Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka:

Juhli kuin ammattilainen!

Juhlajärjestäjä kertoo, kuinka järjestät maagiset juhlat keskellä arkea. Tällä hetkellä suomalaiset satsaavat lastenkutsuihin ja 50-vuotisjuhliin, kertoo ammatikseen juhlia järjestävä Jenna Antinmaa. Aina juhlaan ei kuitenkaan tarvita erityistä syytä, vaan pienin teoin arkeenkin voi saada rutkasti juhlavuutta.

“En ymmärrä, miksi ihmiset pelkäävät syntymäpäiviään. Ne ovat paras asia, mitä voi juhlia”, ihmettelee oululainen Jenna Antinmaa.

Antinmaa tietää tasan tarkkaan, miten suomalaiset juhlivat ja mikä takaa onnistuneet juhlat. Nainen tunnetaan myös nimellä Juhlaguru – sillä nimellä hän on järjestänyt juhlia ammatikseen jo vuodesta 2013 saakka. Yhden naisen yritys hoitaa yksityis- ja yritysjuhlien lisäksi myös juontokeikat.

Arjesta juhlaa

Juhlilla on tärkeä paikka elämässä, vaikka etenkin alkuvuodesta puhutaan usein juhlimisen huonoista puolista. Tammikuussa moni ryhtyy tiukalle tipattomalle, vaikka juhlia voi monin eri tavoin, Antinmaa muistuttaa.

“Juhla on vastapainoa stressaavalle arjelle, sillä juhliminen saa aikaan endorfiinia ja hyvää oloa. Tärkeintä juhlimisessa on yhteishengen luominen.”

Tällä hetkellä suomalaiset panostavat muun muassa lasten syntymäpäiväjuhliin ja teemallisiin 50-vuotisjuhliin, kertoo Antinmaa. Häihin käytetään myös ennätysmäärä rahaa, mutta niitä suunnitellessa suomalaiset keskittyvät miettimään, missä jo voisi säästää.

Yrityspuolella juhlitaan Oktoberfesteja ja pikkujouluja isosti, joten etenkin loppuvuosi on Antinmaalle kiireistä aikaa. Työpaikoilla on tärkeää juhlia yhteisiä saavutuksia, kuten positiivisia vuosikatsauksia ja samalla palkita työntekijöitä, hän sanoo.

Näin saat tuotua juhlan helposti osaksi arkea

1. Juhlavuutta saa aikaan tekemällä pieniä muutoksia muun muassa arkiruokailuun. Kattausta voi välillä miettiä erityisemmin.

“Sanon ihmisille, että katsokaapa tuonne teidän vitriiniin, jossa on hopeiset ja helposti särkyvät. Ottakaa ykkösastiat vitriinistä käyttöön myös arkisin ja syökää niiltä”, Antinmaa vinkkaa.

2. Kesäisin voi kerätä kauniita luonnonkukkia kattaukseen tai ruokapöydän näyttävään kimppuun.

Yleensä arjessa syödään nopeasti ja jatketaan hommia. Yksi olennainen tapa luoda juhlavaa tunnelmaa onkin siis hitaasti syöminen.
Antinmaa rakastaa erityisesti joulun viettoa, kun ruokailu on isossa roolissa: siihen panostetaan ja sitä odotetaan.

“Jouluna katetaan kauniisti, keskustellaan rauhassa ja keskitytään yhdessä olemiseen. Makustellaan ja nautiskellaan ruokaa. Ja pannaan puhelimet ja iPadit pois. Saman voi tehdä arkenakin”, hän huomauttaa.

3. Jos ystäviä on tulossa kylään, mietitty alkujuoma ilahduttaa takuulla vieraita. Tavallisen oluen ja siiderin sijaan ystäville voi tarjota uudella reseptillä tehdyn juoman tai vaikkapa alkumaljan tavallista hienommasta lasista. Tutusta kaavasta poikkeava juoma yllättää.

“Onneksi juomavalikoima on monipuolistunut – nykyään myös maistellaan eikä pelkästään juoda. Juominen rentouttaa juhlijat, näin me suomalaiset sen itse näemme”, Antinmaa sanoo.

On toki myös muistettava alkoholittomat versiot niille, jotka ovat kuskina tai eivät halua prosentteja juomaansa.

4. Taustamusiikki tekee juhlan. Arkiruokailun lomassa soimaan voi laittaa hyvää taustamusiikkia. Antinmaa itse etsii Spotifysta esimerkiksi hyvän smooth jazz -soittolistan tai laittaa Norah Jonesin levyn soimaan.

“Ei sitä mikä kuuluu päivittäin radiosta, vaan jotain spesiaalimpaa.”

5. Ykkösetkin kannattaa vetää joskus päälle ilman suurempaa syytä. Kavereiden kanssa voi sopia päivän, jolloin pukeudutaan paremmin ja varataan vaikkapa ravintolasta pöytä. Kun laittautuu, on kiva lähteä näyttäytymään kaupungille.

“On kiva panostaa ulkonäköön, kun lähtee ulos. Joskus se kannattaa myös silloin, kun viettää aikaa vaikka puolison kanssa kotona. Aina ei tarvitse olla pieruverkkareissa, vähän hameenhelmaa heilumaan ja lilaa luomiin!”, Antinmaa kannustaa.

6. Salaisuus onnistuneeseen juhlaan tai illanistujaisiin on se, että illan emäntä tai isäntä rentoutuu ja viihtyy aidosti. Kun Antinmaa viettää iltaa ystävien kesken jonkun luona, he sopivat, että kaikki tekevät alussa jotain: yksi huolehtii juomat, toinen pilkkoo salaatin. Näin kaikki vaiva ei kasaannu järjestäjälle.

“Loppujen lopuksi suurin tekijä, mikä erottaa arjen juhlasta on naurun, ilon ja hymyjen määrä. Kun suomalaiset juhlivat, uskalletaan nauraa ja hymyillä vaikka tuntemattomille.”

Ammatiksi juhlajärjestäjä?

Siitä saakka kun Antinmaa täytti 30 vuotta, hän on järjestänyt joka vuosi suuret syntymäpäiväjuhlat. Vuodesta toiseen kantava teema on yllätysjuhlat: Antinmaa ilmoittaa vieraille paikan, kellonajan ja pukukoodin. Vieraat eivät koskaan tiedä etukäteen, mitä tuleman pitää.

“On ollut fiftariteemaisia bileitä, kellohameita ja Amerikan autoja. Joskus olemme tandempyöräilleet ja kaupunkisuunnistaneet. Jos järjestän itselleni jotain, se on aina yllättävää.”

“Päädyin pankkineidistä bilehileeksi. Pankissa työskennellessäni tajusin, että hetkonen, minä olen aina se joka järjestää kaikkien seurojen ja porukoiden tapahtumat. En ole juhlissa ikinä juhlimassa, vaan minulla on aina joku rooli taustajoukoissa”, hän kertoo.

Viimeinen potku yrittäjyyteen oli 2 500 ihmistä vetänyt Oulussa järjestetty Liikukko nää -liikunta- ja hyvinvointitapahtuma. Se oli Antinmaan orgamisoima iso tapahtuma Oulun nuorkauppakamarin toimesta ja sai naisen pohtimaan, että jos hän osaa järjestää vapaa-ajalla tällaisen tapahtuman, miksei sitä voisi tehdä myös työkseen.

Vaikka toisin voisi luulla, juhlajärjestäjä ei itse juhli juuri koskaan. Viikonloppuiset juhlat ovat hänelle työarkea, mutta vuodesta on pyhitetty yksi erityispäivä Antinmaan omille syntymäpäiväjuhlille.