Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Trendit ja vinkit:

Tavoitteena olla maailman paras baarimestari – Liisa Lindroos kisaa maailman arvostetuimmassa baarimestarikilpailussa

Liisa Lindroos kisaa jo toista kertaa maailman arvostetuimmassa baarimestarikilpailussa. Tänä vuonna hän on valmistautunut poikkeuksellisen hyvin: ”Ei sinne mennä läpsyttelemään vaan voittamaan.”

Jos sattuu menemään trendikkäisiin juhliin, vieraat saattavat maistella muodikasta GT-cocktailia, gin tonicia. Baarimestari Liisa Lindroos on kyllästynyt kyseiseen juomaan.

”Toivoisin, että siitä buumista päästäisin jo pikkuhiljaa eroon. Tonic-vesi ei anna ginille hirveästi”, Lindroos sanoo.

Hän ei seuraa trendejä vaan luo niitä.

Lindroos on Bardem-cocktailravintolan baarimestari ja alallaan Suomen parhaita: hän voitti Suomen karsinnat World Class Global Bartender of the Year -kisassa, jonka järjestää Hartwallin kumppani Diageo. Loppukilpailu pidetään syyskuussa Sydneyssa, ja voittaja kruunataan maailman parhaaksi baarimestariksi.

Drinkki Itämeren rakkolevästä

Alan arvostetuin ja kovatasoisin kilpailu haastaa baarimestareiden luovuutta, ja osallistujat pääsevät esittelemään taitojaan monin eri tavoin. Tämän vuoden kisassa yksi haaste on nimeltään Garnished with good. Siinä tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa juoma, jolla on yhteiskunnallinen vaikutus.

Lindroos aikoo luoda juoman Itämeren rakkolevästä, jonka hyödyntämiseen juomissa hän on perehtynyt.

”Haluan tuoda esiin, miten suuri merkitys rakkolevän lisäämisellä vesistöissä olisi Itämeren hyvinvoinnille ja koko ekosysteemille. Rakkolevä on sekä vastuullinen että trendikäs valinta juoman ainesosaksi. Se sisältää paljon mineraaleja ja esimerkiksi jodia, mutta sitä ei valitettavasti hyödynnetä riittävästi. Jos kysyntä kasvaisi, rakkolevän viljely Itämeressä voisi lisääntyä tulevaisuudessa. Tällöin pystyisimme tukemaan Itämeren ekosysteemiä ja auttamaan sitä voimaan paremmin”, Lindroos kertoo.

Cocktail on taidetta

Lindroos on jo kisakonkari, sillä hän osallistui ensimmäistä kertaa World Class Global Bartender of the Year -kisaan vuonna 2019.  

Tänä vuonna kisaajien tehtävänä oli valmistaa Gimlet omalla tyylillään. Yleensä tämän cocktailin happo tulee limestä tai sitruunasta, mutta Lindroos käytti raparperia.

”Sitä kasvaa monissa suomalaisissa puutarhoissa. Lime taas pitää tuoda toiselta puolelta maailmaa.”

Lisäksi hän käytti samettikukkaa saadakseen makumaailmaan kukkaisuutta, appelsiinia ja kamomillaa – sekä tietynlaista taikuutta, joka oli cocktailin teema.

”Halusin tuoda esille asioita, joita tapahtuu koko ajan ympärillämme mutta joita emme riittävästi huomioi.”

Cocktail on parhaimmillaan taideteoksen tapainen kommentti asioihin, jotka ovat tekijälleen tärkeitä. Lindroosille näitä asioita ovat ympäristötietoisuus ja vastuullisuus sekä se, että ihmiset tapaavat ottaa monet asiat – kuten luonnon – itsestäänselvyytenä.

Liisa Lindroos 4__of.jpg

Parempi valmistautuminen tänä vuonna

Suomen raati valitsee reseptejä tehneiden joukosta kymmenen parasta baarimestaria, jotka kilpailevat keskenään erilaisissa taidoissa. Kolme parasta pääsee Pohjoismaiden karsintoihin, joista kunkin maan paras valitaan edustamaan maataan kansainväliseen kisaan Sydneyyn.

Loppukilpailussa on mukana 50 kisaajaa, jotka suorittavat tuomareiden ja yleisön edessä haasteita.

Vuonna 2019 kilpailijoiden piti esimerkiksi luoda cocktail ja parittaa se ruoan kanssa, tehdä highball-drinkki omalla tyylillään, luoda kolmen juoman makumatka sekä valmistaa cocktail yllätysaineksista.

”Olin aika ihmeissäni enkä ollut osannut varautua siihen, mitä kisassa pitäisi osata.”

Tänä vuonna Lindroos treenasi kesälomallaan neljänä päivänä viikossa makujen luomista ja esiintymistä sekä luki alan julkaisuja. Apuna on ollut Diageon brändilähettiläs Kenneth Löfström.

”Ei sinne läpsyttelemään mennä. Sinne mennään voittamaan.”

Alkoholittomuustrendi palvelee asiakkaita

Cocktailmaailma muuttuu koko ajan. Tällä hetkellä esimerkiksi alkoholittomuus on suuri trendi.

”Se on hyvä juttu. Kaikki eivät halua juoda alkoholia, ja alkoholittomat versiot antavat myös heille mahdollisuuden nauttia loppuun asti suunnitelluista cocktaileista.”

Lindroos haluaisi mennä toviksi töihin ulkomaille, oppia uutta ja tulla takaisin Suomeen perustamaan omaa cocktailravintolaa.

”Olisi mahtavaa, jos voisin joskus olla jollekulle sellainen esikuva kuin kanadalainen Kaitlyn Stewart on minulle. Hän on – jos ei nyt kapinallinen niin – erilainen. Hän rikkoo sitä kulttuuria, että aina pitäisi olla puku päällä ja kovat kaulassa.”