Moi, mitä etsit?

search

Paras punaviiniglögi -resepti

Punaviiniglögi – näin teet ja maustat joulun ykkösjuoman

Juoma ja ruoka, Trendit ja vinkit, Viinit, Ruoka ja juoma, Sesongissa nyt

Punaviiniglögi on joulun ehdoton klassikkojuoma: viiniä, marjaisaa mehua ja joulun mausteita. Kokosimme vinkit parhaimpaan punaviiniglögiin sekä ideat, miten glögiä voi maustaa uusilla tavoilla. Katso punaviiniglögin ohje!

Jos pitäisi mainita ensimmäinen mieleen tuleva joulujuoma, se olisi varmasti glögi. Ja vielä punaviinistä tehty sellainen.

Kiireinen tai kärsimätön nappaa valmiin glögipullon ruokakaupan tai Alkon hyllystä. Jos haluat tehdä glögin itse, mutta päästä vähällä vaivalla, sekoita valmista alkoholitonta glögiä ja punaviiniä. Jos taas ehdit keitellä juomaa ja haluat maustaa sen oman makusi mukaan, voit valmistaa punaviiniglögin kokonaan itse. Näin pääset myös vaikuttamaan alkoholin ja sokerin määrään juomassa.

Resepti

Punaviiniglögi

Punaviiniglögin ainekset

3–5 dl karpalomehua tai muuta marjamehua ½–1 dl sokeria 1 appelsiini 5 neilikkaa 2 tähtianista 1 kanelitanko 1 pullo Jam Shed Shiraz -punaviiniä tarjoiluun karpaloita
Kokonaisaika 20 min
  • Mittaa karpalomehu kattilaan ja sekoita joukkoon sokeri. Jos käytät sokeroitua mehua, riittää vähempi määrä sokeria.

  • Pese appelsiini ja leikkaa se siivuiksi. Lisää siivut kattilaan yhdessä neilikoiden, tähtianisten ja kanelitangon kanssa.

  • Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa poreillen 10 minuuttia. Sekoita joukkoon punaviini ja kuumenna höyryäväksi.

  • Tarjoile punaviiniglögin kanssa karpaloita perinteisten rusinoiden sijaan.

Jam Shed Shiraz
10 42
0.75 L

Jam Shed Shiraz

South Eastern Australia

Lue lisää

Vinkkejä punaviiniglögin valmistukseen

• Mehu: Yleensä punaviiniglögissä käytetään mustaherukkamehua, mutta myös puolukka- ja karpalomehu sopivat hyvin.
• Viini: Punaviiniglögin viiniksi kannattaa valita mehevä, hilloinen ja kepeä punaviini, ei liian tanniinista. Myös edullisemman hintaluokan punaviinit sopivat hyvin glögiin.
• Mausteet: Perinteisiä glögimausteita ovat kaneli, inkivääri, neilikka, pomeranssi ja kardemumma. Valitse mausteet makusi mukaan ja yllätä itsesi kokeilemalla uusia makuyhdistelmä.
• Glögin mausteisuus: Mitä voimakkaamman makuisen glögin haluat, sitä pidemmäksi aikaa voit jättää mausteet tekeytymään mehuun.
• Viinin ja mehun suhde: Sopiva suhde punaviiniä ja mehua on sellainen, että viiniä on hieman enemmän. Esimerkiksi viinipullollisen (0,75 dl) joukkoon sekoitetaan 3–5 dl mehua.
• Makeus: Mehu tuo glögiin vähän makeutta, mutta jos haluat makeampaa, voit lisätä siihen maun mukaan joko tavallista sokeria tai ruoko-, fariini- tai muscovadosokeria. Myös siirappi ja vaahterasiirappi käyvät hyvin.

Punaviiniglögin lämmitys ja tarjoilu

Sopiva tarjoilulämpötila glögille on noin 60 astetta. Kattilassa tehtäessä sen voi lämmittää hieman kuumemmaksi, sillä juoma kuitenkin jäähtyy mukeihin kaadettaessa. Juoma on sopivan lämpöistä, kun ensimmäiset höyryt nousevat kattilasta – mittaria ei siis tarvitse olla. Viiniä ei ole tarkoitus keittää, mutta jos glögi pääsee kiehahtamaan, sen voi kyllä tarjota.

Jos tarjoat glögiä pitkin iltaa, se kannattaa kuumentaa teräskattilassa hyöryäväksi ja jättää sitten liedelle 1-teholle. Näin juoma pysyy kutakuinkin lämpimänä seuraavia kaatoja varten.

Testaa myös sitä, että jätät glögin kokonaan lämmittämättä ja tarjoilet sen jääkylmänä glögisangriana!

Tuttu glögin höyste ovat rusinat ja mantelit, mutta niiden tilalla voi kokeilla myös muita kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä. Myös tuoreet marjat, kuten puolukat ja karpalot, granaattiomenan siemenet, kanelitangot, tähtianikset tai rosmariinin oksat sopivat glögiin.

Uusia ideoita punaviiniglögin maustamiseen

Punaviiniglögi on siitä helppo juoma, että perinteisten mausteiden lisäksi sitä voi tuunailla monella tavalla. Kokeile maustaa glögi esimerkiksi granaattiomenan mehulla ja ripottele joukkoon rusinoiden ja manteleiden sijasta granaattiomenan siemeniä.

Tai jos haluat glögiin aavistuksen kirpeyttä, käytä pohjana puolukka- tai karpalomehua, lisää joukkoon marjoja ja täydennä makua rosmariinilla.

Jos taas kaipaat punaviinin tilalle vahvempaa terästystä, glögiin voi sekoittaa maun mukaan vaikkapa portviiniä, rommia, konjakkia tai brandyä.

Makean ystävän kannattaa testata glögiä, jossa yhdistyvät kaksi joulun perusmakua: punaviini ja suklaa. Suklaa-punaviiniglögin pohjalle valmistetaan ensin suklaasta, kaakaojauheesta ja piparkakkumausteesta lämmin, suklainen seos, johon punaviini sitten yhdistetään.

Punaviiniglögi-ideoita maailmalta

Siinä missä suomalainen glögi sekoitetaan mehusta ja viinistä, maailmalla lämpimiin viinijuomiin ei yleensä mehu kuulu, vaan maku tulee mausteista ja hedelmistä. Saksalainen glühwein eli hehkuviini lienee tunnetuin talvinen viinijuoma, ja sitä myydään vuosittain Keski-Euroopan joulutoreilla mukitolkulla viluisille joulushoppailijoille. Glühweinissa on usein samoja mausteita kuin glögissä, mutta mehu ja siten sokerin tuoma makeus puuttuvat.

Italiassa lämmitetyn hedelmäisen viinin joukkoon sekoitetaan sitruunaa ja juomaa kutsutaan vin bruléksi. Brittien kupeissa taas höyryää mulled wine, ja ranskalaisilla vin chaud, jossa usein on terästyksenä loraus konjakkia.