Itse tehty vappubrunssi
Sillidippi ja muut vappubrunssin hittiherkut
Suolaista, makeaa, kätevää ja niin hyvää! Nämä vappubrunssin ruoat sopivat sekä kotikattaukseen että on helppo napata mukaan piknikille.
Vappubrunssi on yksi vuoden odotetuimmista ja perinteikkäimmistä ruokahetkistä. Kuulutpa sitten koulukuntaan, joka nauttii vappubrunssin kotona tai pakkaat herkut koriin ja suuntaat puistoon, poimi tästä parhaat vappubrunssi-ideat.
Oli tyyli kumpi vain, vappubrunssin ruoilta vaaditaan paljon: niiden pitäisi maistua moneen makuun sekä kestää pöydässä tai piknikpeitolla pitkään hyvänä sulamatta, jäähtymättä, lististymättä ja hajoamatta.
Mitä kuuluu vappubrunssiin?
Jos etsit vappubrunssin ideoita, kokeile tämän menun herkkuja! Ne on suunniteltu nimenomaan keväiselle vappubrunssille ja toimivat yhtä hyvin kotikattauksessa kuin piknikeväänä. Pallosalaatti, parsakääröt, sillidippi ja ruislastut sekä kerrosjälkiruoka – helppo tehdä, näyttää hyvältä ja maistuu taivaalliselta!
Katso vappubrunssin reseptit ja tee itse vappubrunssi!
Juomat ovat tärkeä osa vappubrunssia. Tutustu myös sesongin kuplivimpiin kuohuviinisuosituksiin tai poimi juhlapäivän parhaat drinkki- ja simaohjeet testiin!
Resepti
Vappubrunssin reseptit: Pallosalaatti
Nimensä mukaisesti pallosalaatissa on kaikkea pyöreää. Jos otat pallosalaatin piknikille, sekoita pyöreät raaka-aineet ja basilikavinegrette keskenään, mutta ota rucola ja basilika erikseen mukaan ja lisää ne salaattiin vasta retkipaikalla.
500 g pariisinperunoita 1 rkl öljyä 125 g pieniä mozzarellapalleroita 250 g kirsikkatomaatteja 1 dl oliiveja 1 dl hillosipuleita ½ ruukkua basilikaa (Voit lisätä oman maun mukaan esimerkiksi kapriksia, viinirypäleitä, melonipalloja.)
Basilikavinegrette
½ ruukkua basilikaa 2 rkl valkoviinietikkaa ½ dl oliiviöljyä ripaus suolaaLaita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Levitä pariisinperunat leivinpaperin päälle uunipellille ja sekoita joukkoon öljy. Paahda uunissa 20–30 minuuttia. Anna jäähtyä.
Valmista basilikavinegrette. Hienonna basilikaa hieman veitsellä ja laita kaikki ainekset kapeaan kulhoon. Aja sauvasekoittimella kastikkeeksi.
Sekoita pariisinperunat, mozzarellapallot, kirsikkatomaatit, oliivit ja hillosipulit basilikavinegreten kanssa.
Levitä rucola tarjoiluvadille ja levitä päälle basilikavinegretellä maustetut pallerot. Viimeistele basilikan lehdillä.
Resepti
Vappubrunssin reseptit: Parsa-voitaikinakääröt
Parsa-voitaikinakääröt ovat simppeliä leipomista: valmista voitaikinaa vain täytetään briellä ja parsoilla. Ja maku on uskomattoman herkullinen! Brien sijasta kääröihin sopii myös halloumi, feta tai sinihomejuusto.
500 g voitaikinalevyjä (5 kpl) 500 g vihreää parsaa 200 g brie-juustoa ruohosipulia ripaus suolaa ja mustapippuria 1 kananmuna voiteluun ripaus rouhittua viherpippuria cocktail-tikkuja kääröjen kiinnittämiseen
Sulata voitaikinalevyt. Leikkaa ne puoliksi ja aseta leivinpaperille uunipellille
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Katkaise parsojen puisevat tyvet. Leikkaa brie-juusto kymmeneksi siivuksi.
Aseta brie-juusto voitaikinaneliölle kulmasta kulmaan. Ripottele päälle ruohosipulisilppua ja laita pari parsaa keskelle. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.
Taita voitaikina kääröksi nipistämällä kulmat ristiin. Kiinnitä käärö cocktail-tikulla. Voitele kääröt munalla ja ripottele päälle hieman rouhittua viherpippuria.
Paista uunin keskiosassa noin 15 minuuttia.
Resepti
Vappubrunssin reseptit: Sillidippi & ruislastut
Sillidippi on ehdoton vappusuosikki! Ihanan suolaista dippiä kannattaa ehdottomasti testata ruislastujen kanssa, mutta myös perinteisiä sipsejä voi hyvin dippailla.
1 Matjes-sillifilee (n. 75 g) 1 pieni punasipuli ½ dl tilliä hienonnettuna 200 g ranskankermaa 1 tl Dijon-sinappia ripaus suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
tarjoiluun ruislastuja (tai perunalastuja)Paloittele silli aivan pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna punasipuli, hienonna tilli.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.
Tarjoile ruislastujen tai sipsien kanssa.
Resepti
Vappubrunssin reseptit: Baileys-kerrosjälkiruoka
Kerrosjälkiruoka on täydellinen jälkkäri: todella helppo tehdä ja ottaa mukaan, pystyy versioimaan moniin makuihin ja maistuu aivan ihanalta! Tässä vappubrunssin jälkiruoassa marjat marinoidaan sitruunalla, ja kerma-tuorejuustovaahto maustetaan Baileysillä.
Marinoidut marjat
600 g tuoreita marjoja 1 (luomu)sitruunan kuori ja mehu 2 rkl sokeria 2 tl vaniljasokeriaBaileys-vaahto
2 dl kuohukermaa 1 rkl sokeria 200 g mascarponea 1 dl Baileys-kermalikööriäLisäksi
250 g keksejä tai piparkakkuja (esim. Lotus Biscoff) sitruunamelissan lehtiä, syötäviä kukkiaValmista ensin marinoidut marjat. Leikkaa isommat marjat paloiksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon sitruunan kuori ja mehu sekä sokeri. Laita jääkaappiin marinoitumaan pariksi tunniksi.
Valmista seuraavaksi Baileys-vaahto. Vaahdota kuohukerma. Lisää vaahdotuksen loppuvaiheessa tuorejuusto ja sekoita se joukkoon. Kääntele lopuksi sekaan Baileys.
Murskaa keksit.
Kokoa annokset tarjoiluastioihin. Jos tarjoilet jälkiruoat kotona, voit koota ne kauniisiin laseihin tai maljoihin, piknikille mukaan otettavat kannattaa koota kannellisiin purkkeihin.
Jaa keksimurska lasien pohjalle. Lusikoi päälle Baileys-vaahto ja sen päälle marinoidut marjat. Koristele sitruunamelissan lehdillä ja syötävillä kukilla.
VINKKI! Ison osan ruoista voi esivalmistella edellisenä päivänä: perunoiden paahtaminen, basilikavinegreten teko, sillidipin sekoitus, marjojen marinointi ja Baileys-vaahdon valmistus. Brunssiaamuna riittää viimeistely.
Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö
Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!