Valmistujaisten tarjoilut – muista nämä vinkit, kun hankit juhlajuomia
Valmistujaisten tarjoilu ja annoskoot
Mitä valmistujaisten tai ylioppilasjuhlien juomatarjoiluksi kannattaa valita, ja kuinka paljon juomia pitäisi varata? Tässä kootut vinkit valmistujaisten tarjoiluihin.
Valmistujaisten tarjoilut – millainen määrä ja millaista juomaa tarvitaan?
Hyvät ja riittävät tarjoilut ovat yksi onnistuneiden juhlien merkeistä. Siksi etukäteisvalmisteluihin ja juomamäärien laskemiseen kannattaa varata hieman aikaa.
Valmistujaisten tarjoilujen juomamäärän voi helpoiten hahmottaa juhlapäivän kulun ja pituuden sekä vierasmäärän mukaan:
- Tervetuliaismaljat ja kuohuviinin määrä. Varaa yksi lasillinen kuohuviiniä (12 cl), kuten Mionetto Prosecco Brut Organic -kuohuviiniä, vierasta kohden. Muista myös alkoholiton vaihtoehto (12 cl), kuten alkoholiton Mionetto-kuohuviini tai klassikoista klassikoin tervetuliaismalja Pommac. Mikäli alkumalja on boolia, varaa boolia per vieras noin 2 dl.
- Ruokajuomat:
- Alkuruoalle on hyvä varata yksi lasillinen viiniä tai alkoholitonta juomaa per vieras.
- Pääruoalle 1–2 lasillista viiniä tai alkoholitonta juomaa. Jos juhlissa on buffet, varaa juomaa 2–3 lasillista vierasta kohden.
- Jälkiruoan kanssa voi halutessaan tarjota pienen lasillisen (8 cl) jälkiruokaviiniä tai kahvin kanssa konjakkia tai likööriä (4 cl).
- Seurustelujuomat. Ruokailun jälkeiseen seurusteluun sopivat hyvin oluet, siiderit, lonkerot, viinit ja boolit – joita kaikkia saa myös alkoholittomina versioina. Varaa juomia yksi annos per vieras jokaista tuntia kohden juhlien loppuun saakka. Esimerkiksi klo 18–23 välillä tämä tarkoittaa viittä juomaa vierasta kohden.
- Alkoholittomat juomat. Jokaisen alkoholiannoksen seuraksi on oltava tarjolla lasillinen vettä. Lisäksi on hyvä hankkia runsaasti kivennäisvesiä ja virvoitusjuomia, joita voivat nauttia kaikki juhlavieraat.
Paljonko kuohuviiniä ja viiniä kuluu juhlissa per vieras?
Yhdestä viini- tai kuohuviinipullosta (0,75 l) tulee 6–7 lasillista (12 cl).
Lyhyt laskukaava juomatyypeittäin: Kun jaat vieraiden määrän kolmella, saat tarvittavien pullojen lukumäärän. Esimerkiksi 75 vieraan juhlissa juomamatematiikka ruokaviinien osalta tarkoittaa seuraavaa: 75/3=25 pulloa viiniä (0,75 l) eli 2 lasillista per vieras.
Juomasuositus: Raikas ja hedelmäinen Mionetto Prosecco Brut Organic sopii juhlien alkumaljaksi. Saatavana myös alkoholiton Mionetto 0,0. % -kuohuviini.
Paljonko boolia varataan per henkilö juhlissa?
Valmistujaisten tarjoiluissa booli on klassikko, koska siitä riittää monille ja se tarjoilee itse itsensä.
Boolia on hyvä varata kolme annosta jokaista vierasta kohden. Yleensä ensimmäisen juhlatunnin aikana boolia kuluu noin 2 dl per vieras, seuraavien tuntien aikana noin 1 dl per vieras.
Kolmesta litrasta boolia tulee noin 30 pientä lasillista. Huomioi, että boolin menekkiin vaikuttaa muiden tarjottavien juomien määrä.
Ylioppilasjuhliin ja valmistujaisiin sopivan boolin vahvuus?
Ylioppilasjuhlien ja valmistujaisten tarjoiluihin sopivat miedot ja raikkaat boolit, joissa on esimerkiksi kuohuviiniä, valkoviiniä tai samppanjaa. Boolista on hyvä olla tarjolla aina sekä alkoholillinen että alkoholiton versio.
Hyvä juhlabooli on alkoholipitoisuudeltaan matala, noin 5–7 prosenttia.
Hyvän juhlaboolin ainesosat?
Mistä aineksista booli sitten syntyy? Perinteisesti booleihin käytetään kirkasta alkoholia, likööriä, viiniä, kuohuviiniä, mehua, limonadia ja kivennäisvettä. Perussääntö on, että boolissa on ainakin kolmea eri juomaa. Esimerkiksi likööri makeuttaa ja tuo väriä, viini lisää täyteläisyyttä ja limonadi tai kivennäisvesi keventää kokonaisuutta.
Perusboolin kaava:
- 1 plo makeaa, esim. likööriä (50 cl)
- 1 plo kuohuviiniä (0,75 l)
- 1 l mehua
- 1,5-2 l hiilihapollista juomaa
- koristeita, kuten marjoja, hedelmiä, yrttejä
- jäitä.
Juhlajuomien viilentäminen – poimi vinkit
Suurin osa juomista tarjoillaan ja maistuu parhaalta viileänä. Valmistujaisten tarjoiluja varten kotona tai juhlatilassa on kerralla normaalia suurempi määrä juomia. Siksi niiden kylmentämiseen kannattaa varautua jo etukäteen.
Kikat juhlajuomien viilentämiseen:
- Raivaa jääkaapista ja pakkasesta tilaa juomille. Tee etukäteen pakkanen täyteen jääpaloja. Viilennä etukäteen pakkasessa boolin sekaan tulevat hedelmät ja marjat.
- Viilennä boolit isolla jääpalalla, joka sulaa hitaasti ja pitää viileyden kulhossa kauemmin. Tee jättijääpala kakkuvuokaan tai jäädytä vettä pakasterasiassa. Ison jääpalan voi koristella jäädyttämällä sen sisään sesonkiin ja juhlaan sopivia syötäviä kukkia, marjoja tai yrttejä.
- Viilennä kaikki boolin ainekset etukäteen jääkaapissa. Tee booli valmiiksi vasta juuri ennen vieraiden tuloa, jotta se pysyy mahdollisimman viileänä ja kuplivana pitkään.
- Jäädytä kylmäkalleja ja vuoraa niillä kylmälaukkuja, joihin saa juomia vilvoittelemaan.
- Katso vinkit kuohuviinin viilennykseen ja tarjoilulämpötiloihin.
Ideoita valmistujaisten ja YO-juhlien juomien tarjoiluun ja koristeluun
Booli tarjoillaan perinteisesti isosta maljasta, mutta sen voi tarjota myös trendikkäästi kannusta tai lasisesta boolitonkasta, jonka hanasta voi valuttaa juomaa lasiin. Myös boolimaljojen koristeluun kannattaa kiinnittää huomiota – kokeile esimerkiksi näyttävää kukkaseppeleellä koristeltua boolia.
Uusia tapoja hoitaa valmistujaisten ja YO-juhlien tarjoilu on pystyttää juhliin kuohuviinibaari tai cocktailbaari. Baariin voi luoda myös päivänsankarille oman nimikkodrinkin.
Valmistujaisten tarjoiluista tulee näyttävät, kun koristelet boolin tai kuohuviinibaarin juhlien teemavärillä. Katso myös vinkit juomalasien koristeluun esimerkiksi hauskalla ylioppilaslakilla tai perhosella.
Lisää ideoita valmistujaisten ja ylioppilasjuhlien järjestäjälle:
Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö
Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!