Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka:

Resepti: leipäkranssi kruunaa joulupöydän

Hurmaa vieraat joulun alla näyttävällä ja herkullisella jaettavalla leipäkranssilla.

Leipäkranssi on oiva suolainen ja riittoisa tarjottava niin pikkujouluihin kuin joulun juhlapöytään. Kranssin muotoon leivottu leipä on myös ystävää varmasti ilahduttava ruokalahja. Kranssi kätkee sisäänsä joulun värejä ja makuja: vihreää pestoa, punaisia karpaloita ja mantelia. Täytteiden suhteen vain mielikuvitus on rajana. Kokeile esimerkiksi erilaisia juustoja, yrttejä, mausteita ja pähkinöitä. Näyttävästä ulkomuodostaan huolimatta leipäkranssin valmistaminen ei ole vaikeaa ensikertalaisellekaan.

Joulutunnelman luovat keittiössä leijailevat jouluiset tuoksut. Suomalaisten rakastama jouluklassikko Hartwall Jaffa Jouluomena hurmaa pienten jouluvieraiden lisäksi aikuiset joulunpunaisella värillään ja mausteisuudellaan. Jaffa Jouluomenasta voi löytää herkullisen omenan lisäksi häivähdyksen vaniljaa ja inkivääriä.

Leipäkranssin resepti

2,5 dl täysmaitoa
25 g tuorehiivaa
3 munaa
1 tl suolaa
500 g vehnäjauhoja
50 g voita

täytteet:
150 g pestoa
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl rouhittuja manteleita

voiteluun:
0,5 dl vettä
0,5 dl siirappia

koristeluun:
1 rkl unikonsiemeniä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen (42 asteiseen) maitoon ja anna liueta.

Lisää suola ja munat. Lisää vehnäjauhot erissä ja vaivaa taikinaa yleiskoneella tai käsin.

Vaivaa taikinaan lopuksi huoneenlämpöinen kuutioitu voi. Anna taikinan nousta 45 minuuttia.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi (noin 30 cm x 60 cm). Levitä taikinalevyn päälle pesto. Ripottele karpalot ja mantelit.

Kääri taikinalevy tiukalle rullalle pidemmästä reunasta alkaen. Halkaise rulla kahtia pituussuunnassa lähes rullan toiseen päähän asti.
Kierrä leikatut taikinarullan puolikkaat leikkauspinta ylöspäin toistensa ympäri nostamalla niitä aina toisensa yli. Nosta leivinpaperin päälle uuninpellille ja muotoile kranssiksi. Anna kohota 30 minuuttia.

Kuumenna sillä välin vesi kattilassa ja sekoita joukkoon siirappi. Sivele leipäkranssi kevyesti siirappivedellä.

Paista leipäkranssia uunin alatasolla 200 asteessa noin 30-35 minuuttia. Aseta tarvittaessa leivinpaperi kranssin päälle paiston aikana estääksesi pinnan tummumisen. Tarjoile esimerkiksi tuorejuuston kera.