Australialaiset Hardys-viinit pikkujouluihin
Helpot vinkit pikkujoulujen noutopöytään!
Pikkujoulukausi on taas täällä! Herkullinen ja harkittu noutopöytä päästää tekijänsä helpolla, ja takaa kaikille vieraille mieluisat naposteltavat. Pikkujoulujen noutopöydän kruunaa luotettavat, ruokiin paritetut viinivalinnat. Nappaa talteen rentojen pikkujoulujen viinitärpit ja niihin sopivat ruokaparitukset!
Lihat ja leikkeleet
Talvisen muhkeisiin makuihin punaviineistä klassinen paritus on mehevä ja hilloinen Shiraz, joka sopii loistavasti riistaruokien ja tummien lihojen kaveriksi. Viinissä saa olla maltilliset tanniinit ja sopivasti mausteisuutta.
Resepti
Hardys BIN 343 Shiraz ja savuporo-ruissipsit
200g maustamatonta tuorejuustoa Puolikas punasipuli Puolikas maustekurkku Mustapippuria Suolaa Kylmäsavustettua poron leikkelettä Puolukkaa koristeluun Ruissipsejä
Silppua punasipuli ja maustekurkku pieneksi ja sekoita tuorejuustoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Sipaise ruissipseihin tuorejuustotäytettä ja asettele savuporoleikkele päälle.
Koristele halutessasi puolukoilla.
Vinkki: Jos juhlissa on kasvissyöjiä, voi savuporon leikkeleen korvata ohueksi leikatulla ja uunissa paahdetulla punajuurella! Leikkaa punajuuri mandoliinilla ohueksi, asettele uunipellille ja sivele päälle suolaa, oliiviöljyä ja tilkka hunajaa. Paahda uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Kala- ja äyriäisherkut
Rasvaiset kalat ja mäti sekä savustetut kalat vaativat rinnalleen viinin josta löytyy tarpeeksi raikkautta ja hapokkuutta, mutta joka ei jää kalan makujen alle. Kuohuviinit ja samppanja ovat perinteinen valinta, mutta myös sopivan ryhdikäs valkoviini on omiaan kalaherkkujen kaveriksi.
Sekoita lämminsavulohesta tyylikäs dippi sipsien kanssa nautittavaksi, ja tarjoile se raikkaan, puolikuivan kypsän sitruksisen Hardys VR Chardonnayn kanssa!
Resepti
Hardys VR Chardonnay ja lämminsavulohidippi
250g lämminsavustettua lohta 200 g smetanaa 200 g mascarpone juustoa 1 punasipuli 1 rkl kapriksia 1 rkl persiljaa tai tilliä Puolikkaan sitruunan mehu Suolaa ja mustapippuria Suolattuja perunalastuja
Revi savulohi pieniksi palasiksi ja sekoita mascarponen sekä smetanan kanssa.
Hienonna punasipuli ja kaprikset, lisää myös sitruunamehu ja persilja tai tilli. Sekoita kaikki ainekset. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Anna maustua jääkaapissa ja koristele lopulta kapriksilla ja yrteillä. Tarjoile suolattujen perunalastujen kanssa.
Sesongin kasvikset ja juustot
Ei pikkujouluja ilman juustoja. Juustot ovat paitsi perinteinen ja näyttävä tarjoiltava, myös äärettömän helppo valinta. Juustolautasta rakentaessa kannattaa pitää mielessä monipuolisuus. Löytyyhän tarjottimelta sopivasti kontrastia juustojen kovuusasteessa ja voimakkuudessa. Juustojen kanssa tarjoillaan makeita elementtejä, kuten hilloa ja hedelmiä, sekä tietysti juustokeksejä. Myös piparkakut sopivat loistavasti voimakkaiden juustojen kanssa tarjoiltavaksi.
Juustot tuovat myös juhlavan säväyksen salaatteihin, ja niiden kanssa salaatteihin sopivat makeat elementit, kuten sesongin hedelmät persimoni ja viikuna.
Resepti
Hardys Bin 141 ja raikas kotijuustosalaatti
1-2 pussia baby leafs salaattisekoitusta tai rucola & pinaattisekoitusta Ruukullinen basilikaa 100 g ananaskirsikoita 5 kpl viikunoita 250g kotijuustoa Laadukasta neitsytoliiviöljyä Balsamiviinietikkaa Suolahiutaleita
Asettele lautaselle huuhdeltu babyleaf salaatti, basilikan lehdet, halkaistut ananaskirsikat ja viikunat. Murenna päälle kotijuusto.
Mausta juuri ennen tarjoilua oliiviöljyllä, balsamiviinietikalla ja suolahiutaleilla, tai kata ne salaatin viereen noutopöytään.