Chilen viinit tutuiksi
10 syytä kiinnostua Chilen viineistä
Chileläiset punaviinit sopivat suomalaiseen makuun
Chileläisissä viineissä on erinomainen hinta-laatusuhde
Cabernet Sauvignon, Merlot ja Carménere ovat Chilen suosituimmat rypäleet
Chileläisten viinien pehmeyden salaisuus on pitkässä kasvukaudessa
Chilen viinit sopivat seurustelu- ja nautiskeluviineiksi talveen
Kartonki- ja hanapakkaukset ovat pikkujoulukauden pelastus
Chileläiset viinit menestyvät 8-prosenttisina
Pääsiäissaaren viinit – tuleva trendi?
Viinimatkalle Santiagon alueelle
Gato Negro on Suomen tunnetuin viinibrändi
Chileläiset viinit ovat vuodesta toiseen Suomen myydyimpiä viinejä.
”Chileläiset punaviinit ovat silkkisen pehmeitä ja sopivan marjaisia. Ne sopivat täydellisesti suomalaiseen makuun. Lisäksi Chilen viinit ovat pehmeitä ja helposti lähestyttäviä, ja niiden seuraan sopivat monenlaiset ruoat”, Hartwallin viinien business managerina työskentelevä Marianna Salonen kertoo.
Suomalaiset ovat myös totutelleet chileläisiin viineihin jo hyvän aikaa. Esimerkiksi klassikkoasemaan noussut Gato Negro Cabernet Sauvignon on kuulunut Alkon valikoimaan jo 1990-luvun alusta asti.
Yksi Chilen viinien suosion syistä on lyömätön hinta-laatusuhde. Chileläisestä viinivalikoimasta voi helposti löytää aarteita huokeaan hintaan.
”Alle 10 eurolla saa jo hyvän chileläisen viinin, 15 eurolla vielä laadukkaamman”, Salonen vinkkaa.
Chilessä viljellään ennen kaikkea tummia rypäleitä, joiden osuus tuotannosta on yli puolet. Parhaiten tunnetaan lämpimässä ilmastossa viihtyvä Cabernet Sauvignon -rypäle, josta valmistetaan marjaisia ja tanniineiltaan pehmeitä viinejä.
Seuraavaksi suosituimpia tummia rypäleitä ovat Merlot ja Carmènere, jota tosin virheellisesti luultiin Merlot’ksi vielä 1990-luvun alkuun saakka.
”Chilen merlot on aromeiltaan punaisen marjainen, mutta ei yhtä voimakas kuin cabernet sauvignon. Myös tanniinit ovat kevyemmät. Chileläinen hyvin kypsynyt carmènere puolestaan on mausteinen mutta samettinen.”
Chilen valkoisista rypäleistä tunnetuimmat ovat Sauvignon Blanc ja Chardonnay.
”Etenkin chileläisten sauvignon blanc -viinien tyyli on vuosien saatossa kehittynyt monien mielestä laadukkaammaksi. Erinomainen esimerkki tällaisesta on Castillo de Molina Gran Reserva Sauvignon Blanc 2023. Chardonnay-viinien valmistuksessa on siirrytty kohti modernia suuntausta: tammituksen käyttöä on alettu vähentää tai siitä on saatettu luopua osin jopa kokonaan, jolloin Chardonnay-rypäleen hedelmäisyys pääsee eri tavalla esiin”, Salonen kertoo.
Chilessä on tarkka viinilainsäädäntö, joka uudistuu koko ajan. Viime vuosina alueelle onkin saatu uutuuksia, kun sallittujen rypäleiden määrä on liki tuplaantunut 47 lajikkeesta 88 rypälelajikkeeseen. Uudempia tulokkaita ovat esimerkiksi Garganega, Gamay ja Montepulciano.
”Viimeisimpien uutisten mukaan paikallista lainsäädäntöä muutetaan yhä, joten rypäleiden määrä saattaa vielä kasvaa.”
Viinirypäleitä Elquin alueella.
Chile on yli 4 000 kilometriä pitkä mutta vain noin 170 kilometriä leveä maa. Lisäksi alue on maantieteellisesti eristäytynyt, sillä pohjoisessa on Atacaman aavikko, idässä Andit, etelässä Tyynimeri, ja länsirannikkoakin reunustaa Andeja matalampi rannikkovuoristo.
Kenties merkittävimmät viinintuotantoalueet Chilessä ovat Maipon laakso, joka on Cabernet Sauvignon -aluetta. Maipossa viiniä on viljelty jo 1550-luvulla. Rapelin alue taas tunnetaan Merlot’sta ja Carmèneresta. San Antonio ja etenkin Leydan laakso ovat kuuluisia Sauvignon Blanceistaan, Pinot Noirista ja Rieslingistä. Casablancan seudulla puolestaan viljellään Sauvignon Blancia, Chardonnayta ja Pinot Noiria.
”Olen käynyt Chilessä, ja se on todella kiehtova maa. Chile on tosi eristyksissä, joten floora ja fauna saavat olla rauhassa, kun ekosysteemiin ei pääse juurikaan vieraslajeja. Chile onkin säästynyt monilta tuholaislajeilta, kuten viinikirvoilta”, Salonen kertoo.
Maan muodon ansiosta sinne mahtuu erilaisia ilmastovyöhykkeitä. Maan keskiosaan jää vehreä laakso, jonka ilmasto muistuttaa Välimeren ilmastoa. Aurinkoa riittää, mutta Andit ja Tyynenmeren Humboldtin merivirta tuovat mukanaan viileää ilmaa. Sateet rajoittuvat talvikuukausiin, mutta kun Andeilta sulaa kesällä lunta, vettä voidaan käyttää viiniviljelmien kasteluun.
”Olosuhteet ovat Chilessä otolliset luomuviljelylle, miksei myös biodynaamiselle viljelylle.”
Kasvukausi on Chilessä pitkä, mutta lämpötilat vaihtelevat vuorokauden aikana.
”Hieman eurooppalaista pidempi kasvukausi kypsyttää rypäleet tasaisemmin. Niiden maun intensiteetti saa kehittyä rypäleelle ominaisesti, jolloin niiden parhaat puolet pääsevät esiin.”
Pitkä kasvukausi takaa myös sen, että rypäleet saavat kypsyä rauhassa, jolloin niiden sokeripitoisuus lisääntyy ja hapokkuus vähenee.
”Tämä on Chilen viinien silkkisen pehmeyden salaisuus. Pelkkä lämpö ja aurinko eivät riitä, vaan pitää olla myös viileyttä, jotta rypäleet eivät kärähdä.”
Castillo de Molinan viiniviljelmä Casablancassa.
Chilen viinit sopivat kaikkiin tilanteisiin, mutta ennen kaikkea ne ovat seurustelu- ja nautiskeluviinejä, etenkin jos parina on vielä ruokaakin.
”Esimerkiksi 9 Lives Reserve Cabernet Sauvignon menee loistavasti kovien juustojen ja liharuokien kanssa. Talvella toimii hyvin lihapata, jonka sekaankin raaskii lorauttaa tilkan huokeaa chileläistä punaviiniä. Chileläisen pinot noirin yhdistäisin sienirisottoon. Hyvä valinta on vaikkapa Castillo de Molina Gran Reserva Pinot Noir”, Salonen vinkkaa.
Chilen valkoviineistä sauvignon blancia puolestaan kannattaa kokeilla mausteisten ruokien kanssa.
”Sauvignon blanc on myös täsmävalinta kreikkalaisen ruoan kaveriksi. Sen seuraan sopivat hyvin esimerkiksi oliivit, artisokat ja tsatsiki. Santa Helena Varietal Sauvignon Blancin rapea hapokkuus leikkaa rasvaisen ja tulisen ruoan läpi, joten se on sopiva pari myös aasialaiselle ruoalle.”
Edulliset, pehmeän makuiset ja lämmittävät chileläiset viinit sopivat loistavasti myös juhlajuomiksi. Se kannattaa muistaa näin pikkujoulukauden kynnyksellä.
Chilen viineissä riittää rutkasti valikoimaa myös pakkauskokojen osalta, sillä esimerkiksi kartonki- ja hanapakkausten koot vaihtelevat yhdestä litrasta kolmeen litraan. Lisäksi viinejä saa muovisissa litran PET-pulloissa ja vaikkapa puolen litran tetroissa.
”Pakkaustyypeissä riittää valikoimaa monenlaisiin juhlatilanteisiin, ja kevyemmät pakkaukset kulkevat kätevästi vaikkapa retkelle tai mökille.”
Chileläiset viinit ovat edelleen Suomen myydyimpiä niin puna- kuin valkoviineissä, ja reilun 30 vuoden aikana valikoima on kasvanut merkittävästi.
Hiljattain chileläisiä viinejä on alkanut saada myös ruokakaupoista ja marketeista, sillä Gato Negroa löytyy kahdeksan prosentin kauppavahvuisena Cabernet Sauvignonina, Sauvignon Blancina ja Sweet Whitena.
Chileen on hiljattain saatu uusia DO-alueita, joista yksi sijaitsee jännittävällä, eteläisellä Tyynellämerellä sijaitsevalla Pääsiäissaarella. Saarelle saatiin DO-luokitus (DO Rapa Nui) elokuussa 2024, joten lähitulevaisuudessa pääsemme nauttimaan Pääsiäissaaren viineistä.
”Nosteessa on muun muassa Bío Bíon laakson alue Etelä-Chilessä. Siellä on kovin viileää, joten ilmasto on haastava, mutta se sopii esimerkiksi Pinot Noirille ja Rieslingille”, Salonen kertoo.
Chile on matkakohteena mukavan monipuolinen, koska saman päivän aikana voi halutessaan sekä surffata että lasketella. Kannattaa pitää mielessä, että Chile sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla, joten viinisato korjataan maalis-huhtikuussa.
Pääkaupunki Santiago sijaitsee keskellä maata, ja suurimmat viinialueet löytyvät sen ympäriltä. Santiagosta on helppo lähteä viinimatkalle, sillä viinituristeille suunnattuja palveluita on paljon.
”Santiago on länsimainen metropoli, jossa on paljon hyviä ravintoloita. Myös ihmiset ovat ystävällisiä.”
Salonen suosittelee etenkin lähes 150-vuotiasta, Viña San Pedron pitämää Bodega Cachapoal Andes -viinitilaa. Se sijaitsee Rapel-laaksossa Andien juurella reilun sadan kilometrin päässä Santiagosta.
”En ole eläessäni nähnyt niin kaunista paikkaa! Vuorimaisema näkyy horisontissa aina, ja korkeuserot tekevät laakson aamuista usvaisia.”
Jos pitää ottaa haltuun yksi chileläinen viini, Salonen vinkkaa aloittamaan 1990-luvulla Suomeen saapuneesta Gato Negrosta.
”Kukaan ei voi ohittaa Gato Negroa, se on ollut markkinoilla niin pitkään. Se on yhä Suomen tunnetuin viinibrändi ja jopa osa suomalaista viinihistoriaa. Gato Negroa saa punaisena ja valkoisena, nykyään myös monenlaisissa pakkauksissa. Etiketin musta kissa jää mieleen sukupolvelta toiselle.”
Gato Negro Cabernet Sauvignon
Lue lisääHartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö
Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!