Olutjälkiruoat
Olutta jälkiruoassa? Miksipä ei! Kuulostaa ehkä erikoiselta, mutta olut toimii erinomaisesti myös makeissa herkuissa. Kokosimme kolme superhelppoa olutjälkkäriä, joilla hurmaat oluesta pitävät vieraasi.
Oluen parittaminen jälkiruokajuomaksi tai jopa suklaakakun mehevöittäminen tummalla oluella ovat luultavasti oluenystävälle tuttuja makuelämyksiä. Mutta harvempi on tehnyt oluesta jälkiruokia. Olut kuitenkin sopii moniin jälkkäreihin erinomaisesti: tumma olut ja suklaa ovat hyvä pari, vehnäolut taas käy raikkaiden ja hedelmäisten makujen kanssa.
Beer float eli olut-jäätelösooda sopii illallisen päätteeksi
Moni muistaa lapsuudestaan, kuinka jäätelöön sekoitettiin limua. Sama idea on beer floatissa eli olut-jäätelösoodassa. Vaniljajäätelön kanssa sopii tumma ja tuhti, hieman makea olut kuten Guinness Draught. Guinness-stoutin parina toimii myös kahvijäätelö. Pursota annoksen päälle suklaakastiketta, ja todelliset herkuttelijat viimeistelevät kokonaisuuden vielä kermavaahdolla.
Beer floatin voi koota myös vehnäoluesta ja mansikkajäätelöstä, tai kokeile hedelmäistä American Pale Alea ja sitruuna- tai appelsiinisorbettia.
Resepti
Beer float
vaniljajäätelöä 1 tölkki Guinness Draught 4,2 % -olutta (0,44 l) suklaakastiketta (kermavaahtoa)
Pyörittele vaniljajäätelöstä neljä palloa ja laita ne laseihin.
Kaada jäätelöpallojen päälle Guinnessiä.
Viimeistele annokset suklaakastikkeella ja halutessasi myös kermavaahdolla.
Beer slushie eli olut-jäähile on raikas helleherkku
Slushiet ovat tuttuja kesäherkkuja, joita on perinteisesti tehty mehuista ja limuista, mutta slushie syntyy myös oluesta. Jälkiruoan lisäksi olut-slushie on pitkän kaavan illallisella mainio väliruoka, joka raikastaa makupalettia.
Valmista slushie trendikkäästä uutuusoluesta, greipin makuisesta Mattsson Sour Alesta. Jäiselle jälkkärille antavat lisämakua ja -väriä ananasmehu ja vadelmat sekä makeutta hunaja.
Resepti
Beer slushie
1 pullo Mattsson Grapefruit Sour Ale -olutta (0,33 l) 2 dl pakastettuja kotimaisia vadelmia n. ½ dl ananasmehua 1 rkl vaaleaa siirappia tai hunajaa koristeluun vadelmia ja mintun lehtiä
Kaada olut jääpalamuotteihin tai -pussiin. Jäädytä noin vuorokauden ajan.
Irrota olutjääpalat ja laita tehosekoittimeen. Lisää vadelmat, ananasmehu ja siirappi tai hunaja.
Aja seos hileiseksi. Lisää tarvittaessa hieman ananasmehua, jotta saat sopivan koostumuksen.
Jaa jäämurske laseihin tai kulhoihin.
Koristele vadelmilla ja mintun lehdillä. Tarjoile.
Beer popsicles eli olut-mehujäät – yhdistele eri makuja
Beer popsicles ovat kuin kotitekoisia mehujäitä, mutta mehun tilalla vain on olutta. Olut-jäihin sopivat erityisesti erilaiset lagerit ja alet, mutta myös soureja ja saisoneita kannattaa kokeilla. Samoin alkoholittomat oluet toimivat beer popsicleissä erinomaisesti.
Oluiden kaveriksi muotteihin jäädytetään hedelmiä, marjoja ja yrttejä. Hedelmät ja muut makuaineet voi myös soseuttaa ja jäädyttää oluen mukana, jolloin niiden maku on intensiivisempi. Jos beer popsicleihin kaipaa makeutta, sitä saa vaalealla siirapilla tai hunajalla.
Kokeile beer popsicleissa rohkeasti erilaisia makupareja. Esimerkiksi nämä makuparit toimivat hyvin:
1. Lapin Kulta 0,0 % + verigreippi + passionhedelmä + rosmariini
2. Lahden Erikois Mild Ale + lime + pensasmustikka + minttu
3. Newcastle Brown Ale + sitruuna + sitruunamelissa
Resepti
Beer popsicles
erilaisia oluita (lager, ale, sour, saison) hedelmiä, marjoja, yrttejä
Laita marjat, paloitellut hedelmät ja yrtit mehujäämuotteihin. Kaada päälle olutta.
TAI soseuta marjat, hedelmät ja yrtit oluen kanssa tehosekoittimessa. Annostele olut-hedelmäseos jääpalamuotteihin.
Pakasta vuorokauden ajan.