Talvikauden lämmittävä juoma on olutglögi
Lämmin olutjuoma on tuttu keskieurooppalaisena talvidrinkkinä: glühbieriin voi törmätä saksalaisilla joulutoreilla, ja Belgiassa nautitaan kirsikkaoluesta tehtyä glühkriekia. Suomalainen versio lämpimästä maltaisesta on olutglögi.
Olutglögin pohjana toimii Lahden Erikois jouluolut, jota jatketaan omenamehulla. Juomassa maistuu tuttu joulun maku, joka syntyy keittämällä glögimausteita omenamehussa. Lopuksi mehu siivilöidään, höystetään oluella ja kuumennetaan vielä höyryäväksi. Älä kuitenkaan enää keitä juomaa oluen lisäämisen jälkeen.
Helposti valmistuva olutglögi on täydellinen tarjottava aikuisten pikkujouluihin. Kokeile juomaa rohkeasti, vaikka et oluesta yleensä niin välittäisikään. Omenamehu, mausteet ja juoman lämpö kesyttävät sopivasti oluen makua.
Olutglögin ainekset
6–8 lasillista
20 min
2 tlk (á 0,5 l) Lahden Erikois jouluolutta
½ l omenatuoremehua
¾ dl ruokosokeria
2 kanelitankoa
2 tähtianista
5 kokonaista neilikkaa
Ohje: näin valmistat olutglögin
- Kaada omenamehu kattilaan. Lisää sokeri ja mausteet. Keitä mehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
- Kaada joukkoon olut ja kuumenna höyryäväksi.
- Koristele mukit kieputtamalla niiden ympärille kaunista narua ja kiinnittämällä siihen kanelitanko.
- Siivilöi juoma mukeihin.
Vinkki! Jos haluat glögiin voimakkaampaa mausteisuutta, voit antaa omenamehun ja mausteiden tekeytyä keittämisen jälkeen tunnin parin ajan ja vasta sitten jatkaa juoman valmistusta.
Lisää ideoita joulun lämpimiin juomiin:
Joulun ihanin glögiresepti: makea rakkausglögi läheisille
Tässä kauden makein punaviiniglögin resepti: suklaaglögi!
Hurmaava uutuus glögidrinkki: joulunpunainen roseeglögi