Helppo tapas-pöytä pikkujouluihin ja maukkaat espanjalaiset viinit!
TAPASTEN HISTORIAA
Tapakset ovat espanjalaisia pieniä suupaloja, jotka voivat olla joko kylmiä tai lämpimiä. Sana ”tapas” on lähtöisin verbistä ”tapar” joka tarkoittaa suomeksi peittämistä. Kerrotaankin, että alun perin tapakset olivat pieniä leipäsiä tai leikkeleitä, jotka asetettiin makeaa sherryä sisältävän lasin päälle suojaksi kulausten välissä. Tapasten alkuperästä on olemassa myös monia muita tarinoita. 1200-luvulla hallinneen kuningas Alfonso X:n kerrotaan parantuneen sairaudesta nauttimalla viiniä ja pieniä annoksia aterioiden välillä. Tervehdyttyään kuningas sääti asetuksen, jonka mukaan tavernat kiellettiin tarjoamasta asiakkaille viiniä ilman pieniä tapas-paloja. Baskimaassa pieniä, usein leipäpalaan tikutettuja tapaspaloja kutsutaan nimellä pintxo.
KLASSISET TAPAKSET
Klassisia tapaksia on paljon, mutta nykyään tapakset voivat olla lähes mitä tahansa pieniä annoksia. Yhteistä tapaksille on suolaisuus – tarkoitushan on herättää ruokahalu ja toimia viinin kumppanina.
Tässä pieni listaus klassisimmista tapaspaloista:
Oliivit – täytteillä tai ilman
Juustot – Manchego on kaikkien aikojen suosikki. Kokeile myös muita espanjalaisia juustoja!
Leikkeleet, makkarat ja lihapullat – Jamon Serrano eli ilmakuivattu kinkku, mausteinen Chorizo-makkara ja lihapullat eli ”albondigas”
Merenelävät – anjovikset eli ”boquerones”, mustekalanrenkaat, suolattu turska, katkaravut eli ”gambas” ja sinisimpukat eli ”mejillones”
Patatas bravas – paistetut perunat mausteisen tomaattikastikkeen ja aioli-valkosipulimajoneesin kanssa
Tortilla española – perunamunakas
Pan con tomate – katalonialainen paahdettu, tomaatilla ja oliiviöljyllä sivelty leipä
KAKSI ERILAISTA TAPASMENUA + VIINISUOSITUKSET
Tapaslounas ja Marqués De Cáceres Rueda Verdejo
Ihanan tapashetken voi järjestää myös lounasaikaan ja siihen sopivatkin mainiosti kevyet ja raikkaat annokset, joissa pääosassa ovat merenelävät ja yrtit. Lounashetken suositusviini on niin ikään herkullisen raikas Marqués de Cáceresin Rueda Verdejo, ryhdikkään hapokas valkoviini Ruedan alueelta. Uniikki maaperä ja Verdejo-rypäleen persoonallisuus maistuvat myös lasissa. Rypäleet on kerätty yön viileydessä, ja se maistuu! Viinin aromimaailmassa maistuvat sitrushedelmät, yrtit ja hento mineraalisuus.
Tapaslounas:
Vihreitä oliiveja
Pan con tomate
Vuohenjuustoa ja hunajaa
Loimulohimousse
Yrttimarinoidut katkaravut
Viinivinkki: Marqués de Cáceres Rueda Verdejo
Tunnelmalliset illanistujaiset ja Marqués de Cáceres Vino Ecologico
Pikkujouluillanistujaisten päätähti on Manchego-pekaanipähkinäpiirakka (alkuperäinen ohje Maku-lehti) joka tarjoillaan ihanan rosmariinisiirapin kanssa. Piirakan voit valmistaa jo etukäteen, jolloin ennen vieraiden saapumista voit keskittyä kattamaan pöydän kauniiksi juustoilla, leikkeleillä sekä hedelmillä.
Illanistujaisten viinivalinta on Marques de Caceresin nuorekas luomu- ja vegaaniviini Vino Ecológico. Rypäleet kerätään käsin pieneltä Finca Barrion luomuviinitarhalta, jossa köynnökset ovat melkein 20 vuotta vanhoja. Viinitarhaa viljellään ja hoidetaan ekologisesti ympäristöä kunnioittaen. Viiniin käytetään kokonaisia rypäleterttuja jolloin siihen saadaan runsaasti väriä, hedelmäisyyttä, raikkautta ja intensiivistä aromia. Viiniä ei ole tynnyrikypsytetty, ja se on tyyliltään nuori ja pyöreän täyteläinen. Sytytä kynttilät ja avaa punaviini, nyt on aika nauttia hyvästä seurasta ja herkuista!
VINKKI! Juustot ja leikkeleet kannattaa laittaa huoneenlämpöön temperoitumaan noin puolisen tuntia ennen ruokailua, jolloin niiden maut tulevat parhaiten esiin.
Illanistujaisten menu
Jamon Serrano
Chorizo
Oliiveja
Quesos – juustolajitelma valintasi mukaan
Suolaisia keksejä
Viinirypäleitä
Tuoreita viikunoita
Manchego-pähkinäpiiras ja rosmariinisiirappi
Viinivinkki: Marqués de Cáceres Vino Ecologico
Reseptit
Loimulohimousse
Loimulohi ei varsinaisesti kuulu espanjalaiseen ruokakulttuuriin, mutta sopii mainiosti suomalaiseen tapaspöytään varsinkin joulun alla! Mousse on lisäksi mainio makupari Verdejo-viinin kanssa nautittavaksi, molemmissa maistuu kivasti vihreä yrttisyys, ja viinin hapokkuus ja hedelmäisyys tuovat tasapainoa annoksen suolaisuudelle ja kermaisuudelle.
Ainekset:
200g loimulohta
200g tillituorejuustoa
kourallinen tuoretta tilliä pieneksi hienonnettuna
1 luomusitruunan mehu
1 tl raastettua luomusitruunan kuorta
ripaus suolaa
tarjoiluun salaatinlehtiä, esim baby gem tai romaine
Valmistus:
1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi mousseksi.
2. Mausta suolalla maun mukaan.
3. Tarjoile mousse joko kulhossa salaatinlehtien kanssa, tai valmiina suupaloina lehtien päällä.
Koristele tillillä ja sitruunalla.
Yrttimarinoidut katkaravut
Raikkaan yrttiset ja hieman chilistä potkua saavat marinoidut katkaravut vievät kielen mennessään! Rapuja voi nauttia sellaisenaan salaattina tai kokeilla tomaattileipästen kaverina.
Ainekset:
170g katkarapuja liemessä
½ punasipuli pieneksi pilkottuna
1 valkosipulin kynsi pieneksi pilkottuna
½ punainen chili pieneksi pilkottuna
1 tl raastettua luomusitruunan kuorta
1 puntti lehtipersiljaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
aiolia
Valmistus:
1. Huuhtele katkaravut hyvin kylmässä vedessä.
2. Pilko ainekset ja sekoita hyvin.
3. Anna marinoitua hetki ja tarjoile aiolin kanssa.
Pan con tomate
Pan con tomate tai suomalaisittain tomaattileipäset ovat varmasti jokaiselle Barcelonassa matkailleelle tuttu juttu, sillä se on yksi Katalonian ruokakulttuurin kulmakivistä. Katalanin kielellä annos on nimeltään pa amb tomàquet ja sitä nautitaan lähes tilanteessa kuin tilanteessa; aamupalalla, lounaalla, välipalana, alkupalana illallisella tai baarissa juoman kaverina. Yksinkertaisin valmistustapa on hieroa paahdettuun leipään puolikkaaksi leikattua tomaattia, alta löytyy meidän mielestämme paras resepti! Leipä on maukas sellaisenaan mutta taivaallista juustojen, leikkeleiden, merenelävien ja muiden tapasten kaverina.
Ainekset:
1 ciabatta-leipä
1-2 isoa ja kypsää pihvitomaattia
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
sormisuolaa
Valmistus:
1. Leikkaa leipä kahteen osaa keskeltä, kuin olisit tekemässä siitä täytettyä patonkia. Leikkaa puolikkaat ciabattat noin 5 cm levyisiksi leipäsiksi. Paahda grillivastuksen alla kunnes leipäset ovat kauniin kullanruskeita.
2. Leikkaa tomaatit puolikkaiksi. Raasta tomaatin sisusta raastinraudan isommilla rei´illä niin, että lopulta jäljelle jää vain tomaatin kuori.
3. Leikkaa valkosipulinkynnet puolikkaiksi. Hiero valkosipulinkynttä paahdetun leivän pintaan, kun se on vielä lämmin.
4. Lusikoi murskattua tomaattia leipästen päälle.
5. Lisää leipien päälle loraus oliiviöljyä ja ripaus sormisuolaa.
VINKKI! Kokeile pehmeän vuohenjuuston ja hunajan kanssa ja yhdistä Verdejo-viiniin – taivaallinen makupari!
Manchego-pähkinäpiiras ja rosmariinisiirappi
Ainekset:
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
250 g leivontamargariinia (rasvaa 80 %)
4 rkl vettä
Täyte
200 g tuorejuustoa
1/2 dl ruokakermaa
3 kpl munaa
150 g kermajuustoa (manchego)
1 tl sitruunamehua
1/2 tl mustapippuria
1 dl pekaanipähkinöitä
Rosmariinisiirappi
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 1/2 tl valkoviinietikkaa
2 rkl tuoretta rosmariinia
Valmistus:
1. Nypi keskenään sekoitettujen vehnäjauhojen, leivinjauheen ja suolan sekaan huoneenlämpöinen kuutioitu rasva. Lisää sekaan kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi.
2. Painele taikina ohueksi kerrokseksi voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille ja pistele taikinapohjaan reikiä. Nosta taikina viileään noin puoleksi tunniksi.
3. Esipaista taikinaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.
4. Yhdistä keskenään tuorejuusto, kerma, kananmunat, raastettu juusto ja sitruunanmehu. Kaada seos esipaistetun piirakkapohjan päälle.
5. Hienonna pähkinät terävällä veitsellä ja levitä täytteen pinnalle.
6. Laita piirakka uuniin keskitasolle ja paista 30–40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin kullanruskean värin. Anna jäähtyä.
7. Laita kattilaan vesi, sokeri ja viinietikka. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri liukenee.
8. Lisää rosmariininoksat ja keitä seosta hiljalleen kokoon, kunnes seos hieman sakenee. Poista rosmariinit ja jäähdytä.
9. Tarjoile piirakka siirapin kanssa.
VINKKI! Tee rosmariinisiirappi hetki ennen vieraiden saapumista, jolloin saat kotiisi ihanan tuoksun.
Marqués de Caceresin tarina
Marqués de Cáceresin viinitalo on Enrique Fornerin vuonna 1970 perustama riojalainen perheyhtiö. Cáceres alkoi ensimmäisenä Riojassa valmistaa viinejä ranskalaiseen tyyliin, jonka Enrique oli oppinut sukunsa omistamalla grand cru -tilalla Bordeaux'ssa. Marqués de Cáceresin viinit ovat erittäin korkeatasoisia, uudentyylisiä Rioja-viinejä. Ne ovat runsaanvärisiä, miellyttävän hedelmäisiä ja täynnä taidokasta eleganssia. Cristina Forner, Enriquen tytär, johtaa nykyään perheen viinitilaa ja hänen kokemuksellaan Cáceres on kansainvälistynyt ja talon viinit löytyvät jo yli 140 maasta.
Lisää reseptiikkaa ja inspiraatiota löydät @hartwall_viinisi somekanavista!