Ota onkeesi keväiset kalareseptit ja viinit
Klassiset kala-ateriat hakevat seurakseen hienostunutta, niukempaa aromimaailmaa Ranskasta. Aasialaiset, mausteiset ateriat kesytetään puolikuivalla ja hedelmäisellä aussiviinillä ja vedet kielelle herauttavat äyriäisateriat suorastaan hykertelevät sitruunaisen ja hapokkaan Alsacen valkoviinin kera. Tässä kaksi herkullista kalareseptiä ja kullekin paritettu viini!
Resepti: sashimilohi
4 hengelle
600 g lohta
Marinadi:
2 tl raastettua inkivääriä
1 tl raastettua valkosipulia
3/4 dl seesaminsiemenöljyä
2 rkl Teriyaki-kastiketta
1/4 dl riisiviinietikkaa
3 tl hunajaa
2 rkl limentin mehua
2-3 rkl erivärisiä chilejä silputtuna
1 kevätsipulin varsi siivutettuna
Koristeeksi:
korianterin lehtiä tai vesikrassia koristeluun
paahdettuja seesaminsiemeniä
Näin teet sashimilohen:
1. Leikkaa lohi ohuiksi sivuiksi ilman nahkaa ja levitä siivut laakeaan tarjoiluastiaan. Paahda kaksi ruokalusikallista seesaminsiemeniä kuumalla pannulla kullanruskeiksi.
2. Sekoita marinadin ainekset. Kaada marinadi tasaisesti lohisiivujen päälle ja koristele ateria korianterinlehdillä sekä päälle ripotetuilla paahdetuilla seesaminsiemenillä.
Viini mausteisen kalaruoan pariksi
Puolikuiva ja hedelmäinen Peter Lehmann Layers White Blend -valkoviini ei pelästy, vaikka kalaruoka olisi tulisenpuoleinen, kuten aasialaiset kalaherkut tuppaavat olemaan.
Puolikuivana se ei myöskään hätkähdä mausteisten kala-aterioiden pientä makeutta. Viinin hedelmäisyys komppaa sashimilohen mausteista, aasialaishenkistä ja lämpimän makeaa mausteista potkua.
Peter Lehmann Layers White Blend 2016
- 0,75 l, 11,5 %, jäännössokeria 11 g/l
- Adelaide, Etelä-Australia
- Puolikuiva, keskihapokas, hedelmäinen, aromikas.
Resepti: hedelmäinen jättikatkarapupasta
4 hengelle
400 g kuorittuja, kypsiä jättikatkarapuja (pakastekin käy)
1 dl oliiviöljyä
25 g voita
2 valkosipulinkynttä
1 makea sipuli
1 sitruunaruoho
1 mango
2 kiiviä
kourallinen granaattiomenan siemeniä
3 kevätsipulin vartta
1 tl sormisuolaa, esim. Maldon
rouhaus mustapippuria
pari oksaa mintunlehtiä
Lisäksi:
300 grammaa tagliatellepastaa ohjeen mukaan keitettynä.
Päälle rouhaus mustapippuria ja loraus hyvää oliiviöljyä.
Näin teet hedelmäisen jättikatkarapupastan:
1. Sulata jättikatkaravut. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Leikkaa mango ja kiivihedelmät kuutioiksi ja siivuta kevätsipulin varret. Hienonna mintunlehdet. Leikkaa sitruunaruoho muutamaksi palaksi. Laita pasta ohjeen mukaan kiehumaan.
2. Kuumenna voi ja oliiviöljy wokissa. Lisää valkosipuli, sipuli ja sitruunaruoho ja freesaa, kunnes sipuli on pehmennyt. Pyöräytä sulaneet jättikatkaravut joukkoon ja anna niiden kuumentua. Poista sitruunaruohopalaset.
3. Lisää kypsä pasta ja viimeisenä kevätsipulinvarret, hedelmäkuutiot, granaattiomenansiemenet sekä silputtu minttu. Mausta pasta mustapippurilla ja suolalla. Kuumenna pikaisesti ja kaada ateria isoon tarjoiluastiaan. Rouhi päälle mustapippuria ja lorauta päälle vielä hyvää oliiviöljyä. Koristele mintunlehdillä.
Viini hedelmäisen äyriäispastan kanssa
Äyriäisruoissa sitruunaisuus ja raikkaus ovat pääosassa. Alsacesta tulevat viinit ovat varsinaisia kalapöydän moniottelijoita, sillä ne sopivat kyytipojaksi monen tyylisille kala-aterioille.
Dopff au Moulin Rieslingin hapokkuus mätsää nätisti hedelmäisen äyriäispastan raikkauden kanssa. Viinin sitrusaromisuus tukee kokonaisuutta ja mineraalisuus komppaa äyriäisten makua.
Dopff au Moulin Riesling 2016
- 0,75 l, 12,5 %, jäännössokeria 5 g/l
- AC Alsace, Ranska
- Kuiva, hapokas, sitruksinen, viheromenainen, kevyen keltaluumuinen, mineraalinen, mausteinen, hennon kukkainen