Valmista rapujuhliin herkullinen Västerbotten-juustopiirakka
Västerbotten-juustopiirakka on rapujuhlien ruotsalainen klassikko
Tunnetko jo tämän rapujuhlien kestotarjottavan? Länsinaapurissamme rapujuhliin kuuluu ehdottomasti Västerbotten-juustopiirakka. Tuhdin piiraan parina tarjotaan raikasta salaattia ja kirpeää IPA-vinegrettiä.
Paahtoleipä, rapulaulut, snapsit… Nämä perinteet kyllä tiedetään, mutta mikäs tämä rapujuhlien juustopiirakka on? Ruotsalaiseen kräftskiva-karkeloon kuuluu ehdottomasti Västerbotten-juustopiirakka, ja samaa traditiota noudatetaan meilläkin ruotsinkielisillä alueilla.
Juustoinen rapujuhlien piirakka onkin mainio konsepti: tuhti piiras taittaa pahimman nälän, ja sen jälkeen jaksaa rauhassa askarrella rapujen kanssa.
Rasvainen Västerbotten-piirakka kaipaa rinnalleen jotain raikasta. Tarjoile siis sen parina kevyttä vihersalaattia ja kirpeää IPA-vinegrettiä. Salaatinkastikkeen maltainen maku taittaa oivallisesti piirakan rasvaisuutta.
Ruokajuomaksi sopii sama olut, jota vinegrettiinkin lorautettiin. Lahden Erikois IPA on sitruksinen ja vahvasti katkerohumaloitu olut, joka toimii hyvin rasvaisten ruokien kumppanina.
Resepti
Västerbotten-juustopiirakka rapujuhliin – resepti ja valmistusohjeet
Taikina
125 g voita 3 dl vehnäjauhoja ½ tl suolaa 1 rkl kylmää vettäTäyte
300 g Västerbottensost-juustoa 3 kananmunaa 2 dl vispikermaa ½ dl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna ½ tl suolaa ¼ tl mustapippuriaIPA-vinegretti
1 salottisipuli 1/2 dl IPA-olutta 1 rkl valkoviinietikkaa 1 rkl hunajaa 1 tl dijon-sinappia 4 rkl oliiviöljyä ripaus suolaa ja mustapippuriaValmista ensin piirakkataikina. Kuutioi voi ja laita kuutiot kulhoon. Lisää jauhot ja suola, nypi käsin sekaisin. Lisää kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes saat muotoiltua taikinasta litteän kiekon. Kääri taikinakiekko kelmuun ja laita puoleksi tunniksi jääkaappiin.
Lämmitä uuni 220 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Esipaista piirakkapohjaa 10 minuuttia. Voit käyttää paistamisessa apuna paistoherneitä, jotta taikinareunat eivät valahda alas. Leivinpaperi muotoutuu helposti piirakan pohjalle, kun ensin rypistät paperin ja vasta sitten levität sen pohjan päälle. Kaada leivinpaperille kuivattuja herneitä tai papuja. Esipaistamisen jälkeen poista herneet ja leivinpaperi. Paistoherneitä voi käyttää aina uudestaan.
Pohjan paistuessa valmista täyte. Raasta juusto ja hienonna ruohosipuli. Sekoita ainekset keskenään.
Kaada täyte pohjan päälle. Paista vielä 20 minuuttia.
Anna jäähtyä, jotta piirakka hyytyy. Halutessasi voit lämmittää piirakan uudestaan ennen tarjoilua.
Valmista IPA-vinegretti. Kuori ja hienonna salottisipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Tarjoile Västerbotten-piirakan kanssa vihreää salaattia ja IPA-vinegrettiä.
Vinkki! Vinegretin voi valmistaa myös alkoholittomasta Lahden Erikois IPA -oluesta.
Tiesitkö? Rapujuhlien piirakka tehdään nimenomaan Västerbottenost-nimisestä juustosta, jolla on aivan erityisasema ruotsalaisessa keittiössä. Sitä on valmistettu yli 150 vuoden ajan, ja sillä on aina paikkansa sikäläisillä juhlissa aina kuninkaallisista pitopöydistä alkaen.