Vehnäolut raikastaa rasvaiset ruoat: savulohitäytteiset letut ja olutmarinoitu punasipuli
Vehnäolut on oikea valinta silloin, kun etsit sopivaa juomaa kalaruokien tai kermaisten keittojen oheen. Raikkaan hedelmäinen olut tasapainottaa kalan rasvaisuutta. Samasta syystä vehnäolut maistuu myös grilliruoan kanssa. Toisaalta käypä vehnäolut silloinkin, kun haluat pitää aterian kevyen raikkaana: silloin sen kanssa tarjotaan salaattia.
Tässä reseptissä vehnäolut paritetaan savukalan ja rapsakan rasvaisten lettujen kanssa. (Reseptissä muuten yhdistyy kaksi trendiä: suolaiset letut ja vehnäolut!) Jutun juju on siinä, että vehnäolutta käytetään myös lettutaikinassa, mikä antaa sille kuohkeutta ja tekee letuista rapeita ja pitsimäisiä.
Lettujen kanssa tarjotaan kermaista savukalatahnaa ja punasipulia – joka sekin marinoidaan vehnäoluessa. Kun sama olut – esimerkiksi Lahden Erikois Vehnä – antaa makua sekä letuille että sipuleille ja vielä toimii ruokajuomana, makuelämys on täydellinen!
Vinkki! Voit valmistaa letut kesällä myös muurinpohjapannulla. Tai paista taikinasta pikkulettuja blinien tyyliin syötäväksi.
Suolaiset letut ja savulohitäyte
Lettutaikina
0,5 l Lahden Erikois Vehnä -olutta
3 dl vehnäjauhoja
3 munaa
1 tl jauhettua inkivääriä
½ tl suolaa
öljyä paistamiseen
Savulohitäyte
150 g ranskankermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g lämminsavustettua lohta
3 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
1 rkl sitruunan mehua
suolaa ja mustapippuria
Vehnäolutmarinoitu punasipuli
2 punasipulia
½ dl Lahden Erikois Vehnä -olutta
½ dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
Näin valmistat suolaiset letut ja savulohitäytteen
Lettutaikina
Mittaa olut kulhoon ja sekoita joukkoon jauhot. Riko munat taikinan sekaan, mausta inkiväärillä ja suolalla. Vatkaa taikina sileäksi. Laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi tekeytymään. Valmista sillä välin savulohitäyte ja vehnäolutmarinoitu punasipuli.
Paista taikinasta ohuita isoja lettuja öljyn avulla. Tarjoile letut lämpiminä savulohitäytteen ja vehnäolutmarinoitujen punasipuleiden kanssa.
Savulohitäyte
Sekoita ranskankerma ja tuorejuusto keskenään. Lisää joukkoon savulohi pieninä paloina. Mausta tillillä, sitruunanmehulla, suolalla ja mustapippurilla.
Vehnäolutmarinoitu punasipuli
Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi. Laita renkaat kattilaan yhdessä oluen, sokerin ja suolan kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. Sekoita lopuksi joukkoon sitruunanmehu.