Oluttasting on hyvä tapa oppia oluista – asiantuntijan vinkit maisteluun
Jos haluat oppia lisää oluista ja viettää samalla rentoa aikaa ystävien kanssa, oluttasting on juuri oikea ratkaisu. Tai olutpruuvi, olutkoulu tai olutmaistelut… Kivalla tapahtumalla on monta nimeä. Eikä siinäkään ole yhtä oikeaa kaavaa, kuinka tilaisuus kuuluisi järjestää, Hartwallin tuotepäällikkö Ville Alanko toteaa.
”Oluttastingin voi pitää perinteisesti ystäväporukassa tai halutessaan vain itselleen. Olutpruuvi toimii myös hengenluojana työyhteisössä ja koulutuksena erityisesti ravintola-alan ihmisille”, Alanko vinkkaa.
Oluttastingien suosio liittyy viime vuosina jyllääneeseen pienpanimobuumiin ja erilaisten oluiden määrän kasvuun.
”Esimerkiksi meillä Hartwallissa on valikoimassa nykyään parikymmentä eri olutbrändiä ja laskentatavasta riippuen nelisenkymmentä olutlaatua ja 60–70 makuvarianttia”, Alanko sanoo.
Valitse oluttastingille teema: tietty oluttyyppi, maa tai vaikka kilpailu
Alanko on osallistunut lukemattomiin oluttastingeihin milloin työn merkeissä, milloin vapaa-ajalla kaveriporukassa. Hän on myös työnsä puolesta vetänyt kymmeniä maisteluita.
Kokemuksensa pohjalta hän kannustaa järjestäjää etukäteen miettimään, mitä maistelulta halutaan. Olut on itsessään hauska tuoteryhmä, johon voi suhtautua halutessaan rennon vapaamielisesti tai asiallisen faktapohjaisesti.
”Olutpruuvissa on hyvä olla joku teema, kuten tietty oluttyyppi tai yhden maan erikoisuudet. Tai sen voi järjestää leikkimieliseksi kilpailuksi, kuka tunnistaa sokkona alkoholittoman ja alkoholillisen oluen. Yksi vaihtoehto on järjestää olutraati, jossa jokainen tuo maistettavan oluen ja suosituin palkitaan”, Alanko luettelee ideoita.
Alangolla on kokemusta myös maisteluista, joista suuhun on jäänyt väljähtänyt maku. Silloin ei yleensä ole mietitty, miksi ja mitä oluita ollaan maistelemassa. Esimerkiksi onko maistelun tavoitteena oppia uutta oluista vai vain murtaa sosiaalisesti jäätä? Entä mitä maistelun jälleen tapahtuu, jatketaanko illanviettoa yhdessä?
”Jos oluita vain maistetaan ja kirjataan ylös, mikä on parasta, tällainen oluttasting ei välttämättä kiinnosta muita kuin varsinaisia olutharrastajia. Eli joku juju maistelussa pitäisi olla”, Alanko muistuttaa.
Yhden brändin eri oluttyypit – tai yksi oluttyyppi eri brändeiltä
Yksi helppo tapa järjestää oluttasting on tutustua yhden olutbrändin eri oluisiin.
”Esimerkiksi Lahden Erikoiselta löytyy 14 erilaista oluttyyppiä vaaleasta lagerista pacific coast IPA:an. Kun siitä perheestä löytää mieleisen, voi seuraavassa tastingissä jatkaa vertailemalla eri valmistajien versioita kyseisestä oluttyypistä. Itse olen saanut eniten irti niistä maisteluista, missä verrataan keskenään suhteellisen samanlaisia oluita, koska tuolloin niiden keskinäiset pienet erot korostuvat”, kertoo Alanko.
Oluttasting on erityisen onnistunut, kun osallistuja poistuu jotain oluesta oppineena.
”Hienointa on, jos olutpruuvin jälkeen osaa tehdä itselleen osuvampia olutvalintoja”, Alanko summaa.
7 vinkkiä: näin järjestät oluttastingin
- Mieti tastingin tarkoitus. Esimerkiksi järjestätkö maistelun avoimena, puoliavoimena vai sokkona. Avoimessa maisteltavat oluet tiedetään. Puoliavoimessa tiedetään, mitä tullaan maistamaan mutta maistelujärjestystä ei tiedetä. Sokkotestissä maistajat eivät tiedä, mitä oluita maistetaan ja missä järjestyksessä.
- Valitse oluet. Voit valita ne jonkin teeman mukaan, esimerkiksi eri valmistajien lagerit tai IPA:t, yhden maan oluterikoisuudet, alkoholittomat oluet, makkaraan oletettavasti natsaavat oluet... Kotipruuviin kannattaa valita 3–6 olutta.
- Hanki varusteet: pullonavaaja ja lasit. Laseista riittää, kun kullekin maistajalle on yksi. Lasien kannattaa olla keskenään samantyyppisiä, jotta makuominaisuudet erottuvat parhaiten. Jalallinen ja kirkas viinilasi sopii maisteluun ihan hyvin.
- Varaa osallistujille muistiinpanovälineet ja sovi etukäteen, mitä ominaisuuksia maistellaan. Netistä voi tulostaa niin sanotun maku- eli flavoripyörän, josta löytyy hyvä termistö ominaisuuksien kuvaamiseen. Karkeasti ottaen oluista selvitetään ulkonäkö, tuoksu ja maku. Maistajille on tärkeää tietää viimeistään oluttastingin päätteeksi, mitä missäkin lasissa on ollut.
- Tuo pöytään kannullinen vettä. Toisin kuin viininmaistajaisissa, olutpruuvissa oluet nielaistaan, koska oluissa on paljon katkeria makuja, jotka maistaa vasta kun oluen juo. Eri oluiden välissä on hyvä neutraloida suu vedellä.
- Tarkista tarjoilulämpötila. Tarjoa oluet niiden suosituslämpötilojen mukaan, lähtökohtaisesti viileinä. Maistelussa edetään kevyistä oluen mauista vahvaan.
- Pidä rento asenne. Olut ei ole vakava asia eikä makuasioista kannata väitellä. Jokaisella on oikeus pitää mistä haluaa!