Vedellä on väliä – näin valitset sopivan veden ruoan tai juoman makupariksi
Suomen parhaaksi sommelieriksi peräti neljä kertaa valittu Taneli Lehtonen joutui kiperän vesikysymyksen eteen sommeliereiden Pohjoismaiden mestaruuskisoissa muutama vuosi sitten.
”Yllättäen yhtenä tehtävänä oli veden arviointi ja sokkomaistaminen. Piti kertoa, mistä päin maailmaa vedet ovat, ja ovatko kuplat luonnollisia vai onko vesi hiilihapotettua. Tehtävänä oli myös arvioida, miten kyseinen vesi vaikuttaa ruokaan ja viiniin. En todellakaan ollut valmistautunut vedenmaisteluun, mutta eivät olleet kilpakumppanitkaan”, Lehtonen muistelee.
Kilpailu oli Lehtoselle ensikosketus veden ”oikeaan” maisteluun ja tuotti ahaa-elämyksen.
”Heräsin ymmärtämään veden merkityksen. Oli mielenkiintoista havaita, että esimerkiksi avopuolison kotiseudulla Kuopiossa on täysin erilainen vesi kuin vaikkapa Jyväskylässä, Helsingissä tai Raumalla.”
Oikea vesi viinin kaveriksi
Kilpailun myötä Lehtonen oivalsi, että veden pH ja mineraalisuus vaikuttavat viiniin ja ruokaan yllättävän paljon.
”Veden ja viinin yhdistämisessä pitää miettiä, mitä ominaisuuksia haluamme vedeltä tai viiniltä. Tällöin keskiössä on pH-arvo, joka on vedessä viiniä huomattavasti korkeampi. Se laskee viinin happorakennetta.”
Nyrkkisääntönä on, että jos haluaa korkeahappoiselta viiniltä hieman matalampaa happorakennetta, vedeltä kannattaa hakea korkeampaa pH-arvoa. Matalahappoisen viinin, kuten Muscat-rypäleestä valmistetun kuohu- tai jälkiruokaviinin, seurassa veden pH:n pitäisi olla huomattavasti matalampi. Tällöin vesi ei tee viinistä latteaa.
Veden tarjoilua on varaa parantaa
Taneli Lehtosen mukaan suomalaisissa ravintoloissa veden tarjoiluun ei perinteisesti ole panostettu täysillä, koska meillä myös hanavesi on korkeatasoista.
”Maissa, joissa pullotettua vettä nautitaan enemmän, veden tarjoilua mietitään myös enemmän. Maailmalla huippuravintoloissa on jo vesisommeliereja, jotka ruoan ja viinin valitsemisen jälkeen miettivät vielä kokonaisuuteen sopivan veden”, Lehtonen sanoo.
Lämpötilalla on väliä
Lehtosen mielestä yksi suomalaisten helmasynti on liian kylmän veden nauttiminen. Hän itse juo vetensä huoneenlämpöisenä.
”Ravintolassa tilataan usein jäävettä. Esimerkiksi omalla työpaikallani ravintola Murussa emme koskaan tuo veden kanssa jäitä, ellei asiakas niitä erikseen pyydä.”
Kylmä vesi ei yksinkertaisesti toimi viinin kanssa.
”Jos laseissa on 16-asteista punaviiniä ja 6-asteista vettä, vesi turruttaa ja kylmettää suun. Suomessa olemme tottuneet siihen, että vesi on kylmää ja että siinä on jäitä. Ei sitä nyt vääräksi ajattelutavaksi voi kutsua, mutta voisimme porukalla miettiä, miten tämä vesihomma menee”, Lehtonen ehdottaa.
Lehtosen mukaan veden paras tarjoilulämpötila on 8–12 astetta. Luontaisesta lähteestä peräisin oleva ja erittäin runsaasti hiilihapotettu vesi voidaan nähdä vesimaailman ääripäinä. Jälkimmäisen pitäisi olla tarjoiltaessa lämpimämpää, jotta hiilihappo ei ota valtaa ja veden omat maut pääsevät esille. Sitä vastoin lähdeveden kaltaisen hyvin neutraalin veden voi tarjota viileämpänä. Tällöin veden vähäisen happorakenteen saa esille.
Lehtonen alleviivaa, että loppuun asti hiotun kokonaisuuden kannalta ei ole samantekevää, minkälaista vettä tarjotaan.
"VEDEN MERKITYS ON SUURI, JOS HALUAA HIOA ATERIAN KOKONAISNAUTINNON LOPPUUN SAAKKA."
”Ruoan, viinin ja veden kokonaisuutta mietitään tulevaisuudessa varmasti yhä tarkemmin myös meillä. Veden merkitys on yllättävän suuri, jos todella haluaa hioa aterian kokonaisnautinnon aivan loppuun saakka.”
Vesi tilanteen mukaan
Hyvinvointi- ja terveellisyystrendi ohjaa kuluttajia vesipohjaisiin tuotteisiin, jotka ovat lähtökohtaisesti muita juomia kevyempiä.
”Vesien merkittävä tuote-etu on terveellisyys, eli se että vesi tekee hyvää elimistölle. Erityisesti lisäarvovedet, eli juomat joihin on lisätty vitamiineja ja hivenaineita, ovat kasvaneet viime vuosina hurjasti. Kuluttajat kokevat hyödylliseksi sen, että vesiin on yhdistetty funktionaalisuutta. Maku on ehdottomasti yksi tärkeimmistä valintaa ohjaavista tekijöistä, mutta terveyttä tukevat ravintoaineet ovat mukava lisä”, sanoo Hartwallin vesien tuotepäällikkö Mira Kujanpää.
Alun perin Hartwall oli nimenomaan vesitalo.
”Kaikki alkoi vuonna 1836 vichyn valmistamisesta. Nykyisin tarjoamassa on vesiä joka makuun ja tilanteeseen: lähdevettä, kivennäisvettä ja tietenkin vichyvettä”, Kujanpää listaa.
Lähdevesi nostaa ruoan päärooliin
”Lähde- ja hanavedessä on iso ero, vaikka sitä ei heti tulisi ajatelleeksikaan”, Hartwallin Mira Kujanpää valottaa.
”Lähde toimii niin, että sadevesi suodattuu maa-aineksen läpi ja törmää viimein peruskallioon. Lopulta se nousee maanalaiseen lähteeseen lähelle maan pintaa. Meidän lähteellämme Karijoella tämä prosessi kestää 25 vuotta. Lähdevesi suodattuu luonnon omien hiekkasuodattimien läpi, ja on siis luonnon itsensä puhdistamaa. Se ei ole käynyt läpi kemiallisia prosesseja.”
”Novelle Lähdevesi maistuu puhtaalta ja se sopii pariksi mille tahansa ruoalle. Koska lähdeveden maku on neutraali, se antaa ruoalle pääroolin”, Kujanpää sanoo.
Novelle Lähdevesi
Novelle Lähdevesi on peräisin Suomen syvimmältä soraharjulta Karijoelta Etelä-Pohjanmaalta. Lähteellä on ikää 8 000 vuotta ja vesi pullotetaan käsittelemättömänä ja vain tarvittava määrä kerrallaan - se ei siis seiso pitkiä aikoja varastossa. Lähdevesi on maultaan neutraali ja raikas. Hartwallin tuotevalikoimassa on myös hiilihapotettua lähdevettä ravintoloille. ´
Vinkki! Lähdevesi on viinin paras vesikumppani. Sen tarina on yhtä arvokas kerrottavaksi kuin viininkin.
Kivennäisvesi on mutkaton pari ruoalle kuin ruoalle
”Kivennäisveden tunnistaa pehmeistä kuplista ja raikkaan happoisesta suutuntumasta. Hiilidioksidikupliin liittyy mielenkiintoinen yksityiskohta: ne tuovat suuhun viileyden tunteen, vaikka juoma olisikin huoneenlämpöistä”, Mira Kujanpää kuvailee.
Veden maku syntyy valmistuksen yhteydessä lisättävistä kivennäisaineista, kaliumista ja magnesiumista. Ne ovat elimistölle välttämättömiä ravintoaineita. Laadukas kivennäisvesi on erinomainen janonsammuttaja ja neutraalin makuisena se sopii kumppaniksi ruoalle kuin ruoalle.
Maustamaton, kevyesti hiilihapotettu Novelle Kivennäisvesi lanseerattiin jo 30 vuotta sitten. Vuosien saatossa Novelle-tuoteperhe on laajentunut.
Kivennäisvesiä maustetaan hedelmillä ja marjoilla. Hyvä esimerkki on Novelle Citronelle, jonka sitruunan maku tulee luonnon omista aromeista. Juoman maku on mieto, ja se on erinomainen pari kevyille salaateille tai kalaruoille.
Arkiruokien pariksi erinomainen vaihtoehto on puolestaan Novelle Kalsium. Saatavilla on myös Novelle Plus -vesiä, joihin on lisätty jokapäiväisen hyvinvoinnin kannalta tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.
Novelle Kalsium
Maustamaton Novelle Kalsium on raikas janojuoma ja erinomainen vaihtoehto arkiruokien pariksi. Se tarjoaa hyvän keinon täyttää päivittäistä kalsiumin saantitarvetta ja sopii erityisesti laktoosi-intolerantikoille ja maitoallergikoille sekä vegaaneille - ylipäätään kaikille, jotka haluavat vaihtoehtoja maidolle tai muille perinteisille kalsiumin lähteille. Novelle Kalsium sisältää maissista saatavaa vegaanista kalsiumia, ja yksi puolen litran pullo sisältää 47 prosenttia päivän kalsiumin saantisuosituksesta. Juoma on myös suolaton, sokeriton ja kaloriton.
Novelle Plus B12 Muistille
Keväällä lanseerattu Novelle Plus B12 Muistille -juoma sisältää hermostolle ja aivoille tärkeää B12-vitamiinia sekä foolihappoa. Psykologisia toimintoja edistävän juoman maku on sekoitus ananasta ja passionhedelmää, mukana on ripaus hedelmäsokeria.
”Novelle Plus -juomat sopivat sellaisenaan janonsammutukseen ja ne ovat kevyitä vaihtoehtoja herkutteluhetkiin tai virvoitusjuomille”, Mira Kujanpää sanoo.
Vinkki! Kivennäisveteen saa näyttävyyttä tarjoilemalla sen suoraan lasista esimerkiksi makumaailmaan sopivalla hedelmällä koristeltuna.
Kun on juhlan aika
Hartwall Vichy Originalin synty ajoittuu vuoteen 1836. Tuolloin Victor Hartwall perusti Pohjoismaiden ensimmäisen kivennäisvesitehtaan, jossa ryhdyttiin pullottamaan kivennäisaineita sisältävää hiilihapotettua terveysvettä.
”Yhä tänään Hartwall Vichy Original erottuu muista vesistä aitoudessa, tyylikkyydessä ja laadukkuudessa. Kuluttajien mielestä se on vesibrändeistä korkealaatuisin”, Mira Kujanpää paljastaa.
Hartwall Vichy Original on runsaasti kupliva ja vahvan makuinen vichyvesi. Maussa on selkeä ero kivennäisvesiin verrattuna. Vichy on selkeästi suolainen, siinä on isot kuplat ja suutuntuma on voimakas. Hartwall Vichy Original on juhlavien illallisten ja ruokalajien erinomainen kumppani. Se on parhaimmillaan rasvaisten ja mausteisten ruokien kanssa, joihin isot hapot, kuplat ja voimakas suutuntuma tuovat tasapainoa.
Juuri lanseerattu Hartwall Vichy Original Double Salted on kunnianosoitus klassikon vahvoille juurille. Nimensä mukaisesti uutuusvichy sisältää kaksi kertaa enemmän natriumia eli suolaa kuin Original-versio. Tämä vichy tarjoaa voimakkaan, siemailtavan makukokemuksen.
"Tarjoaisin sitä ravintola-asiakkaalle, joka haluaa esimerkiksi iltaa istuessa alkoholittoman vaihtoehdon”, Kujanpää vinkkaa.
Hartwall Vichy Original
Selkeästi suolaisessa Hartwall Vichy Originalissa on isot kuplat ja voimakas suutuntuma. Ansaitsee paikkansa juhlapöydässä. Loistava tasapainottaja rasvaiselle ruoalle. Lisäksi Vichyn sisältämät suolat helpottavat esimerkiksi juhlapöydän herkuttelun aiheuttamaa ähkyä. Suolan ansiosta Vichy pitää huolta kehon nestetasapainosta myös kesähelteellä. Lisäksi se on tietenkin erinomainen saunajuoma niin jouluna kuin juhannuksenakin.
Hartwall Vichy Original Double Salted
Hartwall Vichy Original Double Salted on maultaan ja suutuntumaltaan vahvempi kuin alkuperäinen Vichy ja se sopii erityisesti siemailuun. Juoman tyylikäs musta tölkki on saanut inspiraatiota designolutmaailmasta. Erinomainen alkoholiton seurustelujuoma.
Vinkki! Vichy tasapainottaa mainiosti esimerkiksi hiiligrillissä valmistettuja mausteisia ja rasvaisia ruokia.