Sienet ovat monipuolista satoruokaa, jotka sopivat yhtä hyvin niin arkeen kuin juhlavampaankin herkutteluun. Suolaisten ja rasvaisten sieniruokien kanssa kannattaa valita raikkaan hedelmäinen ja pirteän hapokas valkoviini, kermaisille annoksille taas paremmin toimii tammitettu ja täyteläisempi valkoviini. Punaviineissä kannattaa suosia kevyempiä ja hillityn tanniinisia, runsaan marjaisia lajikkeita.
1. Arki-illan sienirisotto ja puolikas pullo Rieslingiä
Viinivinkki: Yali Three Lagoons Riesling
Mitä yhteistä on sienirisotolla ja Rieslingillä? No, molemmathan toimii aina!
Chileläisen Viña Ventisqueron viinitalon Yali Riesling on kestävän kehityksen periaatteiden mukaan valmistettu herkullisen hedelmäinen mutta kuiva valkoviini, jonka raikas hapokkuus tuo mukavasti vastapainoa täyteläiselle risotolle. Puolikas pullokoko on mainio valinta arki-illallisen kylkeen.
Sienirisotto
2 annosta
Ainekset
2 rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli
1 litra sieniä (esim. kantarelleja, suppilovahveroita, kuningasvinokasta)
3 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
5dl kasvislientä
10 gr voita
2 rkl parmesaania
2 tl rosmariinia
Valmistusohjeet
- Kuullota salottisipulit ja sienet oliiviöljyssä miedolla lämmöllä.
- Lisää risottoriisi ja kuullota hetken aikaa.
- Lisää valkoviini ja sekoita, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
- Lisää 1 dl kasvislientä, sekoittele, odota että liemi on imeytynyt ja lisää loppu liemi samaan tapaan.
- Anna hautua yhteensä noin 18 minuutin ajan, välillä sekoitellen.
- Ota kattila pois liedeltä, lisää voi, parmesaani ja rosmariini. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
2. Helpot kantarellipiirakat ja kätevä kuohuviini tölkissä syksyn piknikeille
Viinivinkki: JP. Chenet Fizzy Chardonnay
Vielä ehtii nautiskella piknikeistä syksyisissä maisemissa auringonkukkien tai ruskan keskellä. Oikaise hieman ja tekaise kantarellipiirakat valmiiseen taikinaan, nappaa mukaan tölkkiviinit ja pillit – syksyn helpoin pikniksetti on valmis!
JP Chenet Fizzy Chardonnay on kauniiseen keltaraitaiseen tölkkiin pakattu pirskahteleva ja raikas Chardonnay, jonka runsas hedelmäisyys toimii loistavasti suolaisen piirakan kanssa. Kantarellipiirakat tehdään ilman piirakkavuokaa vapaasti taitellen, jolloin niistä tulee ihanan rustiikkisen näköisiä!
Kantarellipiirakat
4 annosta
Ainekset
Valmis piirakkataikina (esim. Myllyn Paras Pyöreä ruis-kaura piirakkataikina)
10 gr voita
200 g kantarelleja
½ punasipuli
suolaa
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa (esim pippurilla maustettu)
150gr kovaa juustoa (esim Cheddar tai Gryuere)
2 rkl timjamia
Valmistusohjeet
- Sulata valmistaikina paketin ohjeen mukaan, jaa neljään osaan ja kauli rennon pyöreiksi 0,5 cm paksuisiksi ”minipiirakoiksi”.
- Paista kantarellit ja punasipuli voissa noin viiden minuutin ajan, kunnes neste on haihtunut sienistä, mausta suolalla.
- Sekoita kananmunat, ruokakerma, juusto ja timjami, lisää kantarelli-sipuliseos.
- Laita täytettä piirakan keskelle, taittele reunat lomittain täytteen päälle – tyyli on vapaa!
- Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
- Koristele timjaminoksilla.
VINKKI! Pakkaa piirakat leivinpaperikääröihin, joista piirakat on helppo syödä piknikillä.
3. Viikonlopun treffi-iltaan vegaaniset sieninyytit ja sisilialainen luomupunaviini
Viinivinkki: Cortese Nostru Nerello Mascalese
Yllätä kokkaamalla runsaan aromaattiset linsseillä, lehtikaalilla ja punajuurella täytetyt sieninyytit, joiden salaisuus on taivaallinen inkivääridressing. Rustiikkisen mausteisen sieniannoksen seuraksi kannattaa napata hurmaava vegaaninen luomupunaviini Cortese Nostru Nerello Mascalese, jonka marjaisuus ja mausteisuus kulkevat käsi kädessä ruuan makujen kanssa. Cortesen viinitalon tyylin kulmakiviä ovat luomufilosofia, Sisilian aurinko ja maaperä.
Vegaaniset sieninyytit
4 annosta
Ainekset
4 kpl neliöksi revittyä leivinpaperiarkkia (n. 40cmx40cm) + 4 kpl leivinpaperisuikaletta (n. 2cmx40cm)
Inkivääridressing
1 cm pala tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
3 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl sitruunamehua
1 rkl sokeria
0,5 dl seesamiöljyä
2 tl dijonsinappia
Linssitäyte
225g vihreitä kypsiä linssejä
3 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, pieneksi pilkottuna
suolaa ja pippuria
5 dl lehtikaalta, poista varsi, pese ja pilko pieniksi paloiksi
200g kypsää punajuurta lohkoina
Sienet
4 portobellosientä tai suuria herkkusieniä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
ripaus kuivattuja chilihiutaleita
Valmistusohjeet
- Leikkaa/revi neliöt ja suikaleet leivinpaperiarkeista, kastele lämpimässä vedessä ja rutistele – näin nyytit on helpompi sitoa ja niistä tulee mukavan rustiikkisen näköisiä
- Valmista inkivääridressing sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
- Valmista linssitäyte. Huuhtele linssit. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota pehmeäksi. Lisää linssit ja hauduta miedolla lämmöllä n. 10 minuutin ajan. Poista kattila liedeltä ja lisää inkivääridressing lämpimiin linsseihin, sekoita. Lisää punajuuret ja lehtikaali.
- Puhdista sienet, poista varret. Ripottele oliiviöljy, suola ja chilihiutaleet sienille ja paista kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan.
- Aseta sienet leivinpaperiarkeille uunipellillä, lisää täyte ja sido arkin kulmat yhteen suikaleilla. Paista 190 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
VINKKI! Nyytit voi valmistaa etukäteen ja lämmittää uunissa, kun on illallisen aika – näin esimerkiksi treffeillä voit rauhassa keskittyä seuralaisesi kanssa keskusteluun ja viinin maisteluun 😊