Lahden Erikoisen jouluolutresepti on kestosuosikki!
Olisiko aika virittäytyä joulun tunnelmaan? Laita joululaulut soimaan, koristele koti ja maista Lahden Erikoisen jouluolutta. Tumman lagerin suklaiset vivahteet virittävät aistit välittömästi jouluun.
Keskitäyteläinen, tumman maltainen ja lempeän paahteinen lagerolut on helposti nautittava toisin kuin monet muut tummat oluttyylit. Niiden vahvan paahteisuuden ansiosta moni voi kokea, että maistiainen riittää.
”Me taas halusimme tehdä tumman ja herkullisen oluen, joka on myös helposti juotava”, Hartwallin tuotepäällikkö Ari Nykänen kertoo.
Lahden Erikois Joulu on monille jo tuttu: se on markkinoilla neljättä joulua. Suosio on kasvanut vuosi vuodelta.
”Tuote on ollut hyvin pidetty. Aiemmista vuosista olemme triplanneet myynnin.”
Olut on myynnissä jouluun saakka. Sitä on saatavilla 0,33 litran tölkkeinä kuuden pakkauksissa ja yksittäin puolen litran tölkkeinä.
Jouluoluen resepti – näin Lahden Erikois Joulu syntyi
Jouluolut on Lahden Erikois -tuoteperheen ainoa tumma olut. Vaikka markkinoille on viime vuosina pienpanimobuumin myötä tullut myös harvinaisempia vaaleita jouluoluita, haluttiin Hartwallilla tehdä perinteitä kunnioittava tumma jouluolut, joka sopii moneen makuun.
”Tumman jouluoluen perinne on hyvin vanha. Talvella ihmiset hakevat huomaamattaan topakampia oluita, jotka ovat kuin sisäinen villapaita.”
Hartwallin panimossa Lahdessa tehty olut on pantu pitkälti läheltä tulevista raaka-aineista. Jouluoluen resepti koostuu puhtaasta lahtelaisesta vedestä, humalasta ja mallasohrasta, josta 90 prosenttia saadaan sadan kilometrin säteeltä sopimusviljelijöiltä. Lopputulos on ammattitaidolla pantu, herkullinen täysmallasolut.
Näin yhdistät jouluoluen ruokaan – asiantuntijan vinkit
Huolellisen tuotekehityksen myötä syntynyt jouluolut on moniottelija, joka sopii tarjottavaksi jouluvieraille ruokapöydässä tai saunaoluena. Se toimii hienosti myös pikkujouluissa suolaisen ja makean naposteltavan kanssa.
”Jouluolutreseptin kehittelyssä on nimenomaan pidetty mielessä jouluruoka. Lahden Erikois Joulu sopii loistavasti esimerkiksi kinkun, kalkkunan ja laatikoiden kanssa, puhumattakaan suklaisista jälkiruoista, sillä oluen mausta löytyy suklaisuutta.”
Ruoan ja oluen yhdistämisessä toimii nyrkkisääntö, että olut ja ruoka ovat joko ”samikset tai vastinparit”, Nykänen vinkkaa. Hän kannustaa yhdistämään jouluoluen rohkeasti erilaisiin joulunajan herkkuihin.
”Itse huomasin, että se toimii yllättävän hyvin sinihomejuustolla ja viikunahillokkeella kruunatun piparkakun kanssa.”
Viime jouluna tuotepäällikkö testasi, miten jouluolut sopii leivän leivontaan ja korvasi oluella taikinaan tulevan veden.
”Leivästä tuli maukkaan maltainen ja kauniin vaaleanruskea. Se korvasi hyvin joululimpun.”
Tarjoa jouluolut näin: et tarvitse edes olutlasia!
Sopiva tumman lagrein tarjoilulämpötila on 10–12 astetta. Ota siis jouluolut jääkaapista huoneenlämpöön 15–20 minuuttia ennen nauttimista. Voit myös kaataa jääkaappikylmän oluen suoraan olutlasiin ja nauttia sitä pikkuhiljaa. Tuotteen lämmetessä sen mausta alkaa erottaa uusia kerroksia.
Moni tarjoaisi tumman lagerin kolpakosta, mutta Nykänen suosittelee jouluoluelle tulppaanin muotoista olutlasia. Oluen herkät aromit säilyvät mahdollisimman kauan kapenevassa lasissa.
”Jos sinulla ei ole olutlasia, myös punaviinilasi sopii tähän tarkoitukseen.”