Vaalea lager on täydellinen pari pubiruoalle: klassinen fish & chips
Vaaleaa lageria pidetään maailman suosituimpana oluttyyppinä, ja se on myös suomalaisten kestosuosikki. Vaalea lager on kepeän maltainen ja hennosti humaloitu pohjahiivaolut. Ruokajuomana se on moniottelija: klassikkovalinta pizzan, broilerin ja pubiruokien (kuten fish & chipsin) kumppaniksi, mutta se toimii yhtälailla myös joulupöydän juomana sekä texmex-ruokien ja aasialaisten makujen kaverina. Aika oivallinen valinta siis!
Foster’s puolestaan on Australian lahja lagerin ystäville. Sen tasapainoinen maku ja hienovarainen, hedelmäinen humalointi jättävät suuhun raikkaan maun. Tämä rento ja raikas olut onkin mainio makupari fish & chips -annokselle, joka on itsessään tuhtia tavaraa. Lasin lisäksi lageria voi lorauttaa kalan frittitaikinaan, johon tulee perinteisesti olutta. Raikkaan lagerin maltaat antavat taikinalle hieman makeutta, hiiva happamuutta ja hiilidioksidi kuohkeutta.
Fish & chipsit on helppo valmistaa alusta asti itse. Tarvitset vain lämpömittarin, jotta saat uppopaistoöljyn oikean lämpöiseksi, ja kalan suhteen on tärkeää käyttää mahdollisimman tuoretta kalaa. Turska on klassinen valinta, mutta myös kotimainen kuha toimii hienosti.
Käytä frittitaikinaan mahdollisimman kylmiä raaka-aineita ja anna sen tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen kalojen paistamista.
Ja sitten chipsit! Kotitekoisten ranskalaisten valmistuksessa on pari salaisuutta. Ensinnäkin perunat kannattaa pulauttaa toviksi kylmään veteen ja kuivata sen jälkeen hyvin. Kylpy poistaa perunoista ylimääräisen tärkkelyksen. Toinen jippo on se, että ranskalaiset paistetaan kahteen otteeseen. Ensimmäisellä kierroksella ne kypsennetään melko matalassa lämmössä, toisella kierroksella niihin otetaan väriä ja rapeutta kuumemmassa öljyssä.
Annoksen kruunaa maukas rakuunamajoneesi. Tätä helpommaksi ei itse tehty majoneesi muutu: ainekset mitataan kapeaan, korkeaan kulhoon ja surautetaan sauvasekoittimella majoneesiksi. Tähän ei suttaannu viittä minuuttia kauempaa – ja maku on niin mainio, että käsityksesi majoneeseista saattaa mennä uusiksi.
Klassinen fish & chips
4:lle
Fish
600 g vaaleaa kalafilettä (esim. turskaa tai kuhaa)
suolaa ja valkopippuria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja + 2 rkl kalojen jauhotukseen
1 tl leivinjauhetta
0,33 l Foster’s-olutta
2 rkl sitruunamehua
Chips
3 perunaa (300 g)
1 palsternakka (120 g)
1 lanttu (200 g)
suolaa
Rakuunamajoneesi
1 muna
1 rkl tuoretta rakuunaa hienonnettuna
2 tl dijon-sinappia
2 tl sitruunamehua
½ tl suolaa
3 dl rypsiöljyä
Lisäksi
2 l rypsiöljyä uppopaistamiseen
Näin valmistat fish & chipsit
Fish
Valmista ensin frityyritaikina: sekoita vehnäjauhot, 1 dl perunajauhoja ja leivinjauhe keskenään. Vispaa joukkoon olut ja sitruunamehu. Laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Leikkaa tarvittaessa kalafileestä ruodot pois. Leikkaa fileet neljäksi pitkulaiseksi annospalaksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Laita 2 rkl perunajauhoja lautaselle ja pyörittele kalat siinä.
Dippaa kalafileet frityyritaikinaan ja uppopaista ne parissa erässä kullanruskeiksi sen jälkeen, kun olet paistanut chipsit.
Chips
Pese perunat hyvin, niitä ei tarvitse kuoria. Kuori palsternakka ja lanttu. Leikkaa juurekset ranskalaisiksi ja laita 15–30 minuutiksi kylmään veteen. Valuta vedet pois ja kuivaa juurekset hyvin.
Kuumenna öljy kattilassa 120-asteiseksi. Uppopaista juurekset kypsiksi, noin 5 minuuttia. Siirrä sivuun.
Kuumenna öljy sitten 180-asteiseksi. Uppopaista juurekset uudestaan, jotta ne ruskistuvat. Mausta suolalla. Uppopaista tässä lämpötilassa myös kalat.
Rakuunamajoneesi
Ota kapea ja korkea astia, esimerkiksi sauvasekoittimen kulho on hyvä. Laita kulhon pohjalle muna, hienonnettu rakuuna, dijon-sinappi, sitruuna ja suola. Lisää öljy.
Aseta sauvasekoitin purkin pohjalle ja laita päälle. Nosta sekoitin sen käydessä purkin pohjalta pinnalle, jonka aikana majoneesi muodostuu.
Tarjoile fish & chipsit rakuunamajoneesin kanssa.