Pullosta, tölkistä vai lasista? Valitse oluesi tilanteen mukaan
Oluen nautiskelutapoja on yhtä monta kuin on oluen juojia. On pitkälti makuasia, nauttiiko oluensa pullonsuusta, tölkistä, lasista tai vaikka muovituopista. Jokainen tapa on omalla tavallaan oikea.
Tietyissä tilanteissa tarjoilutavalla on kuitenkin väliä, jotta oluen eri elementit, kuten ulkonäkö, maku ja tuoksu, pääsevät oikeuksiinsa parhaalla mahdollisella tavalla.
Kaikki lähtee siitä, että oluen tarjoilulämpötila on oikea. Yksi ohjenuora tähän on, että mitä vähemmän alkoholia on, sitä kylmempänä olut kannattaa tarjoilla.
- Vaaleat oluet hyvin jäähdytettyinä eli noin 8–10-asteisina.
- Tummat oluet ja alet viilennettyinä, noin 10–14-asteisina.
- Hyvin vahvat oluet maistuvat parhailta hieman viileinä, noin 14–18-asteisina.
Vaikka suosituksia oluen tarjoilutapaan löytyy, kolikon toinen puoli on tilanne ja tunnelma. Parhaan olutnautinnon nimittäin viimeistelee kaikki juontihetkeen liittyvä: miljöö, ihmiset, äänimaailma, tuoksut, ruoka, sää. Monella nämä asiat vaikuttavat myös siihen, valikoiko kaupasta olutta pullossa, tölkissä vai kaataako sen lasiin nautittavaksi.
Lasissa oluen olemus pääsee parhaiten oikeuksiinsa
Olutlasi mahdollistaa kokonaisvaltaisen olutelämyksen. Kun olutta kaataa lasiin, saa nauttia vaimeasta virtaavasta äänestä, voimistuvasta tuoksusta, vaahdon muodostumisesta sekä tarkastella oluen väriä.
Lasissa oluen pinnalle muodostuu vaahtoa, jota kutsutaan vaahtokukaksi. Sillä on tärkeä rooli makuelämyksen luomisessa. Vaahtokukka nimittäin toimii eräänlaisena kantena pitäen oluen aromit ja tuoksut tallessa. Tällöin olut maistuukin paremmalta.
Joidenkin oluiden kohdalla lasiin kaataminen on miltei välttämättömyys. Esimerkiksi irlantilaisen Guinness-oluen ominaispiirre on paksu kermainen vaahtokukka. Se muodostuu oluen pinnalle tölkin sisällä olevan pienen typpikuulan ansiosta, kun oluen kaataa lasiin.
Edellä mainituista syistä etenkin olutpruuveissa eli oluiden maisteluissa käytetään laseja. Jokaiselle oluttyypille on omat lasinsa, jotka on suunniteltu niin, että ne tukevat parhaalla tavalla oluttyypin ulkonäköä, makua ja annoskokoa.
Lasin etu oluen nautiskelussa on sekin, että lasiin voi sekoittaa oluesta erilaisia drinkkejä!
Valitse oluelle oikeanlainen lasi
Pullossa pysyy viileänä ja kilahtaa kivasti
Monelle oluen pakkaus on nimenomaan osa nautintoa. Viileä lasipullon kylki, pullossa virtaava kultainen juoma, lasipullojen kalahdus kippistellessä – siinä on jo monta syytä valita olut pullossa.
Jotkut oluet, kuten meksikolaiset lagerit, on jopa tarkoitettu nautittavaksi suoraan pullosta. Esimerkiksi Sol-oluen aurinkoiseen brändiin kuuluu vahvasti kirkas lasipullo ja pullonkaulaan lisätty limelohko.
Lue miten Sol juodaan oikeaoppisesti
Pullosta juotuna olut maistuu usein kevyeltä ja raikkaalta, mikä johtuu osittain siitä, että pullosta oluen aromit eivät tuoksu nenään niin vahvasti. Paksussa lasipullossa olut myös pysyy hieman pidempään viileänä.
Tölkissä kevyt, käytännöllinen ja aina valmis tarjoiltavaksi
Tölkki taas on usein käytännöllinen valinta, sillä se on kevyempi kantaa ja nopeampi jäähdyttää tarjoilulämpöiseksi. Tölkin paras puoli on avatessa kuuluva sihahdus – se ikään kuin napsauttaa rentoutusasetuksen päälle ja saa hartiat laskeutumaan.
Pullosta tai tölkistä tarjoillun oluen hauskin puoli on se, että nykyään oluissa on toinen toistaan hienompia, värikkäämpiä ja hauskempia pakkauksia ja etikettejä, joten olut toimii kekkereiden kattauksessa jopa koristeena!