Maukkaimmat pikkujoulujen tarjoilut – näin yhdistät suolapalat ja viinit
Pikkujoulutarjoilut mukailevat joulun makumaailmaa, mutta astetta kepeämmin. Isojen annosten sijaan pöytään katetaan pientä naposteltavaa, suolaisia herkkupaloja niin kasviksia, kalaa, lihaa kuin juustojakin. Koska pikkujoulujen tarjottavat edustavat monta erilaista makumaailmaa, niiden pariksi sopivissa viineissäkin riittää valinnanvaraa raikkaista kuplivista lämpimän mausteisiin punaviineihin.
Kuohuviinit pikkujouluihin – kalaruokien kaverit
Jos pikkujoulujen tarjottavat sisältävät raikkaita kalaisia suupaloja, hienostuneet kuohuvat ovat luonteva valinta. Esimerkiksi graavikalat, blinit ja mäti sekä mätimousse vaativat rinnalleen särmikkään hapokkaan ja aromikkaan juoman.
Klassisessa kattauksessa mädin kaveriksi yhdistetään tuoreen sitruunan aromeja toistavaa samppanjaa. Myös hennonmakuinen siikatartar saa samppanjasta oivan kumppanin. Edukkaampi, mutta maittava valinta raakakypsytetyille kalaherkuille on laadukas, pirteän omenainen prosecco.
Aromikas cava taas rakastaa voimakkaampia äyriäisherkkuja, kypsää lohta ja savuaromisia kaloja. Cava on myös aina varma valinta runsaasti erilaisia makuja sisältäville pikkujoulun tarjoiluille, sillä se kantaa ryhdikkäästi niin liha- kuin kalasuupalojen juomana.
Korkkaa nämä:
Freixenet Elyssia Gran Cuvée Cava Brut
Lanson Green Label Bio-Organic Champagne Brut
Valkoviinit pikkujouluihin – juustojen bestikset
Joulunajan juhlakauteen kuuluvat erilaiset ruokaisat piirakat. Myös näyttävät juustopöydät ovat olennainen osa pikkujoulujen tarjoiluja.
Kokeile reseptiä: vuohenjuustopiirakka
Juustojen kanssa kannattaa tarjota viinejä siten, että syntyy tasavahvoja makukomboja. Mieto ja nuori juusto istuu keveämmän viinin seuralaiseksi ja vahvat, tiukka-aromiset juustot suosivat voimakkaampia, aromikkaampia ja pyöreämpiä valkoviinejä.
Pirteän hedelmäiset, kuivat tai puolikuivat viinit ovat omiaan tuorejuustoja ja muita mietoja juustoja sisältävään pöytään. Kuiva, kevyesti yrttinen riesling komppaa juustojen lisäksi mukavasti kasvis- ja kalapiirakoita ja leikkaa pikkujoulutarjottavien rasvaisuutta.
Kuiva tai puolikuiva, keskihapokas ja kypsän hedelmäinen valkoviini on varsinainen joulupöydän moniottelija, sillä sen seura kelpaa niin kasvisherkuille, juustoille kuin erilaisille piirakoille.
Korkkaa nämä:
Yali Wetland Reserva Gewürztraminer 2018
Peter Lehmann Layers White Blend 2018
50˚ Riesling Trocken 2016
Punaviinit pikkujouluihin – toimiva pari lihalle
Pikkujoulupöydän lihaisia herkkuja edustavat erilaiset leikkeleet ja piirakat niin riistasta, possusta kuin kevyemmästä kalkkunasta. Näille jouluisille mauille löytyy sopiva kumppani marjaisista, mehevistä ja keskitäyteläisistä punaviineistä.
Pikkujoulupöydän punaviinissä saa olla mausteisuutta ja pippuria. Suutuntuma saa olla miellyttävän lämmin ja tanniinit maltilliset.
Tummien lihojen ja riistan kanssa sopii tarjottavaksi punaviinit, joissa on tummempia sävyjä ja hillomaisia aromeja. Possu sekä kalkkuna kelpuuttavat rinnalleen myös tuoreen marjaisia, raikkaampia punaviinejä. Pikkujoulun tarjoiluihin sopivia viinejä löydät alta:
Yali Wetland Reserva Carménère 2017