku on eloisa ja hapokas, mutta samalla puolikuiva makeus tekee siitä pehmeän ja helposti nautittavan. Viinin paahteinen vivahde tuo siihen syvyyttä ja eleganttia luonnetta, jota kevyesti kermainen suutuntuma kauniisti pyöristää.

Opi tuntemaan samppanja!

Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö

Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!