Sujauta Italian lumoa lasiin, tikkuun ja dippiin
Grillivartaat italialaisittain
Kaipaatko ideoita grilliruokiin? Valmista grillivartaat italialaisittain ja viimeistele kokonaisuus valmiiksi mietityillä viineillä! Rapuvartaat ja napakka tomaattidippi, kana-saltimbocca-vartaat ja gremolata, antipastovartaat ja pistaasipesto sekä mansikka-nektariinivartaat limoncello-mascarponedipillä vievät kielen mennessään.
Grillivartaat nautitaan tänä kesänä italia-twistillä. Kokonaisuuden tähdittävät vartaille suunnitellut dipit ja kastikkeet sekä viimeistellyt viinivalinnat.
Vinkki! Aperitiiviksi sopii erinomaisesti italialainen Limoncello Spritz.
Katso grillivartaiden ohjeet ja inspiroidu oivaltavista ideoista!
Resepti
Grillatut rapuvartaat ja tomaattidippi
Rapuvartaat
500 g jättikatkaravunpyrstöjä 1 rkl oliiviöljyä 2 tl sitruunan kuoriraastetta suolaa mustapippuriaNapakka tomaattidippi
4 valkosipulinkynttä 2 dl oliiviöljyä ¼–½ tl kuivattuja chililastuja 1 tl suolaa 2 tl hunajaa 1 prk (400 g) luumutomaattejaLisäksi
2 sitruunaaKuivaa ravunpyrstöt talouspaperilla. Mausta öljy sitruunankuorella, suolalla ja pippurilla. Kääntele ravut seoksessa ja jätä maustumaan.
Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kasarissa ja lisää valkosipuli. Hauduta pehmeäksi.
Lisää kasariin murskatut chililastut, suola, hunaja ja tomaatit liemineen. Hauduta hiljaa poreillen 15–20 minuuttia. Soseuta tasaiseksi ja tarkista maku.
Pujota ravut vartaisiin ja grillaa ne nopeasti kypsiksi napakalla lämmöllä, noin minuutti molemmin puolin. Halkaise sitruunat ja grillaa samalla niiden leikkuupinnat karamellinruskeiksi.
Nosta vartaat vadille ja purista päälle grillatun sitruunan mehua. Tarjoa napakan tomaattidipin kanssa.
Viinisuositus: Zensa Fiano Organico
Fiano on yksi viimeaikoina arvostukseen nousseista italialaisista rypälelajikkeista. Rypäleen historia ulottuu todennäköisesti jo muinaisten kreikkalaisten aikoihin. Fiano tuottaa voimakkaita, hyvärakenteisia viinejä, joiden aromimaailma on yleensä pähkinäinen, savuinen ja mineraalinen.
Zensa Fiano on miellyttävän kuiva ja hyvät hapot omaava luomuviini. Sitruunaisen makumaailmansa ansiosta se on täydellinen pari rapuvartaille.
Resepti
Kana-saltimbocca-vartaat ja gremolata
Kanavartaat
400 g broilerin sisäfileetä 2 tl oliiviöljyä 1 tl hunajaa suolaa mustapippuria kourallinen tuoreita salvianlehtiä 1 pkt (80 g) parmankinkkuaGremolata
1 ruukku lehtipersiljaa 2 valkosipulinkynttä 3 rkl paahdettuja hasselpähkinöitä 2 tl sitruunamehua 1 dl oliiviöljyä suolaa mustapippuriaOta broilerinfileet huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta. Kuivaa fileiden pinnat talouspaperilla.
Sekoita oliiviöljy ja hunaja, valele fileet seoksella. Mausta suolalla ja pippurilla. Asettele fileiden päälle salvianlehtiä ja kääri ympärille kinkkuviipaleet. Pujota fileet varrastikkuihin. Grillaa vartaat kypsiksi, noin 10 minuuttia välillä käännellen.
Hienonna lehtipersilja ja valkosipuli kulhoon. Lisää rouhitut pähkinät, sitruunamehu ja oliiviöljy. Sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoile kanavartaat gremolatan kanssa.
Viinisuositus: Ricossa Piemonte Nebbiolo Rosato
Italialainen roseeviini ihastuttaa maullaan – miellyttävän kuivassa ja elegantissa viinissä on aistittavissa metsämansikkaa ja vadelmaa. Ricossa Rosato on valmistettu mahtipontisesta Nebbiolo-rypälelajikkeesta, jota yleisemmin tunnetaan arvostettujen punaviinien, barolojen ja barbarescojen, valmistuksessa.
Viini palkittiin hopeamitalilla sarjassaan Vuoden Viinit -kilpailussa.
Resepti
Antipastovartaat ja pistaasipesto
Antipastovartaat
1 pkt (250 g) tuorepastatortellineja (ricotta-pinaatti) 12–16 kivetöntä oliivia 12–16 aurinkokuivattua tomaattia 2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien mausteöljyäPistaasipesto
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä 1 dl parmesaania raastettuna 1 valkosipulinkynsi 1 dl basilikanlehtiä 1 dl mintunlehtiä 1–1 ½ dl oliiviöljyä suolaaMittaa kaikki pestoainekset tehosekoittimen kulhoon ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku.
Keitä tortellinit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja jäähdytä.
Sujauta tortellinit, oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit vartaisiin ja valele ne mausteöljyllä. Grillaa antipastovartaat kuumiksi tasoparilalla.
Tarjoa vartaat pistaasipeston kanssa.
Viinisuositus: Roberto Sarotto Gavi Virgilio
Raikas Cortese-lajikkeesta valmistettu Gavi DOCG on tuoksultaan upean trooppisen hedelmäinen sekä kukkainen ja maultaan raikas, hennon omenan vivahteinen.
Roberto Sarotto on tunnettu siitä, että hän yhdistää onnistuneesti seitsemän sukupolven viininvalmistusperinteitä ja moderneja innovaatioita. Gavilla on potentiaalia nousta suomalaisten suosimaksi valkoviiniksi, ja taidokas viinintuottaja Roberto Sarotto on loistava suunnannäyttäjä tälle tielle.
Resepti
Mansikka-nektariinivartaat ja limoncello-mascarponedippi
Mansikka-nektariinivartaat
400 g mansikoita 2–3 nektariinia 50 g voita sulatettuna 2 tl fariinisokeria 1 tl vaniljasokeria 1 tl sitruunan kuoriraastettaLimoncello-mascarponedippi
1 dl ranskankermaa 1 rkl tomusokeria 2–3 rkl limoncelloa 1 tl sitruunan kuoriraastetta 250 g mascarponeaPuhdista mansikat ja lohko nektariinit. Pujota ne vartaisiin.
Sekoita ranskankerman joukkoon tomusokeri, limoncello ja sitruunankuori. Lisää mascarpone. Tarkista maku.
Sekoita kuuman voisulan joukkoon sokerit ja sitruunankuori. Grillaa mansikka-nektariinivartaat kuumiksi ja valele niitä samalla maustetulla voisulalla.
Tarjoile jälkiruokavartaat limoncello-mascarponedipin kanssa.
Viinisuositus: Pino Pino Vino Frizzante Pinot Noir
Tiesitkö, että tummasta rypälelajikkeesta voi valmistaa valkoviiniä? Ihanan pirskahteleva Pino Pino Vino Frizzante on Pinot Noir -lajikkeesta valmistettu valkoviini.
Puolikuiva Pino Pino Vino Frizzante vertaansa vailla oleva valinta grillatuille jälkiruokavartaille. Pirteän hapokas viini luo tasapainoisen kokonaisuuden limoncello-mascarponedipin kanssa.
Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö
Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!