Moi, mitä etsit?

search

Vegaaniset rapujuhlat – kolmen ruokalajin menu

Juoma ja ruoka, Ruoka ja juoma

Näihin alkusyksyn juhliin ravut eivät saaneetkaan kutsua. Illanviettoon voi kokoontua rapujuhlien hengessä myös tarjoamalla kokonaan vegaanisen menun, jossa on samanlaista askartelua kuin ravuissa.

Rapujuhlat ilman rapuja – kuulostaako hyvältä? Myös ravuista piittaamattomat voivat nauttia alkusyksyn hauskimpien kemujen tunnelmasta, snapseista ja juomalauluista sekä tietenkin hyvästä ruoasta.

Suunnittelimme ”rapujuhlat” vegaanille, eli ruokia joissa on rapujuhlien henki mutta ilman niitä rapuja. Esimerkiksi pääruoaksi valittujen paahdettujen artisokkien syönti on samanlaista näpräämistä kuin rapujen kanssa. Alkuruoka, kukkakaaliceviche, taas tarjoillaan paahtoleivän kanssa, joten sekin rapujuhlien elementti tulee huomioitua.

Vegaaniset rapujuhlat – menu

  • Alkuruoka: kukkakaalicevicheä – avokadoa, kirsikkatomaattia, limeä ja jalopenoa
  • Pääruoka: paahdettua latva-artisokkaa ja tofu-hollandaisea
  • Jälkiruoka: iranilaista bastani-jäätelöä – ruusuvettä, sahramia, vaniljaa ja pistaasipähkinöitä
  • Ruokajuomana: Corvers Kauter R3 Riesling Reserve – vegaaninen kuiva ja hapokas viini, jossa vihreää omenaa ja ananasta

Resepti

Alkuruoka: Vegaaninen ceviche

6 annosta

½ kukkakaali (n. 400 g) 1 kypsä avokado 100 g kirsikkatomaatteja 1 pieni punasipuli 1 valkosipulinkynsi 1 jalapeno ½ dl korianteria hienonnettuna 2 limen mehu 3 rkl oliiviöljyä 1 tl suolaa tarjoiluun paahtoleipää
Kokonaisaika 15 min
135 kcal
  • Leikkaa kukkakaali pieniksi kuutioiksi. Kuori avokado, poista kivi ja leikkaa avokado pieniksi paloiksi. Leikkaa myös kirsikkatomaatit pieniksi paloiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna myös jalapeno ja korianteri.

  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua hetken aikaa jääkaapissa. Tarjoile paahdetun leivän kanssa.

Resepti

Pääruoka: Paahdetut latva-artisokat & tofu-hollandaise

6 annosta

6 latva-artisokkaa sitruunaa oliiviöljyä suolaa

Tofu-hollandaise

250 g pehmeää tofua 25 g sulatettua vegaanista voita 2 rkl sitruunamehua 2 rkl ravintohiivahiutaleita ½ tl dijon-sinappia ¼ tl kurkumaa ripaus suolaa
Kokonaisaika 1 t 0 min
Valmistus 30 min
135 kcal
  • Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

  • Valmistele latva-artisokat. Kaada ensin kulhoon kylmää vettä ja purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu. Riivi artisokista uloimmat kovat lehdet irti ja kopauta artisokan vartta napakasti pöydän reunaan, jotta se murtuu irti artisokan pohjasta. Leikkaa kärjestä noin kolmasosa pois, pätkäise myös vartta, jos se on kovin pitkä. Halkaise artisokka kahtia. Poista sen sisällä oleva ”karvainen” kukinto sekä sisimmät lehdet ja siirrä artisokan puolikkaat nopeasti sitruunaveteen, jotta ne eivät tummu. Jos valmistelet artisokat etukäteen, jätä ne sitruunavedessä jääkaappiin odottamaan paahtamista.

  • Leikkaa sitruunasta yhtä monta siivua, kuin on latva-artisokan puolikkaitakin. Asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille ja pane jokaisen siivun päälle artisokan puolikas leikkuupinta alaspäin. Sudi artisokkien pintaan öljyä. Peitä pelti foliolla ja paista artisokkia uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes artisokan suomut irtoavat helposti nyppäisemällä.

  • Kun artisokat ovat uunissa, valmista sillä välin tofu-hollandaise. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja sileäksi kastikkeeksi. Siirrä kastike kattilaan ja lämmitä hitaasti matalalla lämmöllä usein sekoitellen. Voit myös valmistaa hollandaisen etukäteen ja vain lämmittää ennen tarjoilua.

  • Ripottele kypsien artisokkien pintaan suolaa ja tarjoile tofu-hollandaisen kanssa.

Vinkki! Miten artisokka syödään? Ota lehdestä kiinni sormin ja nyppäise se irti. Dippaa paksu osa kastikkeeseen ja riivi hedelmäliha lehdestä hampaiden avulla. Lopuksi syödään artisokan herkullinen sydän.

Resepti

Jälkiruoka: Helppo iranilainen bastani-jäätelö

6 annosta

½ prk kondensoitua kookosmaitoa (160 g) 1 rkl ruusuvettä ½ tl vaniljauutetta ¼ tl sahramia 2 ½ dl kasvipohjaista vispikermaa ½ dl pistaasipähkinöitä rouhittuna 1–2 kuivattua ruusunnuppua
Kokonaisaika 6 t 15 min
Valmistus 15 min
225 kcal
  • Sekoita kondensoidun kookosmaidon sekaan ruusuvesi, vaniljauute ja sahrami. Jätä seos tekeytymään noin 15 minuutiksi.

  • Vatkaa vispikerma vaahdoksi, sekoita joukkoon kookosmaitoseos.

  • Levitä puolet jäätelömassasta esimerkiksi leipävuokaan. Ripottele puolet pistaaseista päälle ja levitä sitten loput jäätelömassasta vuokaan.

  • Ripottele jäätelön päälle loput pistaasit ja murustele ruusunnuput.

  • Peitä vuoka kelmulla ja pakasta vähintään kuuden tunnin ajan.