Itse tehty dippi x 4
Näyttävät tarjoiltavat syntyvät dippien ympärille
Kaipaatko tarjoiluideoita pikkujouluihin? Haaveiletko herkullisista purtavista joulun välipäiville? Mietitkö, millä herkuilla ilahduttaa uudenvuoden vieraita? Parhaat tarjoiltavat syntyvät oivaltavien dippien ympärille. Itse tehty seesamihummus, briejuustodippi, paahdettu paprika-linssidippi sekä suolasitruunaguacamole vievät kielen mennessään – kokeile ja ihastu!
Itse tehty dippi on helppo valmistaa ja se sopii moneen tilanteeseen. Lisukkeista riippuen saat luotua dippien ja tahnojen ympärille tukevammankin kokonaisuuden. Reseptit on suunniteltu 4–6 hengelle. Ohjeita on vaivatonta skaalata vieraiden määrään sopiviksi raaka-aineita vähentämällä tai lisäämällä.
Poimi annoksille paritetut viinisuositukset ja kruunaa itse tehdyt dipit onnistuneilla juomavalinnoilla.
Resepti
Seesamihummus ja hunajaiset juurekset
Hummus
3 dl kypsiä kikherneitä 1 dl kikherneiden lientä 100 g hyvää tahinia 2 rkl paahdettua seesamiöljyä ½ sitruunan mehu ja kuoriraaste 2 valkosipulinkynttä raastettuna 2 tl inkivääriä raastettuna ½ tl suolaa ½ tl sokeriaJuurekset
600 g porkkanaa ja palsternakkaa 2 rkl paahdettua seesamiöljyä 1 rkl hunajaa ripaus suolaaLisäksi
3 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä 100 g granaattiomenan siemeniä babypinaattiaMittaa hummusainekset tehosekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa mausteita. Anna makujen tasaantua.
Pese juurekset ja leikkaa ne lohkoiksi. Levitä ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja kääntele joukkoon öljy, hunaja ja suola. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Lusikoi hummus vadille ja kokoa päälle juurekset. Viimeistele seesaminsiemenillä, granaattiomenalla ja pinaatilla.
VINKKI! Hurmaavasta hummuksesta ja sesongin juureksista saat upean lisukkeen vaikka grillatulle kanalle.
Frischer Morgentau Organic Riesling
Lue lisääViinisuositus:
Frischer Morgentau Organic Riesling
Saksalainen luomu ja vegaaninen riesling tarjoaa veden kielelle nostattavan makuelämyksen. Frischer Morgentau edustaa puolikuivaa, pirteän hedelmäistä valkoviiniä. Sen juju piilee runsaassa hapokkuudessa, joka luo tasapainoisen kokonaisuuden. Viini tulee Rheinhessenin kukkulaiselta ja innovatiiviselta viinialueelta.
Resepti
Briejuustodippi, paahdettua perunaa ja bataattia
Brie
400 g briejuustoa 3 rkl kuohukermaaJuurekset
500 g uuniperunaa ja bataattia 2 rkl oliiviöljyä ripaus suolaaPunasipuli
1 punasipuli ½ tl sokeria ½ tl suolaa 1 rkl sitruunamehuaLisäksi
1 dl pekaanipähkinöitä rouhittuna tuoretta rosmariinia hunajaaOta brie huoneenlämpöön 3–4 tuntia ennen valmistusta.
Pese perunat ja bataatti, älä kuori. Leikkaa ne paksuiksi (n. 1 cm) viipaleiksi. Lado viipaleet leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja kääntele joukkoon öljy ja suola. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Kuori ja suikaloi sipuli. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja sitruunamehu. Anna maustua.
Leikkaa briestä kuori ja paloittele juusto kulhoon. Vatkaa notkeaksi ja lisää kerma, vatkaa vielä 2–3 minuuttia. Siirrä brie tarjoilukulhoon ja ripottele pinnalle pähkinärouhe, viimeistele rosmariinilla ja hunajalla. Tarjoa paahdettujen juuresten ja punasipulin kanssa.
VINKKI! Saat tuunattua brie-dipistä kokonaisen aterian, kun tarjoilet sen uuniperunan ja vihreän salaatin kanssa.
Arthur Metz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten
Lue lisääViinisuositus:
Arthur Metz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten
Arthur Metz Grand Cru Altenberg de Bergbieten on vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini. Maussa on kypsää persikkaa ja sitrusta, kevyttä mineraalisuutta, hieman kukkaisuutta, hedelmäisyyttä, reilua hapokkuutta sekä parfyyymista makeutta. Taustalta voi aistia laaturieslingeille tyypillistä petroolisuuteen vivahtavaa mineraalisuutta. Ryhdikkään tasapainoisesta kokonaisuudesta löytyy Grand Cru -tarhan tuomaa kypsyyttä ja syvyyttä. Viini sopii brien lisäksi erinomaisesti myös talvikauden blineille.
Resepti
Paahdettu paprika-linssidippi, rapeaa punajuurta ja chorizoa
Paprika-linssidippi
2 isoa paprikaa 1 punainen chili 3 valkosipulinkynttä 1 rkl oliiviöljyä 2 dl kypsiä punaisia linssejä 1 dl turkkilaista jogurttia 1 dl majoneesia 1 tl tabascoa ripaukset suolaa ja mustapippuria 1 rkl rapeaa valkosipuliaLisäksi
2-3 punajuurta ohuina viipaleina tilkka oliiviöljyä ripaus suolaa 100 g chorizoa ohuina viipaleinaPaloittele paprika ja chili. Kuori ja puolita valkosipulinkynnet. Lado kasvikset leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja kääntele joukkoon öljy. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Soseuta linssit ja paahdetut kasvikset tasaiseksi tahnaksi. Kääntele joukkoon jogurtti ja majoneesi. Mausta tabascolla, suolalla ja pippurilla. Anna tekeytyä.
Laita punajuuriviipaleet kulhoon ja kääntele joukkoon öljy ja suola. Lado viipaleet leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Paahda chorizoviipaleita samassa uunissa noin 10 minuuttia. Valuta viipaleet talouspaperin päällä.
Lusikoi dippi kulhoon ja ripottele päälle rapeaa valkosipulia. Asettele viereen jäähtyneet punajuuri- ja chorizolastut.
VINKKI! Mausteisen lämmin paprika-linssidippi on upea lisuke myös lihaisille viikonloppuruoille, kuten karitsan paahtopaistille tai entrecôte-pihville.
Viinisuositus:
Zensa Primitivo Organico
Luonnonmukaisesti valmistettu ja vegaaniystävällinen Zensa Primitivo on ihastuttavan monipuolinen punaviini. Italian Apuliasta saapuva viini on luonteeltaan mukavan eloisa ja raikkaan marjaisa. Täyteläinen ja keskitanniininen punaviini kantaa upeasti hieman voimakkaamman makuisen ruoan ja se on erityisen omiaan paahteisten makujen seurassa.
Resepti
Suolasitruunaguacamole, lohta ja katkarapuja
Guacamole
2 kypsää avokadoa 1 salottisipuli hienonnettuna 1 suolasitruuna hienonnettuna ½ ruukkua korianteria hienonnettuna 3 rkl limettimehua ripaukset suolaa ja mustapippuriaLohi ja katkaravut
200 g tuoretta lohifileetä 200 g isoja katkarapuja ½ kurkkua ½ ruukkua korianteria hienonnettuna ½ ruukkua tilliä hienonnettuna 3-4 rkl limettimehua ripaukset suolaa ja sokeriaLisäksi
peruna- tai maissilastujaMurskaa avokadojen hedelmälihat kulhossa. Lisää loput guacamoleainekset, sekoita ja anna maustua.
Kuutioi lohi ja valuta ravut. Kuutioi kurkku. Sekoita kulhossa lohi, ravut, kurkku, yrtit, limettimehu ja mausteet.
Levitä guacamole vadille ja lisää päälle lohi-katkarapuseos. Tarjoa peruna- tai maissilastujen kanssa.
VINKKI! Guacamole on ihana ja raikas lisuke vaikka arkiselle uunilohelle. Täydennä annos salaatilla tai potuilla.
Viinisuositus:
Alexis Lichine Crémant de Bordeaux Brut Rosé
Roseekuohuviinin tarkkaan valikoidut rypäleet poimitaan käsin korkean laadun varmistamiseksi. Ryhdikäs ja hedelmäinen crémant valmistetaan perinteisellä menetelmällä, missä ensimmäinen käyminen tapahtuu matalassa lämpötilassa viinin raikkauden ja puhtaiden aromien säilyttämiseksi. Lyhyt kuorikontakti tuo viiniin kauniin vaaleanpunaisen värin. Maultaan viini on runsaan marjainen, punaherukkainen ja vadelmainen. Viini on lohi-rapu-guacamolen lisäksi myös täydellinen aperitiivina nautittavaksi.