Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Olut, Tietoa oluesta:

Pala oululaista oluthistoriaa – Hartwall tuo markkinoille legendaarisen Toppilan oluen

Toppilan olut on täällä taas. Hartwall on tuonut takaisin legendaarisen oululaisoluen päivitetyn version. 2000-luvun Toppilan olut on raikas Helles-tyyppinen lager, joka jatkaa alkuperäisen nimenkantajan tarinaa – missäpä muualla kuin Oulussa.

Oulujoen pohjoispuolelle, Perämeren rannalla kohoaa Toppila, kaupunginosa Oulussa. Toppila tunnetaan perinteikkäistä teollisuusrakennuksistaan ja satamastaan, joka oli 1900-luvun taitteessa koko Oulun merkittävin satama.

Jotkut muistavat myös oluen. Kyllä, Toppilassa pantiin olutta yli sadan vuoden ajan.

Toppilan oluen tarina alkoi vuonna 1865 Isak Wilhelm Fellmanin perustamassa Toppilansalmen Oluttehtaassa. Siitä lähtien Toppilassa pantiin olutta samoissa tiloissa katkotta aina vuoteen 1979 asti. Tuolloin Toppilan Mallasjuomatehdas -nimellä tunnettu panimo keitti viimeisen kattilallisen Toppilan olutta.

Tai näin ainakin luultiin. Nyt Hartwall on kuitenkin herättänyt henkiin palan oululaista oluthistoriaa. Toppila olut on taas oululaisten ja tietenkin muidenkin Oulussa piipahtavien oluen ystävien saatavilla.

Vanha tarina, uusi luku

Hartwallin haltuun Toppilan olut päätyi itse asiassa jo 1980-luvun lopulla, jolloin se osti Toppilan Mallasjuomatehtaan sen viimeisinä vuosina omistaneen Mallasjuoma Oy:n. Samalla Hartwall sai haltuunsa sekä Toppilan olut -tuotemerkin että oluen reseptit.

Nyt markkinoille tuotava Toppilan olut on kuitenkin hitusen päivitetty versio alkuperäisestä, vuodet ovat muuttaneet myös meidän suomalaisten olutmakua. Uusi Toppilan olut on tähän sopien saksalaistyyppinen Helles-lager, joka on raikas, pehmeän maltainen ja kevyesti humaloitu.

”Ehdotus Toppilan oluesta Helles-lagerina tuli itse asiassa projektissa mukana olleelta Oluthuone Leskisen Esa Hiltuselta. Me innostuimme heti, sillä Helles-tyylistä olutta ei Suomessa vielä juuri tehdä. Olut myös syntyi vaivattomasti, ja valmiin oluen maku napsahti kerrasta kohdilleen”, Hartwallin erikoisolutpanimo Mattsonin panimomestari Hannele Alakarhu kertoo.

Perinteisiin lager-oluisiin verrattuna Helles on maultaan pyöreämpi, aromikkaampi ja hedelmäisempi. Maukkaana ja helposti juotavana oluena se sopii hyvin esimerkiksi salaattien ja merenelävien makupariksi.

Oululaisuus kunniaan

Toppilan olut päivitetty tähän päivään, ja Hartwallilla on huolehdittu tarkasti, ettei se menetä oululaisuuttaan.

Kun Toppilan olutta lähdettiin suunnittelemaan, Flinck, Hiltunen ja Sulkala antoivat vinkkejä oululaisten oluen ystävien makumieltymyksistä ja toiveista. Heidän ravintoloissaan olut näkee myös päivänvalon: Ihka ensimmäisen siemauksen uudesta Toppilan oluesta voi nauttia jokaiselle oululaiselle tutuissa Jumprussa, Kaarlenholvissa, Oluthuone Leskisessä, 45 Specialissa ja Zivagossa. Ravintoloiden tiskeillä Toppilan oluen tunnistaa perinteisestä etiketistä, jossa komeilee alkuperäisen oululaisoluen tapaan Toivo-fregatti.

Fregatti päätyi Toppilan oluen etikettiin alun perin yhteisen omistajan kautta. 1800-luvun lopulla Toppilansalmen Oluttehtaan omisti hetken aikaan Snellmanin kauppiassuku, joka omisti myös Toppilassa Kraakkarin veistämöllä rakennetun Toivon. Ei liene kaukaa haettu arvaus, että myös Toivon kannella on aikoinaan nautittu Toppilassa valmistettua olutta.

Vaikka Toppilan panimosta on aika jättänyt, ovat panimon rakennukset edelleen pystyssä. Asiaan kuuluvasti vanhalta panimoalueelta löytyy nykyään myös Hartwallin jakeluvarasto, joten olut löytää Toppilasta edelleen tiensä oululaisen olutkansan laseihin.