Resepti Oktoberfestiin: perunaröstit ja pikkelöityä omenaa
Oktoberfest-juhlissa maistuu maukas olut, mutta yhtä tärkeä osa karkeloita on oluen kanssa nautittava ruoka. Hapankaalin, makkaran ja pretzelin seuraksi pöytään katetaan täyteläinen ja rapea perunarösti. Annosta raikastaa pikkelöity omena.
Oma Oktoberfest-oluemme on kehitetty Lahdessa
Saksalaisista humaloista valmistettu pehmeä Oktoberfest-tyylin täysmallasolut kunnioittaa saksalaisoluiden perinteitä ja raaka-aineita.
"Oktoberfest on maailman suurin kansanjuhla, ja oluet sen päätähtiä. Oma Oktoberfest-oluemme on kehitetty Lahdessa. Se on pehmeän maltainen, meripihkan värinen ja varsin tasapainoinen juhlajuoma”, kertoo oluen luonut panimomestari, Hannele Alakarhu Hartwallilta.
Lahden Erikois Oktoberfest -oluen makupari on täyteläinen, rapea perunarösti.
Resepti: Perunaröstit ja pikkelöityä omenaa
5-6 röstiä
500 g perunoita
1 tl suolaa
1 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 muna
1 ½ dl vahvaa juustoraastetta (esim. Gruyère)
½ tl jauhettua muskottipähkinää
½ tl rouhittua mustapippuria
Paistamiseen:
voita ja öljyä
Pikkelöidyt omenat
3 pientä suomalaista omenaa
1 ½ dl vettä
1 dl ruokosokeria
½ dl omenaviinietikka
Kuori perunat ja sipulit ja raasta karkeaksi raasteeksi. Nosta perunaraaste siivilään ja mausta suolalla. Anna nesteiden valua hetki. Purista lopuksi käsin ylimääräinen neste pois.
Sekoita kulhossa perunaraasteen joukkoon sipulit, muna, juustoraaste, mustapippuri ja muskottipähkinäjauhe.
Kuumenna blini- tai lettupannulla hieman voita ja öljyä. Lisää reilu lusikallinen röstiperunaseosta pannulle, painele lastalla tiiviiksi kerrokseksi. Paista röstiperunat keskilämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Annosta raikastaa pikkelöity omena.
Valmista lisukkeeksi pikkelöidyt omenat. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi, lisää sokeri ja etikka, sekoita, kunnes sokeri sulaa.
Pilko omenat pieniksi kuutioiksi ja lisää kuutiot jäähtyneeseen pikkelöintiliemeen, sekoita ja anna jäähtyä.
Tarjoile perunaröstit pikkelöityjen omenoiden, smetanan ja sipulin kera.
Vinkki: lisää annokseen kylmäsavulohisiivu ruokaisuutta tuomaan.